Orange the world – van 25 november tot 10 december

26-11-2023

Orange the world –
van 25 november tot 10 december

 





    Veilig, overal en altijd: veel activiteiten in Ede voor Orange the World

    Van 25 november tot 10 december stond ook Ede in het teken van Orange the World, de internationale campagne van de Verenigde Naties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. In die tijd worden vlaggen gehesen, meer gebouwen dan ooit oranje verlicht en posters verspreid. En op woensdagavond 6 december gingen jong en oud in gesprek over hoe we als ‘medestanders’ geweld kunnen voorkomen in onze Edese samenleving. Spreek jij anderen aan op grensoverschrijdend gedrag? Hoe zorgen we ervoor dat vrouwen en meisjes zich veilig voelen op straat, bij de sportclub of op school, om maar een paar voorbeelden te noemen? Hoe veranderen omstanders in medestanders? De strijd tegen geweld begint bij preventie en daarom is het thema dit jaar: ‘Veilig, Overal en Altijd’. Al een aantal jaren zijn de Soroptimisten in de gemeente Ede de initiatiefnemer voor activiteiten in het kader van Orange the World. Soroptimisten zetten zich lokaal, nationaal en wereldwijd in voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes. Dit jaar hebben de twee clubs in de gemeente – Ede en Bennekom-Beekdal – nog meer de samenwerking gezocht met andere organisaties, met name de jongerenraad, gemeenteraad en Edese scholen voor voortgezet onderwijs.

    Jaarlijkse Orange the World campagne

    Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Deze campagne duurt tot 10 december, en de tussen liggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. In de gemeente Ede zijn er twee bijeenkomsten, is er een lespakket voor de middelbare scholen en worden maar liefst zeven locaties oranje verlicht: Kasteel Hoekelum, de Oude Kerk, de Concordiamolen, viaduct de Poortwachter, de RK Kerk in Bennekom, de muziektent in Bennekom en de fysiopraktijk Lagerwey Van Dartel.

    Openingsceremonie – Harde cijfers van geweld tegen vrouwen in Ede
    De internationale campagne Orange the World is zaterdag 25 november, op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, ook in Ede onder flinke belangstelling van start gegaan, met een officiële opening op het Raadhuisplein en het hijsen van de speciale
    vlag door wethouder Karin Bijl. Ook is sinds zaterdagavond tot 10 december een aantal gebouwen oranje verlicht, zoals de Oude Kerk en de Concordiamolen in Ede en de muziektent en de RK kerk in Bennekom.

    73% van de Nederlandse vrouwen maakt seksuele intimidatie mee in haar leven. Wethouder Karin Bijl voegde daar bij de vlagceremonie nog de meest recente cijfers van Ede bij: in 2021 waren er maar liefst 622 Veilig Thuis zorgmeldingen, 8 noodbedden voor vrouwenopvang (2020), 9 crisisopvangplaatsen (2020), 50 ambulante vrouwenopvangplekken kort en lang (2020), 16 gestarte onderzoeken naar huiselijk geweld (2020), 10 tijdelijke huisverboden (2020) en 50 veiligheids- en hersteltrajecten (2020). “Dit zijn geen abstracte getallen; achter elk cijfer schuilt een persoon, een leven dat beïnvloed is door geweld. En bedenk dat niet iedere vorm van geweld tegen vrouwen en meisjes zich vertaalt naar een cijfer. Niet iedereen durft of kan hiervoor uit te komen en naar instanties te stappen. Dit is een ontzettend moeilijke beslissing.”
    Ellen Dutmer, president van Soroptimist Club Ede: “Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op straat, in huis, tijdens het uitgaan, op het werk, op de sportclub, online, en op nog veel meer plekken. We zoeken met Orange the World ‘medestanders’: actie om te werken aan een cultuurverandering, bewustwording te vergroten en samen te komen als medestanders.” Dit kan bijvoorbeeld door het ondertekenen van de # medestanderpledge op Orange the World en door bewust deel te nemen aan activiteiten en zijn kennis over de strijd tegen geweld te vergroten.
    Tot slot werd bij de vlagceremonie door een jongere nog het aangrijpende gedicht ‘Ben jij mans genoeg’ voorgelezen.

    Bijeenkomst ‘Veilig, Overal en Altijd

    Wat kan jij doen om geweld te stoppen?’ Met die vraag als startpunt vond een interessante bijeenkomst voor jong en oud, voor vrouwen én mannen, plaats op woensdagavond 6 december, in het Raadhuis aan de Bergstraat 4 Ede. Deze bijeenkomst werd samen met jongeren opgezet. De introductie werd verzorgd door FIER, een landelijk expertisecentrum voor geweld. Daarna gingen we in gesprek met elkaar over wat ieder kan doen om #medestander te zijn: hoe kun je zelf bijdragen aan een cultuurverandering, zodat we geweld tegen vrouwen en meisjes kunnen stoppen?

    Thema 2023: Veilig, Overal en Altijd

    In 2023 is het thema van de campagne in Nederland ‘Veilig, overal en altijd’. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk,op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide. De campagne is er op gericht bewustwording te vergroten over het feit dat verschillende vormen van geweld niet alleen achter de voordeur en op straat, waar mensen al snel aandenken, maar overal in de samenleving plaatsvindt. En vooral ook dat je op al die plekken #medestander kunt zijn. Er zijn honderden manieren waarop je #medestander kunt zijn in je dagelijks leven. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken. Juist zij kunnen het verschil maken, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken over grensoverschrijdend gedrag.

    Actieperspectief: Ik ben #medestander

    Tijdens de Orange the World campagne werd iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als #medestander in de strijd tegen geweld. Dit kon en kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op Orange the World. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als individu, als professional, als vriend, teamgenoot, buur of collega. Mensen die #medestander zijn krijgen een speciale nieuwsbrief met allerhande praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.
    De campagne in Nederland wordt gecoördineerd door UN Women NL, Soroptimist Nederland en Zonta Nederland. Samenwerkingspartners zijn onder meer Plan International, YWCA Nederland en Veilig Thuis. De landelijke aftrap was in gaststad Amsterdam met burgemeester Femke Halsema. Voor meer informatie: Orange the World