13 juli 2022 – Uitgestelde viering 100 jaar Soroptimisme en Dag van de Rechten van de Mens

20-07-2022

    Op 13 juli konden we dan eindelijk de twee keer uitgestelde Dag van de Rechten van de Mens vieren, dit keer in de zomer, om niet op 10 december weer tegen coronamaatregelen aan te lopen. Vorig jaar zouden we het combineren met 100 jaar Soroptimisme, dat hebben we meegenomen naar dit jaar.
    We vierden het met zes noordelijke Soroptimistclubs en genodigden (91 gasten) met een muzikaal programma (Izaline Calister, Thijs Borsten, Roël Calister) en een Syrisch-mediterraans buffet.
    De goede doelen van deze avond waren:
    – Aliansa Curaçao – tegen mishandeling van vrouwen en kinderen
    – Bon Dia, Goeiemorgen – met behulp van muziek, liedjes, de kinderen van Curaçao taalvaardiger te maken. Het Crowdfundingproject van Izaline Calister en Thijs Borsten:
    o https://www.voordekunst.nl/projecten/14102-bon-dia-goeiemorgen-educatief-project
    Izaline geeft ook een boek uit ‘Bon Dia, Goeiemorgen’, opbrengst gaat eveneens naar hun projecten is via haar site te bestellen: http://www.izalinecalister.com/

    Ons lid Lousje da Costa omschreef de avond als volgt:

    Een avond uit duizenden
    Wat maakte deze avond nu zo bijzonder?
    Om te beginnen de plek, bij de gastvrije Ton en Thelma; hun Lusthof met de Provençaalse tafels rondom de notenboom (dus de hele avond geen mug te bekennen), het heerlijke eten van Yamen Cuisine, het gezelschap: een mooie mix van 8 tot 10 leden van de sorrenclubs uit onze regio (Yossen Groningen, Eemsmond, De Veenkoloniën, Assen, Groningen-West en Groningen-Oost), plus geïnteresseerde introducé(e)s.
    Maar het hoogtepunt was het optreden van Izaline Calister die met haar prachtige stem en charisma vanaf de eerste noot ons in haar greep had, samen met haar onvolprezen musici en technicus. Een mix van beelden van Curaçao en het verhaal van Tula, de vrijheidsstrijder, en Izalines muziek. De solo van broer Roël, de percussionist, die niet alleen door merg en been ging qua geluid maar met name ook door de boodschap die hij uitzond. Het onderwerp slavernij is zwaar beladen en wordt al gauw zwart tegen wit, wit tegen zwart. Izaline heeft gekozen voor de verbinding, voor samen de toekomst tegemoetzien en dat maakte het concert zo buitengewoon ontroerend.
    Zij was met haar mensen al om 14 uur op de boerderij om de voorstelling tot in de puntjes voor te bereiden. Een artieste die in het Concertgebouw optreedt en met evenveel inzet in een boerderij in Zuidlaarderveen, dat is de ware kunstenaar met hart voor haar vak. En dat hart komt op de luisteraar over.

    Foto’s van de avond staan op het besloten deel van de site.