Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Noordoostpolder

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Nieuwjaarsfestival 2023

Zaterdag 7 januari was het dan zover. Eindelijk het traditionele nieuwjaarsfestival dat onze club al jaren organiseert voor mensen met een beperking. Na het openingswoord van burgemeester Roger de Groot kwam de stemming er al snel in. Er werd vrolijk gedanst op muziek van het Zwartlappenkoor uit Luttelgeest. Natuurlijk ontbrak de polonaise niet. Wat een feest! Met dank aan het Zuyderzee Lyceum voor de gastvrije ontvangst.

Geslaagde actie tegen menstruatiearmoede

Op zaterdag 5 november was er voor de 2e keer een succesvolle actie tegen menstruatiearmoede in de winkel van Albert Heijn in Emmeloord. Bezoekers doneerden gul menstruatieproducten en ook ontvingen we geldbedragen.

In samenwerking met de Voedselbank binden we op deze manier de strijd aan tegen menstruatiearmoede in de Noordoostpolder.  

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 10 vrouwen en meisjes niet genoeg geld heeft om menstruatie-artikelen te kopen. Inmiddels zijn er landelijk en lokaal veel uitgiftepunten van deze (gratis) materialen.  Met deze actie wordt in een schrijnende behoefte voorzien die veel leed en ook schaamte kan voorkomen.

Energie

Dit clubjaar is het thema Energie, een thema dat goed past bij onze nieuwe voorzitter Maaike Smit. Met de vele goede en actuele onderwerpen die op onze jaarkalender staan wordt het weer een boeiend en leerzaam jaar. Daar krijgen we allemaal ‘Energie’ van. Geweldig dat we 3 nieuwe leden mochten verwelkomen. Dit clubjaar vieren we ons 55-jarig bestaan. Een verjaardag om naar uit te zien.

Optisch aardappels sorteren

Op 10 maart waren we te gast op het akkerbouwbedrijf van de familie van Campen, waar o.a. pootaardappels geteeld worden voor de export. De zeer gedreven boer Gilbert van Campen heeft een sorteermachine ontwikkeld die computergestuurd de pootaardappelen sorteert, stapelt en aanvult. Deze manier van aardappelen sorteren is uniek in Europa. Bijzonder spectaculair. Een boeiend en leerzaam bedrijfsbezoek!

Projecten

Onze club ondersteunt 3 projecten:

Menstruatiearmoede. Dit is ons lokale project. Lees meer….

100xtrees4live. Het project van Soroptimist International. Lees meer…

Deze fiets redt leven. CooP Africa; a bike makes the difference. Lees meer….

Club Noordoostpolder is opgericht op 15 juni in 1968 en 34 vrouwen zijn lid.

Ons profiel

Een ergotherapeut, apotheker, levensmiddelentechnoloog, huisarts, agrariër… Dit is nog maar een greep uit de diversiteit van beroepen binnen onze club. Club Noordoostpolder is opgericht op 15 juni in 1968 en 34 vrouwen zijn lid. Het oudste lid is 80 jaar terwijl de jongste 41 is. De club kent vier ‘vriendinnen van de club’. Zij waren eerder lid, maar konden om verschillende redenen niet meer actief betrokken zijn bij de club.
Met Soroptimistclubs in Odense (DK), Imatra (Finl) en Norwich(GB) onderhoudt de club vriendschapsbanden. Met club Norwich zijn er de laatste jaren bezoeken over en weer geweest. Iedere 2e dinsdag van de maand komt de club bijeen, desgewenst na het gebruik van een gezamenlijke maaltijd. Daarnaast is er op de 4e dinsdag van de maand een informele ‘koffie’ afwisselend bij één van de leden thuis. Juist dan is er tijd voor het versterken van vriendschapsbanden.