Burgemeester Gert-Jan Kats plakt eerste steentje op de Social Sofa

29-11-2023

Burgemeester Gert-Jan Kats plakt eerste steentje op de Social Sofa
Een bank met een boodschap voor Veenendaal

Woensdagmiddag 29 november, plakte Gert-Jan Kats, burgemeester van Veenendaal, de eerste mozaïeksteentjes op de Social Sofa, die binnenkort een mooie plek krijgt in de openbare ruimte in Veenendaal.
De Social Sofa is een initiatief van de Soroptimisten van club Rhenen-Veenendaal. Samen werken zij aan een gemozaïekte buitenbank met een duidelijke boodschap: ‘Stop geweld tegen vrouwen!’
De betonnen buitenbank wordt de komende weken beplakt met oranje mozaïeksteentjes. Eerder dit jaar hebben de Soroptimisten voor de gemeente Rhenen al een Social Sofa gerealiseerd.

  Geweld tegen vrouwen
  Bijna elke week wordt er in Nederland een vrouw vermoord. In meer dan de helft van de gevallen blijkt de dader de partner of de ex-partner te zijn. Bovendien krijgt 1 op de 2 vrouwen in Nederland te maken met geweld in haar leven. Dat kan fysiek, seksueel of psychisch van aard zijn. Cijfers, die onlangs gepubliceerd zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  Voor de Soroptimisten in Nederland is dit onacceptabel en zij vinden dat geweld tegen vrouwen moet stoppen. Daarom is het belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken. Alleen als we met z’n allen bewust zijn van het bestaan van geweld tegen vrouwen en dit daardoor vaker zien, is er een kans dat we dit geweld kunnen bestrijden.
  Met de Social Sofa ontstaat er in Veenendaal niet alleen een fijne ontmoetingsplek, maar ook een plek die blijvend aandacht vraagt voor dit probleem.

  Orange the World
  De Social Sofa wordt oranje en sluit daardoor aan bij ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne van de VN, die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen. Elk jaar van 25 november, de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag, worden overal op de wereld gebouwen in oranje licht gezet. Op dit moment zijn in Veenendaal de Bernard van Kreelpoort, de Cultuurfabriek en het Perron oranje verlicht.

  Samenwerking met de gemeenten
  De Soroptimisten van club Rhenen-Veenendaal zijn blij met de samenwerking met de gemeente Veenendaal en de gemeente Rhenen. “Het is belangrijk dat ook gemeentebesturen zich uitspreken tegen geweld tegen vrouwen. Het is mooi dat Veenendaal en Rhenen dit doen, o.a. door mee te werken aan de campagne Orange the World en door te helpen de Social Sofa een mooie plek te geven. Alleen samen met zoveel mogelijk partijen kunnen we geweld stoppen.”, aldus Margreet Hagelstein, voorzitter van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal.
  De bank wordt beplakt in een bedrijfsgebouw, dat Ingenious belangeloos beschikbaar heeft gesteld. Hiermee draagt projectontwikkelaar Ingenious ook een belangrijk steentje bij aan het project Social Sofa.