Succesvolle thema-avond: Vrouwen in de Geschiedenis(les)

03-05-2018

Succesvolle thema-avond: Vrouwen in de Geschiedenis(les)

  Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Tijd om dit te veranderen. Leden van Soroptimistclubs in Midden-Nederland roepen middelbare scholen in hun nabije omgeving op om in de geschiedenislessen de rol van vrouwen een grotere rol te geven. Daarmee sluiten ze zich aan bij het online project F-Site van Jonge Historici en het bureau Van Gisteren.
  Deze oproep komt voort uit een succesvolle thema-avond die Soroptimist Club Ede in april organiseerde in het historische Huis Kernhem in Ede, in bijzijn van tientallen Soroptimisten uit een wijde regio van Tiel tot Almere en zelfs een uit Friesland.

  Het thema werd geïntroduceerd door Jorieke van der Schaaf en Rosanne Schot van de Jonge Historici, betrokken bij de start van F-site. Dit online educatieplatform met lesmateriaal over vrouwen in de geschiedenis zal in het najaar tijdens de Week van de Geschiedenis officieel worden gelanceerd. Bijzondere aandacht in de presentatie kreeg Rosa Manus, een belangrijke Nederlandse activiste voor het vrouwenkiesrecht en vrede, die ook Soroptimist was.

  Een onuitwisbare indruk maakte Anna Maria Moens, die ruim 250 jaar geleden de scepter zwaaide in haar internaat in Huis Kernhem. Actrice Yvette Onnekink kroop in de huid van deze opmerkelijke vrouw, die bekend stond als streng en eigenaardig, maar zich van haar gevoelige kant liet zien in haar gedichten.
  Julia Hofstede van boekhandel Het Paard van Troje in Ede presenteerde gepassioneerd een persoonlijke selectie van actuele boeken van vrouwelijke schrijvers over vrouwen. De avond werd gepresenteerd door Jacqueline Kronenburg van Soroptimist Club Ede, met een welkomstwoord van clubpresident Annuska Bloemert.

  Met crowdfunding hebben de initiatiefnemers genoeg geld opgehaald om te kunnen starten met het bouwen van het F-site platform. Momenteel ontwikkelt het bureau Van Gisteren de educatieve content voor het platform en worden door Jonge Historici de eerste F-site evenementen georganiseerd. In het najaar van 2018 zal tijdens De Maand van de Geschiedenis in de Rode Hoed in Amsterdam het platform feestelijk gelanceerd worden. In het nieuwe schooljaar 2018-2019 kunnen docenten daar gratis en toegankelijk educatiemateriaal vinden dat naadloos aansluit op de tien tijdvakken in het geschiedenisonderwijs.

  Oproep Soroptimisten

  De Soroptimisten van Ede maken deel uit van Soroptimist International, een wereldwijd vrouwennetwerk dat opkomt voor de rechten van vrouwen en meisjes. Zij onderschrijven de conclusie van Jonge Historici dat in de huidige lesmethodes mannen domineren als belangrijke historische figuren. Behalve dat dit achterhaald is – is het ook zonde. Daarom roept Soroptimist Club Ede met een open brief de middelbare scholen in Ede – Aeres VMBO, Het Streek, Marnix College en Pallas Athene College – op om gebruik te gaan maken van de rijke bronnen van F-site.
  Immers: de geschiedenis kent zo veel belangrijke vrouwen en vrouwenthema’s, die zich prima lenen om leerlingen zowel basis- als verdiepende historische kennis bij te brengen. Op de website staan toegankelijke korte opdrachten en inspirerend bronnenmateriaal toegespitst op de tien tijdvakken. Docenten kunnen dit educatiemateriaal gemakkelijk gebruiken naast de bestaande methodes. Het materiaal is bedoeld voor alle niveaus binnen het voortgezet onderwijs en is gratis toegankelijk. De opdrachten en bronnen zijn ingedeeld naar niveau, tijdsvakken, begrippen en tijdsduur.

  Van Hatsjepsoet tot Boudicca, van Kenau tot Kartini: vrouwen verdienen hun plek in de geschiedenisles! Geschiedenisdocenten die staan te trappelen om ‘meer vrouwen in de geschiedenisles’ en scholen die hier graag mee aan de slag gaan? Volg de ontwikkelingen via de social media @fsitenu en vind in oktober alle kennis bij elkaar op F-site