Netwerkbijeenkomst met vluchtelingenvrouwen in Ede

30-06-2017

Netwerkbijeenkomst met vluchtelingenvrouwen in Ede

  Op 31 mei ging een tiental vluchtelingenvrouwen in gesprek met Soroptimisten van club Ede over beroep, werk en opleiding. Vrouwen van verschillende leeftijden uit Syrië, Eritrea en Iran. De één met alleen een opleiding, de ander ook met werkervaring, zoals een docent Engels, klinisch chemicus, docent Arabisch en leidinggevende in de retail. Deze vrouwen lopen tegen allerlei vragen aan: wat houdt het in om te werken als accountant, welke opleidingsmogelijkheden zijn er en waar ga ik beginnen.

  Omdat van tevoren al duidelijk was wie er zouden komen, was bedacht wat goede koppels kunnen zijn: wie van onze leden zou iets kunnen betekenen voor welke vluchtelingenvrouw. Iets betekenen in de zin van het delen van de eigen beroepservaring, tips en adviezen geven, meedenken over mogelijkheden om informatie te krijgen en contacten te leggen. Met daarbij de duidelijke instructie dat een gesprek al heel waardevol is en er geen verplichting is om bijvoorbeeld een stageplek te zoeken.

  Het werd een boeiende avond voor alle vrouwen met geanimeerde gesprekken. De Soroptimisten waren onder de indruk van de elevator-pitches waarin de vluchtelingenvrouwen over zichzelf vertelden. De docent Engels kreeg het advies om vooral niet te lang te wachten met zoeken naar een stage-plek op een middelbare school. Voor de klinisch-chemicus werd contact gelegd met een potentiële werkgever en tijdens het vervolgcontact ging het over voorbereiding op het kennismakingsgesprek.
  Weer een ander kreeg het advies om op assistent-niveau te beginnen en niet op het hoogste niveau om haar kans om ergens binnen te komen veel groter te maken.

  ‘Ik vond het erg leuk om ook andere vluchtelingenvrouwen te ontmoeten en het was mooi dat het niet alleen over werk en Nederlands leren ging, maar ook over leven in Nederland’ was één van de enthousiaste reacties.

  Het was voor iedereen een inspirerende avond die smaakt naar meer! De ideeën daarvoor zijn er al.