Leden van Soroptimistenclubs uit de regio (Lisse-Bollenstreek, Haarlem, Leiden en Leiden Aurora) kwamen op een redelijk zonnige middag bij elkaar om te genieten van alle lentepracht op landgoed Calorama. Onder leiding van maar liefst 3 gidsen werden we meegenomen in de geschiedenis van het landgoed. Ook kregen we uitleg over de stinzenplanten, die juist op dat moment prachtig in bloei stonden.
Buitenplaats Calorama is ontstaan uit een 18e eeuwse bollen- en kruidenkwekerij. In de 19e eeuw is het aanwezige woonhuis verbouwd tot een landhuis, en ook zijn er toen prachtige tuinen aangelegd, en een theekoepel. Het landgoed was jarenlang in particulier bezit en niet toegankelijk voor bezoekers. Na het overlijden van de laatste particuliere eigenaar wordt het landgoed regelmatig opengesteld voor het publiek. Er worden bijvoorbeeld wandelingen georganiseerd, maar er zijn ook voorstellingen en tentoonstellingen, zoals een tentoonstelling van de schilder Leo van den Ende, toevallig tegelijkertijd met onze wandeling. Ook hiervan hebben we genoten.
Tijdens onze wandeling werden we gewezen op de prachtige stinzenplanten. Het woord ‘stins’ komt uit het Fries en betekent ‘stenen huis’. Stinzenplanten zijn geïmporteerde plantensoorten die bij landhuizen geplant werden en daarna zijn verwilderd. Op Calorama zagen we grote velden met boshyacinten, vooral in blauw en wit. Wat we niet snel zullen vergeten is het grote veld met boshyacinten waar volgens overlevering in augustus 856 Sint Jeroen zou zijn onthoofd door de Vikingen.
Meer weten over Landgoed Calorama en over de activiteiten die er georganiseerd worden? Kijk dan hier https://www.calorama.nl/