Edese gemeenteraad neemt motie Orange the World aan

06-12-2018

Edese gemeenteraad neemt motie Orange the World aan

  Op 29 november heeft de gemeenteraad van Ede, geïnspireerd door de Soroptimisten, een motie aangenomen om jaarlijks in de periode tussen 25 november en 10 december nadrukkelijk aandacht te besteden aan de actie ‘Orange the World’.
  Blije gezichten dus van Soroptimisten bij de raadsvergadering van de gemeente Ede deze week: de motie van raadslid Rasit Görgülü (Democratische Kiezers Ede) is aangenomen en werd door alle partijen – minus de SGP – ondersteund. Verschillende raadsleden benadrukten voorafgaande aan de stemming het belang van actie om ook in Ede geweld tegen vrouwen te bestrijden, helemaal in lijn met de wereldwijde campagne Orange the World. Enkele raadsleden hadden zelfs gehoor gegeven aan een oproep om een oranje shawl of stropdas te dragen. En natuurlijk hadden de aanwezige leden van Soroptimist Club Ede en Soroptimist Club Bennekom-Beekdal een oranje twist in hun kleding.

  Met het aannemen van de motie is de weg vrijgemaakt voor een jaarlijks terugkerende oranje verlichting van een beeldbepalend object in Ede, tijdens de #16daysofactivism#OrangeTheWorld .
  Het College van B en W gaat onderzoeken of dit de Poortwachter (het kunstwerk op het viaduct bij de afrit Wageningen-Ede), de Oude Kerk of nog een ander opvallend stadsmonument kan zijn en of dat nog in deze periode (tot 10 december) lukt of dat het in 2019 voor het eerst zal gebeuren.

  Orange the World

  Uiteraard gaat het niet om de oranje verlichting zelf, maar om het signaal dat (huiselijk) geweld tegen vrouwen bestreden moet worden.
  Orange the World  is de jaarlijks terugkerende wereldwijde campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Dit is een initiatief van UN Women, in samenwerking met Soroptimisten en Zonta, van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens). Wereldwijd krijgt namelijk één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. In sommige landen is dit zelfs 70%. Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot genitale mutilatie, en van verkrachting tot moord.