Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Raalte Nijverdal SallAnders

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Soroptimistclub Raalte Nijverdal SallAnders

Wat we doen

Club SallAnders bestaat uit vrouwen die zich inzetten voor goede doelen en projecten dicht bij huis maar ook op landelijk en wereldwijd niveau.

Komende acties:

Het gemeentehuis wordt in de oranje schijnwerpers gezet en onze Soroptimistclub vraagt in kader van de wereldwijde campagne Orange The World aandacht voor gender gerelateerd geweld tussen 25 november en 10 december 2023. 

Op 28 november 2023 vindt een Themabijeenkomst Seksueel geweld plaats, zie de uitnodiging hieronder.

Tijdens deze themabijeenkomst staan we stil bij het (h)erkennen van gender gerelateerd geweld . In Raalte willen we het bewustzijn over dit onderwerp bij de inwoners en professionals vergroten.

Ben jij professional en werkzaam de gemeente Raalte én benieuwd naar deze themabijeenkomst? Dan nodigen we je van harte uit!

Aanmelden vooraf is nodig en kan via https://rb.gy/dxgdp

Datum: Dinsdag 28 november 2023
Inloop: 15.15 uur
Tijd: 15.30 – 17.30 uur
Locatie: gemeentehuis Raalte

 

Selectie van eerdere acties: 

Maart 2023:

Violenactie:  het verkooprecord is dit jaar verbroken met de actie voor het goede doel. Nog niet eerder hebben we als club zoveel trays violen verkocht.

Doel van de actie is dit jaar een opvanghuis voor meisjes en jonge vrouwen in de Sri Lanka van Stichting Havonos. Binnenkort ontvangt de stichting de donatie afkomstig van de opbrengst van deze violenverkoop.

April 2022:

Soroptimistclub SallAnders organiseerde op 13 april een thema avond “Over de schreef”! Grensoverschrijdend Gedrag! Een actueel onderwerp dat wij niet onopgemerkt konden laten. Grensoverschrijdend gedrag; je hoort het, je ziet het; je voelt het. Genoeg is genoeg! Onacceptabel maar waar ligt de grens? Woensdagavond 13 april 2022 gingen we in gesprek met:

 • Annette Dekkers, afd. Zeden, Politie IJsselland
 • Jolanda Bergsma, Rebelz en Centrum voor Seksueel Geweld
 • Irene Weertman, raadslid, Gemeente Raalte.

Het was een inspirerende avond bij Zwakenberg in Raalte. De avond was volgepland en de sprekers en aanwezigen wilden de onderwerpen verder bespreken, maar de tijd was toch beperkt. Duidelijk was dat dit onderwerp nadere aandacht vraagt en/of een vervolg op deze avond nodig is.

Fondsen werven

Om fondsen te werven organiseren wij ieder voorjaar een violenactie. We proberen dan zoveel mogelijk violen te verkopen voor de projecten die in dat jaar centraal staan. Sinds 2016 organiseren we jaarlijks een Biking Dinner. Andere activiteiten zijn o.a. het organiseren van benefietconcerten, lezingen en filmavonden. Ook staan we op markten om cadeauartikelen en ander producten te verkopen. Dit jaar is bijzonder door de Coronacrisis. Daardoor lopen activiteiten anders dan voorgaande jaren, maar we gaan onverhinderd door met onze inzet voor vrouwen en kinderen.

Projecten seizoen 2020 – 2021

 • Violenactie (deze is vlak vóór de Coronacrisis en in 2021 doorgegaan);
 • Biking Dinner (geannuleerd vanwege de Coronacrisis);
 • Bakken van taart en cakes voor bewoners van regionale verzorgingshuizen (actie juist gestart vanwege de Coronacrisis);
 • Rugzakken inzamelen voor vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, om aan te haken bij project van ‘Because we carry’  (actie juist gestart vanwege de Coronacrisis).

Violenactie voor Khushi Kids Nederland

Ook dit jaar zijn we weer in staat geweest om als club vele trays met violen te verkopen, dit jaar voor Khushi Kids Nederland (eerste jaar). Khushi Kids Nederland is een organisatie die straatkinderen in Rishikesh (India) orderwijs in praktische vakken geeft en daarnaast ook goede voeding. Later wordt dit onderwijs uitgebreid met vakken die de leerlingen in staat stellen voorgezet onderwijs te volgen. Het blijkt dat deze springplank de straatkinderen een reële kans biedt op een menswaardig bestaan en dat de uitzichtloze vicieuze cirkel voor deze groep kinderen en familie voorgoed wordt doorbroken. De onderwijsprogramma’s zijn er voor meer dan 500 kinderen, meer info op www.khushikids.nl.

Rugzakken inzamelen voor kinderen in Camp Moria op Lesbos met organisatie Because We Carry 

We hebben als club geholpen met het inzamelen van rugzakken (60 stuks in totaal) voor de organisatie Because We Carry die zich inzet voor kinderen in vluchtelingkampen van Camp Moria op Lesbos. De Coronatijd is voor deze kinderen extreem saai vergeleken met Nederlandse kinderen die veel speelgoed hebben en online onderwijs. De vluchtelingkinderen moeten in hun tent blijven waar helemaal niks te doen is. Naar school gaan was al geen optie, maar voor de Coronatijd konden zij wel buitenspelen. Met deze rugzakken met speelgoed en/of tekenmateriaal kunnen zij zich weer beter vermaken en laten we zien dat er aan hen gedacht wordt.  

Overhandiging opbrengst Violenactie aan Madelien Mishra-Broekman, oprichter van Stichting Khushi Kids Nederland

Madelien Mishra (links) en Betty Heering namens de Soroptimistclub op 1 sept 2021

De officiële overhandiging van de opbrengst van de violenactie 2021 is uitgesteld tot de eerste clubbijeenkomst in september vanwege de coronacrisis. De donatie is wel al maanden eerder overgeschreven op de rekening van Khushi Kids, ten behoeve van de opvang van straatkinderen in Rishikesh, India.

Madelien (oprichter van Stichting Khushi Kids Nederland) heeft samen met Roel Rietman (penningmeester) boeiend verteld over opvang van de straatkinderen en het werken aan de verbetering van hun toekomst in India .

Onze leden zijn allemaal vakvrouwen met zeer verschillende beroepen en levenservaring.

Ons profiel

Soroptimistclub SallAnders Raalte-Nijverdal werd op 20 mei 2006 opgericht. Onze leden zijn allemaal vakvrouwen met zeer verschillende beroepen en levenservaring.

Clubavonden

Onze club organiseert gedurende het jaar 10 clubavonden op wisselende avonden en verschillende locaties. In oktober, januari en april vinden de algemene vergaderingen plaats. Twee keer per jaar vertelt een clublid haar werk- en levensverhaal. Vijf keer per jaar worden er informatieve avonden over verschillende actuele onderwerpen georganiseerd. Dat kan een lezing zijn over een bijzonder of maatschappelijk onderwerp maar ook een buitenactiviteit. Op 8 maart staat altijd het thema ‘Internationale Vrouwendag’ centraal. Op 10 december ‘de Rechten van de Mens’.De algemene vergaderavonden starten meestal met een etentje. De avonden worden altijd afgesloten met een hapje en een drankje.

 Unie van de Soroptimistclubs

Jaarlijks bezoekt een delegatie van onze club de najaar-, winter- en zomervergaderingen van de Unie om informatie en inspiratie op te doen en om te netwerken met andere soroptimistclubs.

Nieuwe leden

SallAnders kan altijd meer leden gebruiken. Vrouwen die interesse in andere vrouwen hebben (werk/leven) en zich graag actief  willen inzetten voor goede doelen en projecten zijn van harte welkom.  Bij onze projecten en activiteiten staat de positieverbetering van vrouwen en meisjes centraal. We nodigen vakvrouwen die belangstelling hebben graag uit om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Nieuws en acties

Voorgaande jaren

De meeste projecten ondersteunen we gedurende drie jaar. Op deze manier bereiken we een beter resultaat voor de projecten. 

2019: In actie voor Stichting Let’s Care, Fonds voor Ons, Free a girl

 • Violenactie voor Stichting Let’s Care (laatste en derde jaar)

De stichting is in 2008 opgezet om projecten te realiseren die in dienst staan van het creëren van een nieuwe, mooiere wereld voor iedereen. Let’s Care heeft in de Filipijnen een centrum opgericht waar verwaarloosde, mishandelde, misbruikte en kansarme meisjes tussen de 5 – 21 jaar  worden opgevangen.  Een team van (lokale) goedgeschoolde deskundigenen helpt de meisjes bij hun traumaverwerking en bij het herstellen van hun zelfvertouwen. Daarnaast is er veel aandacht voor school, studie en het aanleren van diverse vaardigheden. Dit om ervoor te zorgen dat de meisjes weer een volwaardig plaats in de maatschappij mee krijgen.

 •  Biking Dinner voor Fonds voor Ons (eerste jaar)

Het lokale project wat de club steunde met het Biking Dinner was ‘Fonds voor Ons’. Dit project is er voor inwoners van Raalte die hulp nodig hebben van financiële of materiële aard. Iedereen kan een verzoek doen, er wordt niet gekeken naar huidskleur, seksuele geaardheid of geloofsovertuiging. De club wil graag steun bieden aan het fonds zodat kinderen in een gezin krijgen wat nodig is, regionaal komen gezinssituaties voor waar extra hulp heel welkom is. 

 • Orange the World-actie gecombineerd met oranje-tulpen-actie voor organisatie ‘Free a girl’  (eerste jaar)

In november 2019 steunden we de internationale actie ‘Orange The World’. De SallAnders organiseerden samen met Gemeente Raalte in Heino een speciale avond op 25 november in het dorpshuus van Heino. Elkerlyck in Luttenberg en Kulturhus Trefpunt in Heeten worden oranje uitgelicht in de periode van 25 november tot 10 december. 

Tijdens en na 25 november 2019 werden tulpenbollen (voor oranje tulpen) verkocht en om nog iets extra’s te doen naast het geven van speciale aandacht aan dit onderwerp. De bollenverkoop was een losstaande locale actie waarbij de volledige opbrengst gaat naar ‘Free a girl’, passend bij het thema van Orange the World. 

2017-2018: In actie vooStichting Leergeld en Stichting Let’s Care

 • Biking Dinner voor het lokale project ‘Gefeliciteerd’ van Stichting Leergeld (tweede jaar)

Het project had als doel kinderen uit gezinnen met een minimum inkomen. Deze kinderen kunnen vaak slechts op beperkte wijze hun verjaardag vieren. Het aantal van deze gezinnen neemt toe. Soms is er zelfs geen geld om te trakteren in de klas en melden kinderen zich ziek in de week van hun verjaardag. Club SallAnders heeft een bijdrage geleverd aan fijne verjaardagen voor deze kinderen.

 • Violenactie voor Stichting Let’s Care (tweede jaar)

2014-2016: In actie voor Stichting Leergeld, Foundation of the Angels, Hospice De Cirkel

In 2014 hebben we ons ingezet voor de nieuwbouw van een Hospice in Raalte. In 2015 stond het Vistaproject in Tibet centraal en hebben we een donatie aan de Foundation of the Angels geschonken. In het seizoen 2015 – 2016 zijn fondsen geworven voor het Dogon Vrouwen Initiatief in Dogon-Mali (West Afrika) en Stichting Leergeld Raalte/Olst-Wijhe.