Vrouwenvakschool Satang Jabang

Vrouwenvakschool Satang Jabang in Kafountine, Senegal

Op deze school krijgen meisjes en vrouwen uit de Casamance-regio in Senegal een tweede kans op onderwijs. Naast de basis van rekenen, taal, ondernemerschap, kritisch denken, gezondheid en seksualiteit, krijgen ze een gerichte vakopleiding in voedselbereiding of mode. Hierdoor krijgen de vrouwen perspectief op een betere positie op de arbeidsmarkt en maakt hen tot onafhankelijke vrouwen, die zelf kansen creëren.

Het doel van de school

Stichting Kafountine zet zich in voor gelijke kansen voor vrouwen in Senegal. Al 22 jaar steunen zij de Satang Jabang school in het vissersdorpje Kafountine. Per jaar krijgen hier 100 meisjes en vrouwen door goede scholing een kans op een mooie onafhankelijke toekomst. Zo’n leerplek kost 400 euro per jaar… en dat kunnen ze nooit zelf opbrengen.

Welke vrouwen komen hier

Op deze vrouwenvakschool krijgen meisjes en vrouwen uit de Casamance-regio in Senegal een tweede kans op onderwijs. De meesten zijn nooit eerder naar school geweest; sommigen komen voor het eerst binnen als ze 18 zijn. De school is in 1996 met beperkte middelen, saamhorigheid en daadkracht opgericht op initiatief van de moeders van Kafountine. Zonder overheidsgeld, maar medegefinancierd door de Nederlandse Stichting Kafountine.

Van analfabeet tot vakvrouw

De driejarige opleiding biedt basisvakken als rekenen, taal (Frans), ondernemerschap, kritisch denken, computervaardigheden, Engels, gezondheid en seksualiteit. Bovendien krijgen de leerlingen een gerichte vakopleiding in voedselbereiding of mode. Bij mode gaat het om het ontwerpen en verven van stoffen en om het maken van kleding. Bij voedselbereiding gaat het zowel om het telen van groente en fruit en het verwerken van het fruit tot vruchtensap, jam en conserven alsmede het maken, serveren en verkopen van restaurantmaaltijden en snacks. Hierdoor krijgen de vrouwen perspectief op een betere positie op de arbeidsmarkt en maakt hen tot onafhankelijke vrouwen, die zelf kansen creëren.

Club Lisse-Bollenstreek heeft de afgelopen jaren voor drie vrouwen een volledige opleiding gefinancierd en steunt nu opnieuw drie vrouwen, die momenteel in hun eerste opleidingsjaar zitten.

Vind je het leuk wat je hebt gelezen? Deel het met je vrienden op social media!

facebook_circle-512.png
https://www.facebook.com/soroptimistlissebollenstreek

twitter-logo-final.png
https://twitter.com/sbollenstreek

Hoe kan jij bijdragen?

Ook Soroptimist worden!

Je maakt deel uit van een groot vrouwennetwerk en ontmoet leuke, enthousiaste vrouwen die zich naast hun carrière willen inzetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd.

Producten bestellen in onze shop

Ook als je geen lid bent, kun je onze acties ondersteunen. Draag jij de Soroptimist een warm hart toe? Schenk ons dan een geldbedrag of koop iets uit onze webshop.

Organiseer je eigen event! 

Elke club bepaalt zelf welke projecten zij ondersteunt. Dit kunnen lokale, maar ook landelijke projecten zijn. Jij kunt binnen één van onze clubs met een nieuw voorstel komen.