In Memoriam Edith Burghardt 19-01-2023

In Memoriam Edith Burghardt 19-01-2023
19-01-2023

Edith werd lid van Soroptimistclub Emmen in 1982. Net 30 toen ze werd geinaugureerd en 70 jaar toen ze in januari overleed. Daar tussenin ligt een leven van grote trouw aan Soroptimistclub Emmen. Edith omarmde de doelstellingen van het Soroptimisme. Ze stond niet activistisch op de barricades, maar leverde haar bijdrage op haar eigen bescheiden wijze. Ze bezocht de maandelijkse bijeenkomsten en ging ook graag mee op tripjes naar de sisterclubs over de grens, met name naar Bielefeld in Duitsland. Wat kon ze daar genoeglijk met de Duitse zussen praten en dan hoorde je ook hoe perfect haar Duits was. Al snel was ze in diepe gesprekken verwikkeld met o.a. Ilse en Angelika. Edith vertelde graag over de lange logeerpartijen in haar jeugd bij Duitse verwanten van de familie en hoe ze daar van genoot.

In haar werkend leven als bibliothecaris in Emmen en omgeving leerden de lezers onder ons haar op een andere manier kennen: behulpzaam en met goed advies. In de bibliotheek in de Emmense wijk Angelslo kon je zien hoe ze genoot van kinderen die van lezen hielden. Ze kwam met verrassende suggesties en goede tips. Kinderen zonder leesinteresse boeiden haar beduidend minder. In de grote bieb in het centrum leidde ze ook wel leesclubs. In latere jaren ging ze als bibliothecaris mee op de bibliobus naar vele scholen in het buitengebied van Emmen.

Hoe belangrijk de maandelijkse clubbijeenkomsten van de Soroptimisten voor haar waren blijkt wel uit het feit dat ze bijna nooit miste. Als overtuigde en consequente vegetarier kwam ze steevast ook naar de traditionele haas-eten avond. Vanzelfsprekend had ze een alternatief menu.

Waar Edith ook graag naartoe ging waren de Sensorient-bijeenkomsten in Ommen. Een groep niet meer werkende Soroptimisten uit oost- en noord-Nederland komt daar eens per twee maanden samen om naar een interessante lezing te luisteren, met elkaar te praten en samen te lunchen. Emmen is daar goed vertegenwoordigd en Edith was er bijna altijd. Op het lunchbuffet stond een grote pan ossenstaartsoep en daarnaast een klein pannetje groentesoep, voor Edith. Dergelijke attente acties waardeerde ze enorm.

In de club was Edith een goede toehoorder. Als ze foutjes ontdekte in een presentatie schroomde ze niet die even aan te kaarten en zo de ander tegemoet te komen.
Bepaald doortastend was Edith toen op een clubavond jaren geleden bleek dat bij Ten Cate geen tv beschikbaar was voor de Soroptimisten…. voetbal! En die hadden we wel nodig voor de spreker!
Goede raad was niet duur want Edith meldde kordaat dat zij thuis een grote Sony Trinitron kleurentelevisie had, die konden we wel even ophalen. Met veel moeite is de Sony bij Edith uit huis getild, naar Ten Cate gereden en daar aangesloten. Werkte perfect. De Sor die mee ging om te sjouwen had nog weken spierpijn….

Toen Edith’s gezondheid afnam en ze uiteindelijk een beenamputatie moest ondergaan werd haar mobiliteit verder beperkt. Na twee revalidatiecentra kwam ze uiteindelijk en tot haar vreugde in de Holdert.
Met de electrische rolstoel ging ze graag mee op wandelingen door het centrum van Emmen. Zelfs bezoekjes aan Albert Heijn verrasten haar. Ze had immers jarenlang de boodschappen thuis laten bezorgen en kwam in die jaren nooit in een supermarkt.

De bijeenkomsten van de sorren bleef Edith zo veel mogelijk bezoeken. Dankzij de korte afstand tussen Holdert en Ten Cate kon ze met de rolstoel komen, altijd begeleid door een van de Soroptimisten.

De laatste keer dat we Edith op een clubbijeenkomst zagen was in de stadsboerderij ’t Nije Hoff in Emmen. Ook de rondleiding door de stallen en langs de koeien liet ze zich niet ontgaan. Dat was de midwinterbijeenkomst op 14 december 2022. Op 12 januari 2023 overleed ze.
In Edith verliezen we een bijzondere, erudiete en trouwe Soroptimist. Haar naam zal nog vaak genoemd worden.

Edith kon heerlijk bakken. Jaren achter elkaar werd ik op mijn verjaardag verrast met haar befaamde en machtige walnotentaart (met kirsch). Het recept is in mijn familie ruim verspreid. Zo zullen we af en toe nog de taart van Edith eten.

Coosje Hoekstra, namens Soroptimisten Emmen