Mooie opbrengst voor Afghaanse meisjes

04-09-2023

Mooie opbrengst voor Afghaanse meisjes
  Meer dan € 4.000
  Het allereerste muzikale benefietdiner van Soroptimist Club Ede is in alle opzichten een groot succes geworden. Maar liefst 107 gasten schoven zaterdagavond 26 augustus aan in restaurant Buitenzorg en zorgden zo samen voor een opbrengst van meer dan 4.000 euro voor educatie van Afghaanse meisjes.
  In plaats van het bekende Movie en More-evenement voor één vrouwenproject organiseren de Edese Soroptimisten in 2023 drie kleinere activiteiten voor drie verschillende doelen. De eerste actie was dit diner met Afghaanse gerechten en live muziek van de Edese folkband Blueberry Blossom Band, inclusief een verloting met mooie prijzen en een korte veiling van kunstobjecten. De informele sfeer, de originele gerechten, de vrolijke muzikale sfeer en de spannende veiling door Gert-Jan Hofstede leverden tevreden gezichten op bij de gasten en het organisatieteam

  Stichting Paymaan
  Namens de Edese Soroptimisten bood Hilma Schaap de cheque met het bedrag van 4067,50 euro aan vice-voorzitter Parweez Koehestani van Stichting Paymaan aan. Deze stichting slaagt erin om ondanks alle opgelegde beperkingen door de Taliban toch meisjes en jonge vrouwen te ondersteunen om zich verder te kunnen ontwikkelen. Beroepen in de gezondheidszorg, zoals verloskundige of verpleegkundige, blijven nodig en worden nog wel toegestaan door de Taliban; dus helpt Stichting Paymaan nu Afghaanse meisjes om daarin te worden opgeleid. Een eerder door de Edese Soroptimisten ondersteunde jonge vrouw is nu voorzitter van de stichting in Afghanistan en werkt na haar gedwongen afgebroken studie medicijnen als vrijwilliger in het ziekenhuis. Koehestani las haar open brief voor tijdens het diner.
  Met de voorlopige opbrengst van het benefietdiner kunnen zeven meisjes in Kabul minimaal een jaar lang verder gaan met hun opleiding, met tegelijkertijd ondersteuning voor hun familie.
  Mogelijk wordt de opbrengst nog fors verhoogd als een aanvraag bij het landelijke Soroptimist Vrouwenfonds wordt gehonoreerd. Dit fonds vergroot de impact van effectieve lokale Soroptimist-acties met extra financiële bijdragen.
  Dit muzikale benefietdiner werd mogelijk gemaakt door de belangeloze medewerking van de Blueberry Blossom Band, door restaurant Buitenzorg, hoofdsponsor Van Veen Advocaten, en sponsors van prijzen voor de loterij en de veiling.