Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Rotterdam!

Ons profielOnze projectenOns nieuwsOnze acties

Soroptimistclub Rotterdam

Clubavond februari 2024

We zijn verheugd dat we weer een nieuw lid hebben kunnen inaugureren, namelijk Anne Grootenboer. Vol enthousiasme is ze lid geworden.  Welkom Anne! Tijdens de clubavond in februari was de Stichting Luistergoud bij ons te gast. Met het aanbieden van vormings- en trainingsmogelijkheden wil Luistergoud lokale initiatieven ondersteunen die verbindingen tussen mensen versterken.

 

Algemene leden vergadering januari 2024

In januari was onze bestuurswissel. Veel dank aan het bestuur 2022-2023. En uiteraard veel succes voor het bestuur 2024.

 

Kerstdiner 2023

Op 14 december 2023 hadden we weer een heerlijk kerstdiner bij het Ambachthuys.

 

Wilddiner, november 2023

Zoals elk jaar waren we weer te gast bij de horeca-opleiding GROOS! van het Albeda College voor een wilddiner. Leden en hun vrienden genoten van wild- en vegetarische herfstgerechten. De opbrengst van deze avond ging naar Stichting Filomena, hét hulpinstituut bij huiselijk geweld en kinder­mishandeling in Rotterdam-Rijnmond.

 

Clubavond november 2023

Tijdens de clubavond in november hield ons lid Renata Beijen een voordracht over vriendinnentafels in Botswana. Renata organiseert “vriendinnentafels” zowel in Nederland als in andere landen, waaronder in Botswana waar zij in april dit jaar is geweest. De missie is “vrouwen helpen vrouwen vooruit”. Vrouwen vertellen elkaar over hun dromen en helpen elkaar om stappen te zetten richting meer (economische) zelfredzaamheid.

 

Stemmen tellen (23 november 2023)

De dag na de Tweede Kamerverkiezingen gingen tien leden stemmen tellen in Ahoy. Dit leverde een heel mooi bedrag op dat we hebben geschonken aan Plan International. De donatie wordt gebruikt voor het kopen van geboortebewijzen. Zonder een geboortebewijs bestaan kinderen in feite niet! Alleen met dit belangrijke document hebben ze recht op gezondheidszorg, bescherming en kunnen ze naar school en examen doen. Jaarlijks worden 50 miljoen baby’s niet geregistreerd bij hun geboorte. Kinderen zonder geboortebewijs staan in geen enkel overheidsregister. Voor politie en justitie is het daardoor onmogelijk deze kinderen te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en andere misdaden. Met een geboortebewijs kunnen we meisjes beter ondersteunen in de strijd tegen kindhuwelijken, kinderarbeid en seksuele uitbuiting.

 

Clubavond oktober 2023

Anne Grootenboer was deze avond onze gastspreker. Ze vertelde ons over haar bijzondere carrièreswitch van docent naar uitvaartondernemer. Daarnaast stonden we stil bij het overlijden van ons oud-clublid Heleen Boelen.

 

Orange the World 2023

Orange the World, de wereldwijde campagne tégen geweld tegen vrouwen en meisjes, werd in Rotterdam spetterend geopend door 2 wethouders en met diverse optredens. We organiseerden dit wederom samen met Soroptimistclub Rotterdam Schieland, Zontaclub Rotterdam, Zontaclub Rotterdam Aan de Maas en de gemeente Rotterdam. We vroegen aandacht voor het jaarthema ‘Veilig-Overal-Altijd’ op scholen, met een marktkraam, de oranje verlichtte Erasmusbrug, lichtprojecties van het OtW-handje op de Pathé-bioscoop, gebouwen en veel andere acties die mede mogelijk werden gemaakt door financiering van fondsen.

 

Pubquiz 2023

Dinsdag 5 september organiseerden we een pubquiz bij restaurant Mangiare. Onder bezielende leiding van een heuse pubquizmaster hebben we samen met veel vrienden in diverse teams ons gestort op moeilijke vragen, waarin de vrouw de hoofdrol speelde; van politiek tot muziek, van Katrien Duck tot de Venus van Milo. De opbrengst van deze avond doneerden we aan Stichting Boterhamsters. Ze maken met vrijwilligers elke dag gezonde boterhamboxen voor scholen waarvan leerlingen niet altijd toegang hebben tot gezond en lekker eten. Zo heeft ieder kind een gezonde start van zijn schooldag.

 

Clubavond september

Tijdens onze clubavond in september 2023 verwelkomden we een ons nieuwe lid Lydia Brewster. Na haar inauguratie verraste ze ons met een zeer mooi persoonlijk spoken word verhaal. Welkom Lydia! Ons clublid Josien van Cappelle nam ons vervolgens mee in de weg die ze aflegde van verkiezingen tot lid dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.

 

Beschermde Wiegkamer Rotterdam-Zuid

Met het legaat van ons overleden oud-clublid Annette Bierman hebben we als Club Rotterdam een bijdrage kunnen leveren aan de oprichting van de Beschermde Wiegkamer Rotterdam-Zuid, een samenwerking van Maasstad en Ikazia Ziekenhuis. De wiegkamer biedt een veilige plek aan radeloze zwangere vrouwen en hun baby’s. Alle baby’s verdienen een veilige start en deze vrouwen verdienen hulp. Ook als ze er voor kiezen om anoniem te blijven.

 

Gezamenlijke bijeenkomst  2023

In augustus werden we uitgenodigd door Club Rotterdam-Schieland om samen met hun en Club Beneden Maas een bezoek te brengen aan de Kunsthal of het Nieuwe Instituut en het Huis Sonneveld en vervolgens samen te eten. Een zeer geslaagde middag en avond, waar we veel ideeën en tips hebben uitgewisseld.

Op zaterdag 29 augustus 2023 organiseerde Soroptimistclub Rotterdam pop-up Theetuin de Zweth. Het was weer druk bezocht! In totaal is € 1.300 opgehaald met de theetuin en dit gaat naar Stichting Mano ter ondersteuning van vrouwen en meisjes in Rotterdam om te participeren en economisch zelfstandig te zijn. Lees meer

Op 3 juni 2023 was de INSPIRADA zomerbijeenkomst van Soroptimist International in Middelburg. Deze bijeenkomst wordt jaarlijks georganiseerd voor alle Soroptimistclubs in Nederland. Club Rotterdam was met 7 leden aanwezig tijdens deze bijeenkomst. Lees meer

Op woensdag 24 mei organiseerde Soroptimistclub Rotterdam in samenwerking met het Rotterdamsch Leeskabinet een goed bezochte Rita Lensink-Bosmanlezing. De lezing, over het boek Weduwen, werd door auteur Mineke Schipper verzorgd. Lees meer

Op zaterdag 25 maart was de Diesviering van onze club. Soroptimistclub Rotterdam is in maart 1930 opgericht en bestaat inmiddels 93 jaar! Om dit te vieren hebben wij samen met onze leden een bezoek gebracht aan de Van Nellefabriek. Lees meer

Op maandag 13 februari 2023 werd een speciale clubbijeenkomst gehouden. Drie Rotterdamse organisaties waren uitgenodigd om een pitch te geven over hun project voor een bijdrage uit het Legaat. Na de pitches hebben de leden gestemd op hun favoriet. De grote winnaar werd Stichting Krachtvrouwen! Lees meer

Donderdag 15 december 2022 troffen twintig clubleden elkaar tijdens een gezamenlijke Kerstmaaltijd in Restaurant Het Ambachtshuis.

Op 25 november 2022 ging in Rotterdam de Actie Orange the World van start. Onze club werkt daarin samen met zusterclub Rotterdam – Schieland en met de beide Rotterdamse Zontaclubs.

Op 23 november 2022 organiseerden wij ons jaarlijkse Wilddiner. Er waren 43 gasten. Het mes snijdt aan twee kanten: de studenten van Groos doen hun best en de opbrengst [860 euro] is bestemd voor Orange the World.

Nieuwsgierig naar onze club of vragen? Stuur een mailtje naar: rotterdam@soroptimist.nl. Wij staan je graag te woord.

Het logo en de presidentsketen van club Rotterdam

De penning van onze presidentsketen verbeeldt het clublogo. Dit is een weergave van het beeld ‘Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine. Wij hebben toestemming van de erven Zadkine om dit beeldmerk te voeren.

Er zijn twee exemplaren, één voor de president en één voor de vice-president.

De penning is gemaakt door edelsmid Jan van Nouhuys in Schoonhoven. De penning hangt aan een groep van zilveren kettingen, die op afstanden met elkaar zijn verbonden. Dit symboliseert de diversiteit en de samenhang binnen club Rotterdam.

Het clubvaantje is ontworpen door Tiel van der Plas, club Roosendaal. Zij combineerde het groen-wit-groen van de stad Rotterdam met het geel-blauw van Soroptimist International.

Soroptimistclub Rotterdam is als vierde Nederlandse club opgericht.

Ons profiel

Soroptimistclub Rotterdam is als vierde Nederlandse club opgericht. Het charter is op 22 maart 1930 uitgereikt door mevrouw E.W. [Welmoet] Wijnaendts Francken-Dyserinck. De club telt om en nabij de 40 leden, in leeftijd varierend van 35 tot 90 jaar. Er is een grote diversiteit aan beroepen.

Het bestuur voor het clubjaar 2024 bestaat uit:

  • Aimée Tops, voorzitter
  • Conny Stroet, vice-voorzitter
  • Heleen Schoone, secretaris
  • Anke Bosma, penningmeester
  • Barbara Wegener Sleeswijk, assessor