Orange the world

Collage met foto’s van OTW 2022

Orange the World – Stop geweld tegen vrouwen

1 op de 3 vrouwen maakt geweld mee in haar leven.  Iedereen kan iets doen om geweld tegen vrouwen te stoppen. 

Orange the World is een internationale campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Wereldwijd worden gebouwen oranje aangelicht in de periode 25 november tot 10 december. Oranje staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In Nederland doen ruim 100 steden mee.

Thema: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen
In 2023 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.

  • Club Helmond-Peelland

Actieperspectief
Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestander belofte op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.Programma 2023
In Helmond, Asten, Deurne, Someren, Laarbeek, Gemert-Bakel en Helmond wordt de Orange the Worldvlag gehesen. Daarnaast worden o.a de bedrijfspanden van Kuijpers Installatie, AAE en Remat oranje aangelicht. tussen 25 november en 10 december

Debat
In samenwerking met het Dr. Knippenberg college wordt op de avond van woensdag 29 november 2023 voor de 3e
keer een debat georganiseerd waarin middelbare scholieren debatteren over de rechten van vrouwen en kinderen.
Programma Wanneer: Woensdag 29 november 2023 van 19:00 uur tot 22:00 uur
Waar: Raadszaal gemeente Helmond Wat: Een debat tussen twee teams*

Wie: Jury: Elly Blanksma, Rianne Letschert, Lars Sijbers en Anne Verstappen
Debatleider: Joyce Thielen

Filmprogramma

Tussen 27 november en 7 december vertoont De Cacaofabriek vijf films over sterke vrouwen. Kijk bij de actie hieronder, of ga naar www.cacaofabriek.nl/film voor meer informatie en kaarten.