Orange the World 2023

Orange the world 2023
10-12-2023

Orange the World, zeg nee tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Club Emmen deed in 2023 ook weer mee aan de campagne.

Het thema van de campagne in 2023 is veilig, altijd en overal. De campagne richt zich op preventie en bewustwording. Geweld tegen vrouwen is een maatschappelijk probleem. Iedereen kan bijdragen aan de campagne: individuen, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes, maar vooral ook mannen en jongens als medestanders te betrekken onder de slogan ‘ik ben #medestander, wat doe jij?’. In Emmen worden bij de horeca voor het derde jaar 4000 medestander viltjes verspreid. De bibliotheek deelt net als vorig jaar boekenleggers uit.

Emmen in het oranje

In Emmen kleuren de Grote Kerk en het Atlastheater oranje. In winkelcentrum de Weiert zijn de etalages in een passage ingericht met vlaggen, banners en een portrettengalerij van medestanders.

Bij het gemeentehuis, de gebouwen van de Welzijnsgroep Sedna en bij Facet hangen 16 dagen lang de vlaggen en banners van ‘Stop Geweld tegen Vrouwen’.

Op vrijdag 24 november gaf wethouder Guido Rink bij het Atlastheater de aftrap, in aanwezigheid van de tien deelnemende organisaties aan ‘Orange Emmen’.

Aktiviteiten 2023

In 2023 waren er activiteiten voor jong en oud. Zo maakten de jongeren op 28 november oranje kunstwerken bij jongeren organisatie Jimmy’s. Bij senioren centrum Cho50+ was op 30 november een lezing ‘Preventie en Veiligheid’.

Voor vrouwen met een migratieachtergrond waren er interculturele bijeenkomsten ‘Elkaar Ontmoeten’ bij Atelier Artisana. Hier stonden de thema’s zelfbeschikking, weerbaarheid, preventie, herkenning signalen, grensoverschrijdend gedrag en cultuurverschillen centraal.

Op een kennis- en netwerkbijeenkomst van de Syrische Vrouwengroep presenteerde het Kennisplatform Inclusief Samenleven een landelijk onderzoek naar vormen van eer gerelateerd geweld. Ook waren er bijdragen vanuit de praktijk en werd er genetwerkt tussen vertegenwoordigers van formele en informele organisaties. De bijeenkomst werd bezocht door professionals, vrijwilligers en sleutelfiguren.