Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek helpt vluchtelingmoeders op Lesbos

08-09-2021

Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek heeft het Because We Carry omarmd. Dit project is gestart in de zomer van 2015 door drie Amsterdamse vrouwen die er genoeg van hadden om machteloos toe te kijken hoe er moeders, vaders en kinderen verdronken tijdens hun vlucht naar veiligheid. Ze besloten de kinderen en hun families te gaan helpen en startten een enorme inzamelingsactie voor babydragers. Zonder EHBO-diploma en nog nooit in de frontlinie gestaan van een humanitaire crisis vlogen de vrouwen, met veel media-aandacht, vol energie en met 1000 babydragers in het ruim naar Lesbos.

In het oude kamp Moria hadden zij een vaste plek om workshops te geven aan vrouwen over bevallen, voeden, en zorgen voor henzelf en hun kindje. In het nieuwe kamp, RIC Lesvos, gaan ze weer zo’n veilige plek creëren voor workshops, en waar vrouwen terecht kunnen met al hun vragen: een safe space waar vrouwen elkaar kunnen ondersteunen in alle vragen die een zwangerschap en het nieuwe moederschap oproepen. Ook kan er worden doorverwezen als er meer serieuze klachten zijn.

Onderdeel van het ICarry programma is het uitdelen van de zogenaamde ICarrybags: een tas met alles wat een kersverse mama nodig heeft voor zichzelf en haar kleintje. Verzorgingsproducten, luiers, kraamverband en crèmes, maar ook kleertjes, een dekentje, en een zacht huispak voor moeder. Er worden 30 tassen per week uitgedeeld, waarvan de inhoud € 25 kost. Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek heeft geld gedoneerd voor 40 ICarry bags.