Wie zijn wij

Wie zijn wij

Wij zijn 25 enthousiaste vrouwen, die naast onze eigen baan, ons inzetten om de rechten, positie en het leven van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren.

Al sinds 1927 zijn Soroptimisten actief in Nederland en daar is op 28 mei 1988 onze club bijgekomen. Het charter is uitgereikt door Lalla Azzaroli Puccetti, Firenze, Italië.

Iedere 2e woensdag van de maand komen wij bij elkaar. Onze avond start -voor wie dat wil- met samen eten. Na de maaltijd is er vaak een korte vergadering en dan begint ons programma. Het programma is wisselend; een spreker, een webinar, een levensverhaal, een bedrijvenbezoek enz.

Gedurende het jaar komen we -naast de bijeenkomst- in groepjes bijeen om samen te eten en elkaar op die manier beter te leren kennen.

We organiseren -om de beurt- een gezamenlijke avond met onze zusterclubs De Reestlanden, Emmeloord en Meppel. We vieren natuurlijk onze clubverjaardag en we besteden aandacht aan de Dag van de Rechten van de mens en Internationale Vrouwendag.

Dit alles doen we naast ons belangrijkste doel, fondsenwerving! Daar zijn we het hele jaar mee bezig. Dit dmv een wijnactie, een lezing, een webinar, een film en wat we verder nog bedenken om geld te genereren voor onze goede doelen.

Bestuur 2025

  • Voorzitter Nancy Kuper
  • Inkomend Voorzitter Tina van Putten
  • Secretaris Sigrid Bijkerk
  • Assessor Tina van Putten
  • Penningmeester Alie Koen

Geschiedenis

Hanneke Heeg, Ulma Boers en Kiny Copinga hebben samen het initiatief genomen voor de oprichting van Soroptimistclub De Kop van Overijssel. Ze zijn gestart in 1984, de uiteindelijke oprichting was in 1988.

Drijfveer was de positie van de werkende getrouwde vrouw te verbeteren, hiermee een taboe te doorbreken en rolmodel te zijn. Hanneke was nog ontslagen uit haar analistenfunctie in het ziekenhuis omdat ze zwanger was. Dat heette toen: eervol ontslag om redenen van verblijdende aard.

Om meer leden te vinden, hanteerden ze een beroepenwaaier. Per beroep gingen ze op zoek, niet in de vriendinnenkring maar via netwerken en uit de krant. Ze zochten jonge vrouwen met de hoogste kwalificatie, dus niet de bankemployé maar de bankdirecteur, die minimaal 20 uur werkten en een salaris uit verkrijgen waarin zij zichzelf van kon onderhouden. Of iemand die wel een gekwalificeerde opleiding had gevolgd maar door huwelijk of kinderen niet meer als zodanig werkzaam was. Het sluitende beroep was toen huisvrouw, dat was iemand die sociaal, maatschappelijk actief was maar geen betaalde baan had, vaak de vrouw van …

Het wervingsgebied was De kop van Overijssel inclusief Zwartewaterland en Weststellingwerf.

Toen er 22 leden waren werd het Charter aanvraagt bij de Europese Unie in Geneve.

Voor de aftrap had ieder lid een filmpje over haar werk gemaakt. Anne Mieke Rinkes die een paardenfokkerij had, liet zien hoe sperma van een hengst wordt gevangen. Grote hilariteit in de zaal.

In de club zijn veel onderwerpen behandeld, milieu, ecologisch tuinieren, euthanasie, burn-out, vaak met expertise van eigen leden. Ook werd er in het begin veel met de andere serviceclubs in Steenwijk gedaan, echter sommige mannen vonden een vrouwenclub niet gelijkwaardig ☹Met de Odd Fellows is wel altijd veel samen georganiseerd zoals de legendarische Ma-de-liefste-markt en de Dickensmarkt.

Bijzondere acties waren een vintage modeshow met verkoop van avondjurken, het planten van maar liefst 125 eiken bij camping de Eikenhof in Paasloo en de laatste jaren de actie Orange the World om geweld tegen vrouwen te stoppen.

De goede doelen die in de loop van de jaren zijn gesteund zijn legio, maar zeker vernoemenswaard is het waterproject Ayuda Maya, opgericht door sor Ineke de Smidt, en jarenlang gesteund door sorrenclubs in onze regio. Verder de hazenlip-operaties bij 200 kinderen (vooral meisjes) in Azië die hierdoor een toekomst kregen, bijdragen aan het hospice waar wij nog steeds bijdragen aan de bloemen voor nieuwe gasten, Fier Friesland, naaiatelier in Suriname, schoolgeld meisjes in Afrika. Ook in daad zetten de Soroptimisten zich in, onder de naam vergeet-mij-niet liedjes zingen met de bewoners van zonnekamp, uitstapjes maken met bewoners van Lindestede, sorrenklaas voor kinderen van de Voedselbank.

Als je nu terugkijkt op die 36 jaar is er gelukkig veel verbeterd. Werkende vrouwen is vanzelfsprekend maar er is nog genoeg te doen: de loonkloof, grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer en geweld tegen vrouwen binnen relaties. We zijn nog steeds een actieve, betrokken club die samen een mooi netwerk vormen en staan voor onze doelen.