Macheo (2024)

Macheo (2024)

  • Club Ede


Macheo Children’s Organization is in 2005 opgericht door Marnix Huis in ’t Veld en Maureen Kromowirjo. De missie van Macheo is om kwetsbare kinderen en hun gemeenschappen weerbaarder te maken en te beschermen, zodat deze kinderen een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan. Zij doen dit met en voor kinderen en gemeenschappen rond Thika, Kenia, zowel in stedelijk gebied als op het platteland. Macheo helpt meer dan 20.000 kinderen per jaar. Zij doen dit met 140 toegewijde Keniaanse collega’s die de plaatselijke omstandigheden kennen en weten wat het beste werkt. Macheo werkt nauw samen met andere partners, waaronder met Keniaanse overheidsinstanties. Stichting Macheo Nederland is officieel erkend als één van de 600 betrouwbare organisaties in Nederland. Zie voor meer informatie www.macheo.nl.

Maandverband

Macheo wil graag samen met de Soroptimistclub Ede ervoor zorgdragen dat meisjes in Kenia, meer specifiek in Thika en de nabije omgeving, over voldoende maandverband beschikken om ook tijdens hun menstruatie naar school te gaan. Daarnaast wil Macheo binnen dit project jongens en meisjes trainen over menstruatie, met als doel de taboes en stigma’s te doorbreken èn streeft Macheo ernaar deze jongens en meisjes (en hun ouders en leerkrachten) te onderwijzen over de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van jongens en meisjes in de puberteit. De doelgroep voor het verstrekken van maandverband zijn de allerarmste meisjes in de basisschoolleeftijd (primary schools). In Kenia volgen leerlingen basisonderwijs tot en met grade 8. Grade 8 komt overeen met het tweede leerjaar in ons voortgezet onderwijs. Kinderen verlaten rond hun 14 e of 15 e het primaire onderwijs. Doelgroep voor de trainingen zijn de jongens en meisjes op deze scholen. Macheo richt zich binnen dit project op:

  • Trainingen over menstruatie en menstruele hygiëne

Macheo onderwijst de meisjes over hun menstruatie en over het gebruik en het weggooien van het maandverband. 6 op de 10 meisjes in Kenia heeft nog nooit gehoord over menstruatie voordat zij hun eerste menstruatie ervaren. Daarnaast sensibiliseert Macheo leerkrachten en ouders om meisjes te ondersteunen tijdens deze periode en moedigt hen aan om Macheo actief te steunen in dit programma.

  • Trainingen over “reproductive health” en “life skills”

Macheo traint niet alleen de meisjes. Ook de jongens worden betrokken bij het onderwerp “reproductive health”. Beide groepen (en hun ouders en leerkrachten) leren over de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van jongens en meisjes tijdens de puberteit. Dit is geen seksuele voorlichting zoals wij in Nederland kennen, omdat het in Kenia niet is toegestaan kinderen onder de 18 jaar seksuele voorlichting te geven. In de trainingen wordt aan de jongens specifieke informatie aangereikt over hoe zij de meisjes kunnen ondersteunen tijdens de menstruatie en zij leren begrijpen wat meisjes gedurende die periode doormaken. Meer begrip bij jongens zou ertoe moeten leiden dat het pestgedrag van jongens en het onbegrip voor de meisjes geen belemmering meer is om tijdens hun menstruatie onderwijs te missen. Beide groepen worden daarnaast getraind op life skills en leeftijdsadequaat gedrag. Daarbij wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van eigenwaarde, zelfbewustzijn, sociaal bewustzijn en dergelijke.

  • Jongens en meisjes voorzien van ondergoed

Veel jongens en meisjes beschikken niet over (voldoende) ondergoed. Voor meisjes is dit met name een probleem tijdens hun menstruatie als het gaat om hygiëne. Een gebrek aan ondergoed betekent ook dat de meisjes geen maandverband kunnen gebruiken.
Ook voor jongens geldt dat ondergoed kan leiden tot betere hygiëne, maar daar speelt nog iets anders. Veel jongens op de basisschool (75% van de Keniaanse jongens in die leeftijd) draagt geen ondergoed, omdat daarvoor thuis geen geld beschikbaar is. Deze jongens dragen vaak schooluniformen met een korte broek waaraan knopen ontbreken of waar scheuren in zitten. Het is niet uitzonderlijk dat hun “private parts” zichtbaar zijn voor anderen. Dat heeft invloed op de waardigheid en bewegingsvrijheid van jongens. Bovendien kan door het stimuleren van het dragen van ondergoed aan voor jongens en meisjes worden geleerd dat de ‘private parts’ private zijn en gerespecteerd dienen te worden.