Impressie Inspirada 2019 in Emmen

01-06-2019

Impressie Inspirada 2019 in Emmen  Wat een sfeer en gezelligheid in Emmen tijdens de Inspirada 2019. Op zaterdag 1 juni troffen ruim 250 soroptimisten uit heel Nederland elkaar als gast van Soroptimistclub Emmen, zowel in het Atlastheater voor de zomervergadering en de lunch als bij interessante workshops in Wildlands Adventure Zoo, de bibliotheek, in kunstzinnige centra, Rensenpark en gewoon op de stadsvloer of in de bosrijke omgeving van Emmen. Ze luisterden naar bijzondere verhalen, keken naar kunst en probeerden dichtregels te maken, maakten drukwerkjes en leren armbanden, fietsten langs hunebedden en door de bossen en verbaasden zich intussen over een modern Emmen dat ze niet kenden.  Dat de zon nog eens extra glans verleende door de hele dag uitbundig te schijnen, was een extra cadeautje.

  Aan Inspirada ging een intensieve periode van ruim anderhalf jaar vooraf: voorbereiding, invulling middagprogramma, zoeken van locaties en workshopleiders, financiering enz. enz. Bestuur en programmacommissie hadden een pittige tijd met al die extra taken. De leden van Soroptimistclub Emmen zagen met stijgende waardering elke clubbijeenkomst spreadsheets gepresenteerd worden, waarop steeds meer afspraken konden worden vastgelegd. Die fietstocht? “Ja, is geregeld, fietsen ook, binnenkort gaan we de route uitzetten”. De een nam contact op met de Drentse Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en kon verheugd melden dat ze kwam om de opening te verrichten. De ander sloeg de waterprofessor van de WMD aan de haak of schrijfster Janneke Holwarda , of gemeentedichter Berendy Gähler en zo vulde zich gaandeweg de lijst workshops waaraan bezoekers van Inspirada konden meedoen. Alle programmaonderdelen moesten in januari van dit jaar zijn vastgelegd. Iedereen voelde zich betrokken en de aanvankelijke kriebels – “krijgen we dit allemaal voor elkaar?” – maakten plaats voor vertrouwen: het gaat lukken! Dat gevoel  werd versterkt toen de aanmelding voor Inspirada in Emmen startte: bij tientallen stroomden de belangstellenden binnen. En uiteindelijk meldden zich op zaterdag 1 juni 2019, de dag van de Inspirada, ruim 250 Soroptimisten aan de balie van het Atlastheater. Het digitale bord aan de buitenkant van het theater riep ze al toe: “Welkom in Emmen, Soroptimisten van Nederland”.

  Sommigen haalden meteen jeugdherinneringen op – “ik kwam hier vroeger altijd met mijn ouders in de dierentuin” -, anderen zochten naar de plek waar ze ooit werkten: “Ik werkte bij het speciaal basisonderwijs. Fantastische periode”.  De voormalige dierentuin en schoolgebouwen vonden ze niet terug en ook niet het bescheiden dorp dat Emmen ooit was. Aangenaam verrast waren velen over het moderne stadshart van Emmen, over het groen en de vele oude bomen. “Wat een ruimte overal, kijk toch eens, zelfs de planten van de bloemist hier op straat kunnen mooi ruim uitgestald worden!”, klonk de waardering.

  Waardering was er ook bij Jetta Klijnsma,  Commissaris van de Koning in Drenthe, afkomstig uit Drenthe en na haar werk als staatssecretaris sociale zaken en  werkgelegenheid nu weer inwoner van de provincie. Zij opende de vergadering en bracht de soroptimisten met haar opgewekte toespraak tot groot enthousiasme. “Ik mag wel jou zeggen tegen jullie allemaal he. Ik ben Jetta. Ik vind het geweldig om hier te zien hoeveel vrouwen actief zijn om het andere vrouwen en meisjes mogelijk te maken zich te ontwikkelen”. De Commissaris kreeg de handen op elkaar, toen zij meedeelde dat het initiatief Orange the World – acties tegen geweld tegen vrouwen – haar zo aansprak dat zij de  5 (mannelijke) gedeputeerden in Drenthe, “mijn jongens”, had overtuigd en dat in het najaar het Drents Museum oranje zal worden uitgelicht. Applaus! En de pret kon helemaal niet op toen Jetta Klijnsma zinspeelde op een mogelijk soroptimisten-lidmaatschap na haar werkende leven.

  Uniepresident  Nienke Feenstra bracht van haar Ajax liefhebbende zoon de hartelijke felicitaties mee voor Emmen. Niet bij  iedereen viel het kwartje: FC Emmen veroverde na een jaar eredivisie ook voor volgend jaar een plaats in de hoogste voetbalregionen van Nederland. En toen ze op klassieke wijze opperde dat het wel een uithoek was, Emmen, riepen een paar Emmense soroptimisten gevat terug: “Emmen, centrale plek tussen Amsterdam en Hamburg”. De zogenaamde uithoek zorgde er overigens wel voor dat er flink gebruik gemaakt werd van hotels, air bnb en bed and breakfasts. Helemaal verrukt waren de twee fysiek gehandicapte soroptimisten met rollator en rolstoel die ongevraagd en op initiatief van hun hotelier Hans ten Cate met de door Toyisten vrolijk beschilderde limousine van het station werden gehaald.

  In workshops werden de ontmoetingen op kleinere schaal voortgezet. In groepen van 10 tot 30 vrouwen brachten leden van club Emmen  de soroptimisten uit het hele land in contact met wereldvrouwen in Emmen. Sportievelingen fietsten langs hunebedden, plassen en door bossen over het eindeloze fietspadennet rond Emmen. Geen dagelijks werk voor iedereen. “Ik ben kapot”, verzuchtte een deelneemster bij terugkeer, “maar wat was het prachtig!”. In Wildlands leerden  soroptimisten van de waterprofessor van Waterleiding Maatschappij Drenthe op welke geavanceerde wijze het altijd snel weer vervuilde water van bijvoorbeeld ijsberen en nijlpaarden in de eigen waterfabriek gezuiverd wordt voor hergebruik. Anderen leerden in de dierentuin de fijne kneepjes van fotografie met verrassende adviezen van de deskundige. “Fotografeer nou eens geen dieren, maar richt je meer op details, bijvoorbeeld hoe die touwen om de brug zijn geknoopt”.

  Bij de workshop in de Grote Kerk in Emmen stond politiek centraal. Oud-gedeputeerde Marga Kool en fractievoorzitter/Statenlid Marianne van der Tol hadden een flinke lijst stellingen bedacht, maar de eerste stelling eiste meteen alle aandacht op. “Hebben vrouwen in de politiek meerwaarde boven mannen?”. Voldoende stof voor een middag discussiëren. Bij Kunst/Poëzie  en Design dromden de deelneemsters om Emmens Gemeentedichter Berendy Gähler die zich bij beeldende kunst liet inspireren tot nieuwe dichtregels. Ze vroeg de vrouwen dat ook te doen en zo zag je op muurtjes, boomstammen en stoelen groepjes deelneemsters zitten zwoegen op mooie strofen. Grappig dat winkelend publiek zich zonder schroom aansloot of informeerde waar het over ging. “Wat is dit? Wie is de Mol of zo?”. In een galerie in de oude dierentuin knutselden de soroptimisten met kunstenares Annigje verwoed aan leren armbandjes, met veel of minder succes, maar altijd met plezier.

  Literatuurliefhebbers luisterden naar schrijfster Janneke Holwarda over haar boek Zo Zijn Wij Niet (ontwikkeling Emmermeer in de jaren 50) en wisselden met persoonlijke verhalen levenservaringen uit. Het Rensenpark, de oude dierentuin, lokte velen met alle culturele ontwikkelingen. In het grafisch atelier Druk Druk leerden soroptimisten hoe je kunstzinnige druksels maakt van alledaagse dingen als putdeksels.

  In de Grote Kerk in Emmen werd met glaasjes en hapjes nog lang nagepraat over de heerlijke Inspirada 2019. Alle lovende woorden over de organisatie, de ontvangst, de workshops, de ontspannen atmosfeer werden in dank aanvaard en later trots en blij herhaald en extra beleefd bij het eigen feestje van Club Emmen:  het slotdiner bij Groothuis.

  Tekst: Coosje Hoekstra               
  Foto’s: Djoek Grimme, Willem Prins