Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub De Kop van Overijssel

Ons profielOnze projectenOns nieuws

De Kop van Overijssel

De projecten van club de Kop van Overijssel zijn lokaal, regionaal en soms internationaal van aard. Om hier geld voor te verkrijgen worden diverse activiteiten georganiseerd: een kraam op de Dickensmarkt, een wijnactie, een lezing of wandeling. Alle clubleden doen hier naar vermogen aan mee. Naast ‘geldgenererende activiteiten’ verlenen we ook service. Zo organiseren we jaarlijks het Soroptimist Film Festival voor Kinderen met als doel kinderen bewust te maken van het bestaan van kinderrechten en om kinderen inzicht te geven in het leven van andere kinderen. Ook krijgt iedere nieuwe gast in het hospice in Steenwijk een boeket bloemen van ons.

De projecten van club de Kop van Overijssel zijn lokaal, regionaal en soms internationaal van aard. Om hier geld voor te verkrijgen worden diverse activiteiten georganiseerd.

Ons profiel

Soroptimistclub de Kop van Overijssel telt ca. 25 leden die wonen en/of werken in een ruime regio rond Steenwijk. Het charter is uitgereikt op 28 mei 1988 door Lalla Azzaroli Puccetti, Firenze, Italië. In 2018 vierden wij ons 30 jarig bestaan. De club heeft een friendshiplink met de Engelse club Garforth Elmett. In september doen wij mee aan de Friendship days in Leeuwarden.

Op ons clublogo is een tjaskermolen afgebeeld tussen het wuivend riet. Beide zijn bekende blikvangers in het vlakbij gelegen Nationaal Park de Wieden/Weerribben.

De leden komen elke tweede woensdag van de maand bijeen voor een vergadering. Vaak nodigen we een spreker uit. Extra feestelijke bijeenkomsten zijn er rond de jaarwisseling, op de ‘verjaardag’ van de club en de Dag van de Rechten van de Mens. Verder hebben we “eetclubjes” van 4 of 5 leden. De samenstelling wisselt jaarlijks zodat men elkaar goed leert kennen.

Nieuws

Meld Geweld

Voor het tweede jaar alweer voeren de Soroptimisten samen met Zonta Nederland en UN Women Nederland, de actie ‘Orange the World’ om geweld tegen vrouwen en meisjes een halt toe te roepen. Dit jaar met als thema ‘Meld Geweld 0800-2000’.

Tussen 25 november en 10 december zijn er in Steenwijkerland allerlei acties: de fontein wordt oranje uitgelicht, er wapperen oranje vlaggen op de Steenwijker toren en het gemeentehuis, beelden worden warm ingepakt met een oranje sjaal en het logo van ‘Meld Geweld 0800-2000’ zal op verschillende plaatsen opduiken..

Alle inwoners van Steenwijkerland kunnen meedoen met deze campagne door de poster die in deze editie van de Steenwijker Courant te vinden is, tijdens de campagne periode achter het raam te hangen. Door dit aan te kleden met andere, zelf gekozen, oranje items in de vensterbank, kunnen we Steenwijkerland hopelijk een beetje oranje kleuren.

Op woensdag 25 november om 20.00 uur zal de campagne digitaal gestart worden door Janny Visser, voorzitter van de Soroptimisten club de Kop van Overijssel, en wethouder Trijn Jongman. Je kunt hierbij aanwezig te zijn door te klikken op link naar digitale opening. Let op: Kies voor doorgaan in deze browser als je bovenstaande link hebt aangeklikt, en geen Teams op je computer hebt

Daarna gaan we, ieder voor zich, kijken naar de documentaire Bahar via de link: https://www.npostart.nl/holland-doc/18-09-2013/POW_00677737. De documentaire laat de familie van Bahar zien. Nadat Bahar in Uden op gewelddadige wijze is vermoord door haar ex-man, blijven haar ouders en broers achter met vele vragen en de pijn dat ze haar niet hebben kunnen redden.

Na de documentaire bestaat de mogelijkheid om na te praten. Dit kan door een mailtje sturen naar soropkop@gmail.com met je naam en telefoonnummer. Eén van onze leden zal dan contact opnemen.

We zouden het heel leuk vinden als je er bij wilt zijn en zo onze actie wilt steunen. Aanmelden voor de opening en documentaire is niet nodig. Voor het napraten wel graag!

Vraag ook vooral vrienden en bekenden om mee te doen, de afstand is deze keer geen belemmering..

Volg op Facebook Orange the World-Soroptimistenclub De Kop van Overijssel het verloop van de actie.