Boomplant in de Heemtuin Zaandam in het kader van 100xtrees4life

22-03-2022

Boomplant in de Heemtuin Zaandam in het kader van 100xtrees4life

  verslag Dieuwertje van Waveren
  Foto’s Betty Prins  19 maart 2022, een stralende dag om onze tweede gedoneerde boom te planten in de Heemtuin in Zaandam. De bomencommissie (Joanne, Christien, Willemien en Liesbeth vB) stonden klaar met koffie, thee en gemakkelijk hapbare (spicy) cake die we ons goed lieten smaken.

  Daarnaast had de beheerder van de tuin, Jeroen Buis, crackers met een smeerseltje van daslook gemaakt, uiteraard uit de Heemtuin. Er was een behoorlijk grote opkomst van de sorren. Naast de commissie wilden 8 leden met 1 partner deze gebeurtenis wel eens mee maken. Zo vaak zie je een wethouder geen boom planten. Dat was ook de lokale digitale nieuwszender De Orkaan niet ontgaan en zij plaatsen na afloop een leuk artikel met filmpje op hun website (zie onderaan). Van de gemeente waren wethouder Slegers en Tineke Jongsma, projectleider groen bij de gemeente en soroptimist bij club Wieringerland aanwezig.

  Na deze smakelijke en gezellige entree volgde het officiële gedeelte met toespraken. Anneke vertelde over het doel van het project 100xtrees4life in het kader van het 100-jarig bestaan van het wereldwijde soroptimisme. Aan Jeroen overhandigde zij een tegoedbon voor een volgende boomplant. Plannen genoeg en tzt horen wij van de commissie wanneer en waar rekening houdend met de juiste tijd om te planten.

  Jeroen vertelde ons over de Heemtuin die inmiddels 66 jaar oud is. Hij werkt parttime in de tuin en heeft de hulp van vrijwilligers. Het bijzondere van de tuin is dat er inheemse planten uit heel Nederland staan naast uiteraard de Zaanse. Er is dus een grote biodiversiteit. Om dit mogelijk te maken is de tuin opgedeeld in losse gebiedjes waar de veengrond zo nodig is opgehoogd met een andere grondsoort. De boom die wij gaan planten en in de afgelopen week door de gemeente bezorgd, een els, is heel geschikt voor het planten in het wat natter deel aan de noordkant van de tuin (broekbos). In de afgelopen week had hij al wat elzenveren geplant in hetzelfde deel tegenover de nieuwbouwwijk Gouwpark.

  Wethouder Slegers (o.a van openbare ruimte) vertelde verrast te zijn door de uitnodiging. Onbekend met een serviceclub is hij niet als oud lid van de Kiwani’s. Zaanstad heeft een beleidsplan Bomen opgesteld waarin Tineke een grote inbreng heeft gehad. Het streven is meer groen in de openbare ruimte van de stad waarbij er meer groen wordt aangeplant dan gekapt. Belangrijk is om ook de bewoners bij te betrekken (groenadoptie, nieuwe initiatieven, plek en soort bomen) zodat we over 10-15 jaar een groenere stad hebben. Leefbaarheid, ruiken, voelen, zien en een goede bomenbalans zijn hierbij uitgangspunt.

  Met z’n allen liepen we naar de plek van de boomplant, Jeroen had alles goed voorbereid, gat gegraven, de boom lag al klaar om ontdaan te worden van het gaas en het openknippen van de jute. De wethouder en Jeroen plaatsten samen de boom en Anneke onthulde het bordje onder ons toezicht. Met daarna het officiële fotomoment.

  De liefhebbers kregen aansluitend een rondleiding door de tuin waarin Jeroen allerlei informatie gaf en we verschillende soorten stinzenplanten in bloei zagen. Dit onder toeziend ook van Betty en de wethouder.

  En gingen we weer naar huis na een geslaagde ochtend. Met veel dank aan de enthousiaste bomencommissie die deze tweede boomplant weer prima georganiseerd hadden.

  Opname De Orkaan