Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Utrechtse Heuvelrug

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Soroptimistclub Utrechtse Heuvelrug

Club Utrechtse Heuvelrug ondersteunt steeds internationale, lokale en Unie projecten. Nieuwe projecten worden voorgedragen door leden die door hun betrokkenheid op velerlei vlak altijd weer in aanraking komen met mooie inspirerende organisaties. Heeft u een lokaal, nationaal of internationaal project waarbij vrouwen, moeders en of kinderen centraal staan? Neem dan contact met ons op, wellicht kunnen wij u vanuit onze club met een bijdrage en/of actie ondersteunen.

Soroptimistclub Utrechtse Heuvelrug in actie!

Club Utrechtse Heuvelrug ondersteunt steeds een internationaal project, één of meer regionale projecten, Unieprojecten en een vast project. Nieuwe projecten worden voorgedragen door leden die door hun betrokkenheid op velerlei vlak altijd weer in aanraking komen met mooie inspirerende organisaties.

Internationaal project
Wij steunen het gekozen internationale project gedurende twee jaar. Meestal zijn dit projecten in de derde wereld, soms ook in Oost-Europa. In 2019/2020 steunen wij het lustrumproject dat binnenkort bekend wordt gemaakt.

Regionaal project
Dus in de gemeente Utrechtse Heuvelrug: dit doel steunen we één jaar. Op dit moment steunen wij het project DUO-fiets van de stichting Kwintes.

Ad hoc projecten
Elk kwartaal kiezen we een klein project waaraan we ca. €500 doneren. Komend kwartaal steunen wij de Voedselbank Utrechtse Heuvelrug voor de aanschaf van de broodnodige kratten voor het uitdelen van voedings- en andere middelen voor inwoners van de gemeente die dit het hardst nodig hebben.

Vast project
SOS kinderdorp, Bali: al vele jaren steunen wij dit doel.

Projecten van de Unie van Soroptimistclubs of van Soroptimist International
Wij steunen het Unieproject ‘School for Justice’ in India om getalenteerde meisjes bevrijd uit de prostitutie, de kans te geven een zo hoog mogelijke opleiding te volgen en zo eigenhandig het systeem te veranderen.

Wijnactie
Om optimaal te kunnen bijdragen aan de projecten die ons hart gewonnen hebben verkopen wij als club 2 keer per jaar verrukkelijke wijnen binnen ons netwerk. Ben je geïnteresseerd, laat het ons weten dan sturen we je een bestellijst op!

Lustrumjaar
Daarnaast vindt in ons lustrumjaar steeds een groot evenement plaats. De eerste twee keer hebben we een prachtig concert georgansieerd: de eerste keer verzorgd door Janine Jansen op Viool en de laatste keer door het Rubens Quartet en Nina Gvetadze op piano. De laatste keer hebben wij de landelijke Soroptimistendag Inspirada georganiseerd.

Op dit moment telt de club bijna 50 leden. De leeftijdsopbouw ligt tussen eind 20 en eind 80 jaar. De beroepen van onze leden zijn divers.

Ons profiel

Soroptimistclub Utrechtse Heuvelrug is geïnaugureerd op 6 november 1954 door J. Teutsch-Chevalier. De oorspronkelijke naam van onze club was: Soroptimistclub Doorn e.o.

Op 1 januari 2006 vond er een gemeentelijk herindeling plaats van de zeven dorpen Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg. Zo ontstond Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dit was ook het moment dat club Doorn e.o werd omgedoopt in Soroptimistclub International Utrechtse Heuvelrug.

Op dit moment telt de club bijna 50 leden. De leeftijdsopbouw ligt tussen eind 20 en eind 80 jaar. De verdeling in leeftijd is evenredig. Zo ongeveer per twee jaar werft de club een aantal nieuwe (jonge) leden. Op deze manier blijft het evenwicht in leeftijd aanwezig.

Qua beroepen is het uitgangspunt van de club dat er bij voorkeur slechts één vertegenwoordiger is per beroep. Hierdoor zijn de beroepen van onze leden divers; enkele voorbeelden hiervan zijn: muziekwetenschapper, psycholoog, predikant, journalist, apotheker, huisarts en meubelstoffeerder.

Wij komen elke derde maandag van de maand bij elkaar in Doorn.

Nieuws

Lezing Orange The World

Op 10 december 2020 organiseerden we in het kader van Orange The World een boeiende online lezing van Marije Cornelissen in Biblotheek ZOUT. Marije is directeur van de UN Women Fund en licht in de lezing toe waarom Orange The World zo belangrijke compagne is. Aandacht voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen is nu harder nodig dan ooit. Geweld tegen vrouwen en meisjes is in de afgelopen maanden van de coronaquarantaine zo explosief toegenomen dat dit inmiddels de schaduwpandemie wordt genoemd.Er stromen alarmerende berichten binnen van een toename aan meldingen terwijl essentiële hulp aan slachtoffers bemoeilijkt wordt. Het is nu extra van belang dat slachtoffers van geweld weten waar ze terecht kunnen om te melden, en dat het taboe dat velen voelen om te melden, doorbroken wordt. Bekijk hieronder de lezing van Marije.

Back to Society

Soroptimisten Utrechtse Heuvelrug organiseert op 3 november 2017 Back to Society, een avond om statushouders te koppelen aan Nederlanders om hun weg sneller in onze samenleving te leren kennen en werk te vinden.

Orange The World

Ook in 2020 ondersteunt Club Utrechtse Heuvelrug weer de 16-daagse internationale campagne Orange the World van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Deze start op 25 november 2020. We werken samen met verschillende lokale ondernemers en bibliotheken om de actie zichtbaar te maken en aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen en kinderen. Ook doen we mee aan de actie met Orange the World mondkapjes.

Cheque € 500 TTA door Utrechtse Heuvelrug

Tijdens de maandelijkse clubbijeenkomst van Soroptimistclub Utrechtse Heuvelrug ontvingen Sabine de Raat en Mary Ann Meijer, aanwezig namens TTA, een cheque ter waarde van € 500,– ten behoeve van het Betsy Perk-Opleidingenfonds. Dit fonds biedt financiële ondersteuning in studiekosten voor kansarme vrouwen op weg naar economische zelfstandigheid. Vele opleidingen op verschillende niveaus, in diverse richtingen, komen in aanmerking. Denk hierbij o.a. aan geneeskunde, rechten, pabo en technische opleidingen. Om in aanmerking te komen is het van belang dat de opleiding officieel erkend is. Naast het verlenen van studiekostenfinanciering verkoopt TTA ook handgemaakte artikelen van hoge kwaliteit via haar winkels in het land. Hiermee is zij een voorstander van het bevorderen en behouden van hoogwaardige handwerktechnieken.