Bank met een boodschap voor Veenendaal

Burgemeester Veenendaal en Soroptimistenvoorzitter zitten samen op zojuist onthulde social sofa Vrijdagmorgen 8 maart, op internationale vrouwendag, onthulde burgemeester Gert-Jan Kats samen met clubvoorzitter Carry Munnikhof de bank, die daarmee officieel werd overgedragen.
10-03-2024

Bank met een boodschap voor Veenendaal

    Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal heeft de gemeente en daarmee alle inwoners van Veenendaal een bank, een social sofa, cadeau gedaan. De bank, in nauwelijks drie maanden door de Soroptimisten bekleed met duizenden mozaïeksteentjes, staat in het park aan het Coornhertpad, tegenover het gemeentehuis. Op een door de gemeente beschikbaar gestelde plek. Eerder al droegen de Soroptimisten eenzelfde bank over aan de gemeente Rhenen. Deze staat bij het gemeentehuis.

    De social sofa is een bank met een boodschap. Hiermee doen de Soroptimisten een oproep om elke vorm van geweld tegen vrouwen te stoppen en creëren zij een plek om blijvend aandacht voor dit probleem te vragen en het probleem bespreekbaar te maken.



    Feit is namelijk dat in ons land 1 op de 2 vrouwen te maken krijgt met geweld; fysiek, seksueel of psychisch. Schokkend is dat er bijna iedere week een vrouw slachtoffer is van femicide: een synoniem voor vrouwenmoord (door partner of ex-partner) of het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn.

    Tijdens de overhandiging van de bank werd dit fenomeen gesymboliseerd door de zwijgende aanwezigheid van 43 paar rode pumps in het gras rond de bank. Een voor elke vrouw die jaarlijks in ons land door hun (ex)partner worden vermoord. Een initiatief van de Mexicaanse kunstenares Elina Chauvet ter nagedachtenis aan haar zuster die in 2009 door haar echtgenoot werd vermoord.

    Dit initiatief heeft inmiddels wereldwijd navolging gekregen. Zo ook van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal.

    Daarmee benadrukken de Soroptimisten nogmaals dat geweld tegen vrouwen, in welke vorm dan ook, onacceptabel is. Dat geweld tegen vrouwen bespreekbaar moet worden, bewustwording van het probleem noodzakelijk is.

    De dit jaar afgetreden stadsdichter Daphne Kalff onderstreepte dit met haar gedicht ‘Orange the World’, verwijzend naar de jaarlijkse 10-daagse wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen, waarbij illustere gebouwen oranje worden verlicht.

    Clubvoorzitter Carry Munnmikhof hierover: “Alleen als we met ons allen bewust zijn van het bestaan van geweld tegen vrouwen en het vaker en sneller gaan herkennen, kunnen we het geweld bestrijden. Als club doen wij dat actief door samen te werken met onder meer gemeenten, welzijnsorganisaties en scholen, en acties door het jaar heen. Gelukkig is er ook landelijk steeds meer aandacht voor dit probleem en neemt het besef toe dat vrouwen die zich melden als zich bedreigd worden, serieus genomen moeten worden. Dat instanties moeten samenwerken om dit geweld te voorkomen.”