Soroptimisten schenken de gemeente Rhenen een Social Sofa

Woensdagmorgen 12 juli is op het plein voor het gemeentehuis in Rhenen een Social Sofa onthuld. De Social Sofa is een initiatief van de Soroptimisten van club Rhenen-Veenendaal, die met deze mozaïekbank de oproep doen om geweld tegen vrouwen te stoppen. De afgelopen drie maanden hebben de Soroptimisten de betonnen bank beplakt met duizenden mozaïeksteentjes. De Soroptimisten hebben de Social Sofa symbolisch overgedragen aan de Burgemeester en daarmee aan alle inwoners van de gemeente Rhenen.

Met de Social Sofa ontstaat er in Rhenen een fijne ontmoetingsplek. Het is ook een mooie rustplek voor voetgangers, die op de Nieuwe Veenendaalseweg op weg zijn naar de top, de bank staat ongeveer op driekwart van de klim.

Geweld tegen vrouwen
De bank is niet alleen een rust- of ontmoetingsplek, maar het is ook een bank, die aandacht vraagt om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.
Aandacht voor dit probleem is belangrijk, omdat er bijna elke week in Nederland een vrouw wordt vermoord. Bovendien krijgt 1 op de 2 vrouwen in Nederland te maken met een vorm van geweld in haar leven. Dat kan fysiek, seksueel of psychisch van aard zijn.
Voor de Soroptimisten in Nederland is dit onacceptabel en zij vinden dat geweld tegen vrouwen moet stoppen. Daarom is het belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken. Alleen als we met z’n allen bewust zijn van het bestaan van geweld tegen vrouwen en dit daardoor ook vaker herkennen, is er een kans dat we dit geweld kunnen bestrijden.

Orange the World
De Social Sofa is oranje en sluit daardoor aan bij ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne, die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen. Elk jaar van 25 november, de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag, worden overal op de wereld gebouwen in oranje licht gezet. Ook de Cuneratoren in Rhenen en de Bernard van Kreelpoort en het Perron in Veenendaal kleurden de afgelopen jaren oranje.

Samenwerking met gemeente Rhenen en Veenendaal
De Soroptimisten van club Rhenen-Veenendaal zijn blij met de samenwerking met de gemeente Rhenen. Het is belangrijk dat ook gemeentebesturen zich uitspreken tegen geweld tegen vrouwen. Het is mooi dat ook de gemeente Veenendaal mee wil werken om ook in Veenendaal een zelfde bank te plaatsen.

Op zoek naar een werkplek in Veenendaal
Voordat de Social Sofa voor Veenendaal gemaakt kan worden is eerst een plek nodig, waar de bank gedurende ongeveer 3 maanden kan staan om beplakt te worden. In Rhenen heeft Monique Wegh, eigenaresse van een leegstaand winkelpand, deze ruimte belangeloos beschikbaar gesteld om de bank te beplakken. De Soroptimisten zijn nu in Veenendaal op zoek naar een dergelijke locatie.