Inspiratie-event ‘Spiegeltje, spiegeltje…’

27-09-2020

Inspiratie-event ‘Spiegeltje, spiegeltje…’ Hoe duurzaam denk jij?

  ‘Spiegeltje, spiegeltje…’: dat is de naam van het live evenement waarmee Soroptimist Club Ede op 23 september 2020 in theater Cultura extra bewustzijn over duurzaam gebruik van kleding en cosmetica heeft gecreëerd.
  Soroptimisten uit de regio en introducees hebben deelgenomen aan interessante discussies en interactieve presentaties, ingeleid door twee enthousiaste experts en gepresenteerd door clublid Erna Berghuizen.

     Samenkomen voor een belangrijk thema

  Hoe bewust ben jij je van de kleding die je draagt en de cosmetica die je gebruikt? En wat de productie en afbraak van deze materialen betekent voor het milieu? Deze vragen stonden centraal op 23 september 2020 in theater Cultura in Ede. Het was een bijzonder evenement vanwege het actuele en relevante thema, maar ook om een andere reden. Sinds de komst van corona was dit het eerste live event van de Soroptimist Club Ede dat kon plaatsvinden. Dankzij de genomen voorzorgsmaatregelen konden rond de zestig vrouwen van deze club, zusterclubs en andere vrouwen met interesse in het thema samenkomen.

  Enthousiaste sprekers

  Twee sprekers betraden deze avond het podium. Lara Peters van Milieu Centraal deelde interessante inzichten en verrassende feiten over de invloed van mode op het milieu. Ze liet zien hoe je gemakkelijk duurzamere keuzes kunt maken en gaf hier praktische tips over. Met de campagne Love your Clothes besteedt Milieu Centraal hier al langer aandacht aan. Een opvallende uitspraak:
  “Als iedere Nederlander één kledingstuk minder koopt, heeft dat meer klimaatimpact dan een jaar lang vegetarisch eten door alle Rotterdammers.”

  Robin van Wechem, journalist voor Trouw en schrijfster van het boek Het antirimpelcomplex, deed jarenlang onderzoek naar de cosmetica-industrie. Tijdens ‘Spiegeltje, spiegeltje…’ deelde zij feiten uit haar boek. Ze liet zien wat er nu eigenlijk allemaal in cosmeticaproducten zit. Zo blijkt tot wel 85% van veel shampoos uit water te bestaan. Je betaalt jaarlijks dus best wat geld voor ‘gewoon water’. Een shampoobar is milieuvriendelijker en bespaart plastic.

  ‘Eens goed in de spiegel kijken’

  Alle vrouwen die aanwezig waren, werden uitgedaagd om eens goed stil te staan bij hun eigen koop- en gebruiksgedrag. In kleine groepen werden ervaringen en meningen gedeeld. De discussieronde werd in- en uitgeluid met een gong, waarna iedereen weer – groep voor groep met afstand tot elkaar – terug de zaal in ging. Het enthousiasme was groot onder de deelnemers en verschillende gedachten over het thema werden uitgesproken.

  “Je bent vaak toch niet bezig met duurzaamheid, maar met de hoeveelheid en verscheidenheid van wat je hebt. Omdat je het normaal vindt; dat consumeren.”

  Uitkijken naar de volgende editie

  Het was een interessante avond over circulariteit, innovatie en het creëren van bewustzijn, georganiseerd door zes Edese Soroptimisten, voorafgegaan door een optioneel etentje bij restaurant Buitenzorg. Presentator Erna Berghuizen kondigde bij de afsluiting al een mogelijk vervolg aan: “Als het volgend jaar weer mogelijk is, organiseren we in het kader van ons 25-jarig jubileum een groter evenement met hetzelfde thema. Zodat nog meer vrouwen kunnen meepraten en -denken”. En dat zou mooi zijn. Een groot verschil maken, begint immers altijd met een kleine stap.

  Verslag: Marlin van den Berg (dochter van onze club-president Lisette van den Berg)