Thema 2024 – Feminien leiderschap

20-01-2024

Thema 2024 – Feminien leiderschap  ‘Feminien Leiderschap’: dat is het interessante jaarthema van Soroptimist Club Ede voor 2024. Op 12 januari heeft Agathe Schoeman tijdens een feestelijk nieuwjaarsdiner de presidentsketting overgenomen van Ellen Dutmer, die meer dan een jaar de rol van voorzitter had.
  Het nieuwe bestuur bestaat naast Agathe uit Annemieke Kwant (secretaris), Luisa Trindade (penningmeester in 2023 en 2024), Josephie Brefeld (inkomend president) en Lilian Menu (inkomend secretaris).
  Inspiratie voor het nieuwe jaarthema vond de nieuwe clubvoorzitter Agathe in Dublin, tijdens de Internationale Soroptimist Conventie in juli 2023. De uitspraak ‘We need more women leaders’ van keynotespreker en oud-president van Ierland Mary Robinson gaf daarvoor de richting aan. Maar feminien leiderschap is nog iets specifieker: dan ben je je bewust van feminiene en masculiene energie en weet je wanneer waar de nadruk op mag liggen, of je nu man of vrouw bent.
  Dat is een interessante opmaat voor een lijst van inspirerende sprekers in het komende jaar.

  Goede sprekers en Movie & More
  De eerste twee sprekers zijn al bekend: manager director van Organon Benelux Petra Willems (10 april) en de mede-oprichter van ‘Female x Finance’ Léonie Kennepohl (10 juli). Vanaf 2024 komen de Soroptimisten samen in theater Cultura voor dergelijke themabijeenkomsten, waarbij ook regelmatig gasten welkom zijn.
  Een hoogtepunt van het jaar is altijd de grote filmavond Movie & More: dit jaar op dinsdagavond 19 maart, natuurlijk weer in Pathé en met vooraf een buffet van Food of Cultures. Binnenkort wordt de film bekendgemaakt en start de kaartverkoop. Het goede doel is dit jaar de stichting Macheo. Samen met Macheo zetten we ons in voor de bestrijding van menstruatiearmoede in Kenia en voorlichting voor jongeren over vruchtbaarheid en hygiëne. Op deze manier maken meisjes een grotere kans hun school af te maken en worden taboes bespreekbaar gemaakt voor jongens en meisjes.

  Positie vrouwen en meisjes verbeteren
  Met dit project wordt de lijn voortgezet die Soroptimist Club Ede al sinds haar oprichting in 1994 hanteert: de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd verbeteren. In het afgelopen clubjaar is onder leiding van president Ellen Dutmer en secretaris Cora Leijdens ook nadrukkelijk aandacht besteed aan de ‘lange lijnen’. Zo is stilgestaan bij een groot aantal projecten dat we in het verleden hebben gesteund. Het leverde in het geval van Stichting Paymaan een nieuwe actie op voor educatie van nu nog meer achtergestelde meisjes in Afghanistan.
  Daarnaast zijn in 2023 een aantal belangrijke knopen doorgehakt: er is een nieuwe locatie gevonden na zorgvuldige afweging, er is een nieuw ledenbeleid en er zijn nieuwe statuten. Verder is er een werkgroep aan de slag gegaan die zich bezighoudt met een toekomst waarin nieuwe, jonge leden zich thuis voelen in en de huidige leden betrokken blijven bij de club. De inauguratie van een nieuw jong lid en de start van twee andere jonge vrouwen met een proefjaar geeft daarvoor al een mooie stap in de goede richting.