Burgemeester van Rhenen draagt zijn steentje bij aan de Social Sofa

Burgemeester Hans van der Pas plakt oranje steentjes op de Social Sofa
13-04-2023
Donderdagmiddag 13 april, plakte Hans van der Pas, burgemeester van Rhenen, een aantal mozaïeksteentjes op de Social Sofa, die binnenkort een mooie plek krijgt in de openbare ruimte in Rhenen.
De Social Sofa is een initiatief van de Soroptimisten van club Rhenen-Veenendaal. Samen werken zij aan een gemozaïekte buitenbank met een duidelijke boodschap: ‘Stop geweld tegen vrouwen!’
De betonnen buitenbank wordt de komende weken beplakt met oranje mozaïeksteentjes in het voormalige winkelpand van Jac. Wegh, Plantsoenstraat 3 in Rhenen.


  Geweld tegen vrouwen
  Bijna elke week wordt er in Nederland een vrouw vermoord. In meer dan de helft van de gevallen blijkt de dader de partner of de ex-partner te zijn. Bovendien krijgt 1 op de 2 vrouwen in Nederland te maken met geweld in haar leven. Dat kan fysiek, seksueel of psychisch van aard zijn. Cijfers, die onlangs gepubliceerd zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

  Voor de Soroptimisten in Nederland is dit onacceptabel en zij vinden dat geweld tegen vrouwen moet stoppen. Daarom is het belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken. Alleen als we met z’n allen bewust zijn van het bestaan van geweld tegen vrouwen en dit daardoor vaker zien, is er een kans dat we dit geweld kunnen bestrijden.

  Met de Social Sofa ontstaat er in Rhenen niet alleen een fijne ontmoetingsplek, maar ook een plek die blijvend aandacht vraagt voor dit probleem.

  Orange the World
  De Social Sofa wordt oranje en sluit daardoor aan bij ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne, die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen. Elk jaar van 25 november, de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag, worden overal op de wereld gebouwen in oranje licht gezet. Ook de Cuneratoren in Rhenen kleurde de afgelopen jaren oranje.

  Samenwerking met de gemeente Rhenen
  De Soroptimisten van club Rhenen-Veenendaal zijn blij met de samenwerking met de gemeente Rhenen. “Het is belangrijk dat ook gemeentebesturen zich uitspreken tegen geweld tegen vrouwen. Het is mooi dat de gemeente Rhenen dit doet, o.a. door mee te werken aan de campagne Orange the World en de toezegging heeft gedaan om de Social Sofa in Rhenen een mooie plek te geven. Alleen samen met zoveel mogelijk partijen kunnen we geweld stoppen.”, aldus Margreet Hagelstein, voorzitter van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal.

  Monique Wegh, eigenaresse van het pand waar nu gewerkt wordt, heeft deze ruimte belangeloos beschikbaar gesteld. Hiermee draagt ook zij een belangrijk steentje bij aan het project Social Sofa.

  Iedereen kan een steentje bijdragen
  De Soroptimisten gaan verschillende acties organiseren om het Social Sofa project te kunnen realiseren. Zij zullen deze acties o.a. bekend maken via de website www.soroptimist.nl/rhenen-veenendaal en via Facebook en Instagram. Ook is het altijd mogelijk om binnen te lopen als de Soroptimisten aan het werk zijn in het pand aan de Plantsoenstraat.