Edese Soroptimisten brengen vrouwen uit Edese politiek samen

03-02-2018

Edese Soroptimisten brengen vrouwen uit Edese politiek samen

    ‘Stem op een vrouw’: met dat thema zijn maar liefst zeventien vrouwen die verkiesbaar staan op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Ede op 31 januari 2018 bijeen gekomen.

    Dat gebeurde op uitnodiging van onze club. Vrijwel alle partijen waren vertegenwoordigd in Café The Substitute: van de ervaren wethouder Willemien Vreugenhil (CDA) tot bijvoorbeeld de twee jongste kandidaten Sanne de Bruin (GroenLinks) en Nourhan Badr (PvdA) . Ook VVD, Gemeentebelangen, Burgerbelangen, ChristenUnie en Evenwicht (partij van Irene van de Voort) waren aanwezig. Anne Marie Vreman – lid van Soroptimist Club Ede – had succesvol haar politieke netwerk benaderd. “De leukste uitnodiging die er is in deze campagnetijd”, zei een van hen. Allemaal pitchten ze kort en energiek waarom ze de politiek in zijn gegaan en wat hun thema’s zijn.

    Het doel van de bijeenkomst was niet om stemmen te werven, maar om aandacht te geven aan de vrouw in de politiek. VVD-lijsttrekker Hester Veltman deed daarbij een oproep aan alle aanwezige vrouwen – Soroptimisten en andere belangstellenden – om te overwegen ook de politiek in te gaan. Thema’s als seksuele intimidatie en misbruik (de MeToo-discussie) en het belang van diversiteit worden door vrouwen eerder geagendeerd. Zo bleek ook tijdens het open gesprek, waaruit concrete punten naar voren kwamen die de (aspirant) raadsleden meenemen, zoals het monitoren of jongeren met een niet-Nederlandse achternaam moeilijker aan een stageplaats of werk komen in Ede en het bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag bij jongeren.

    Na afloop bedankte onze clubpresidente Annuska Bloemert de aanwezige politica’s met een chocolade hart, onderdeel van een landelijke Soroptimistactie om de School for Justice in India te steunen, een project voor uit de prostitutie bevrijde meisjes met Free a Girl Foundation. En natuurlijk was er de oproep: ‘op wie je ook stemt op 21 maart, stem op een vrouw’ en de uitnodiging om op 13 maart naar het jaarlijkse Soroptimist-event Movie and More in CineMec te komen.