Soroptimisten in Ede bieden netwerk en workshops aan vluchtelingenvrouwen

09-09-2018

Soroptimisten in Ede bieden netwerk en workshops aan vluchtelingenvrouwen

  Eerste bijeenkomst

  Vorig jaar mei startten we met een netwerkbijeenkomst waarvoor we een tiental vluchtelingenvrouwen uitnodigden. Omdat we van tevoren al wisten wie er zouden komen, koppelden we leden aan vluchtelingenvrouwen voor wie ze iets zouden kunnen betekenen. Iets betekenen in de zin van het delen van de eigen beroepservaring, tips en adviezen geven, meedenken over mogelijkheden om informatie te krijgen en contacten te leggen. Met daarbij de duidelijke instructie dat een gesprek al heel waardevol is en er geen verplichting is om bijvoorbeeld een stageplek te zoeken.
  We gingen met hen in gesprek over beroep, werk en opleiding. Vrouwen van verschillende leeftijden uit Syrië, Eritrea en Iran. De één met alleen een opleiding, de ander ook met werkervaring, zoals docent Engels, klinisch chemicus, docent Arabisch en leidinggevende in de retail. Deze vrouwen lopen tegen allerlei vragen aan, zoals: wat houdt het in om te werken als accountant, welke opleidingsmogelijkheden zijn er en waar ga ik beginnen.

  Het werd een boeiende avond voor alle vrouwen met geanimeerde gesprekken. De Soroptimisten waren onder de indruk van de elevatorpitches waarin de vluchtelingenvrouwen over zichzelf vertelden. De docent Engels kreeg het advies om vooral niet te lang te wachten met zoeken naar een stage-plek op een middelbare school. De klinisch-chemicus werd in contact gebracht met een potentiële werkgever en geholpen bij de voorbereiding op het kennismakingsgesprek. Weer een ander kreeg het advies om op assistent-niveau te beginnen en niet op het hoogste niveau. Zo zou haar kans veel groter worden om ergens binnen te komen.
  ‘Ik vond het erg leuk om ook andere vluchtelingenvrouwen te ontmoeten en het was mooi dat het niet alleen over werk en Nederlands leren ging, maar ook over leven in Nederland’ was een van de enthousiaste reacties.

  Workshops

  Als vervolg op deze inspirerende avond organiseerden we 3 workshops, waarin we de vluchtelingenvrouwen lieten nadenken over de eigen talenten en wensen voor opleiding en werk. Ook vonden we mogelijkheden voor snuffelstages om beter een keuze te kunnen maken voor opleiding of (vrijwilligers)werk. Zo ging iemand een dag meelopen bij een apotheek en een ander liep stage bij een schoonheidsspecialist via ons netwerk.
  Het waren mooie bijeenkomsten, waarin we ons ook bewust werden van ons hoge tempo en de vanzelfsprekendheid van alle kennis die we hebben.

  De afsluiting van de serie workshops was een ‘meet and greet’, waarvoor iedereen iets lekkers meenam om te eten. Tijdens het eten waren er volop gesprekken over alledaagse dingen, over de eigen gewoonten en bijzonderheden. Na het eten vroegen we de vluchtelingenvrouwen wat ze hadden geleerd van de workshops en waar ze mee verder gingen. ‘Ik heb voor het eerst nagedacht over mijn talenten en ik vond het erg leuk om met succesvolle vrouwen te praten. Het heeft mij geholpen om een goede keuze te maken’ vertelde Alaa. Kamar gaf aan dat zij veel geleerd heeft over de verschillende opleidingsniveau’s en door de stage goed voorbereid is op de opleiding. Ruta vond het vooral goed om te oefenen met Nederlands: ‘leuk om met elkaar te kletsen’. Zij legde een concrete hulpvraag neer om te helpen bij het vinden van werk in haar richting.
  Ook nu kwamen er weer ideeën voor stages en netwerkcontacten, waarvoor meteen concrete afspraken gemaakt werden.
  De Soroptimisten viel het op hoeveel het Nederlands van de vrouwen al was verbeterd sinds de start vorig jaar ‘je bent nog maar drie jaar hier en kijk wat je al kunt’ was de reactie.

  Toekomst

  Ook na deze gezellige afsluiting willen de vluchtelingenvrouwen graag contact houden en verder met de bijeenkomsten. Ideeën zijn er genoeg, we gaan ons beraden op een mooi vervolg. Dit is immers iets wat we voor vrouwen dichtbij kunnen doen!