Geweld tegen vrouwen houdt niet op, niet vanzelf

Rhenen, Veenendaal en de regio kleuren weer oranje!

19-11-2021

 

  De Cuneratoren in Rhenen, de Bernard van Kreelpoort en het Perron in Veenendaal kleuren vanaf donderdag 25 november weer zestien dagen oranje ten teken dat beide gemeenten meedoen aan de campagne ‘Orange the World’, een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. Voor het derde jaar organiseert en coördineert onze club deze actie in Rhenen en Veenendaal. Naast het verlichten van de gebouwen vragen wij met ook andere acties aandacht voor de campagne.

  Zo is er een speciaal lespakket voor scholen waarmee VMBO-leerlingen van Het Perron in Veenendaal aan de slag gaan, komt Banketbakkerij Mekking in Veenendaal met Orange tompoucen, schenkt Café-Restaurant Zeldzaam, eveneens in Veenendaal, een Orange-cocktail, zullen bierviltjes en mondneusmaskers ‘onze’ boodschap uitdragen en gaan wij ook zelf weer de straat op voor het spuiten van ‘Stop geweld’ logo’s op druk bezochte plekken. Uiteraard ontbreken ook de flyers niet met, voor wie het nog niet ‘snapt’, meer informatie over de noodzaak van de campagne.

  Achtergrond

  Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen in haar leven te maken met geweld. Dat kan allerlei vormen aannemen: van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking.

  De Verenigde Naties lanceerde op 25 november 2014 de eerste succesvolle campagne ‘Orange The World’ om geweld tegen vrouwen te stoppen. Meer dan 90 landen hebben zich eraan verbonden. De actieperiode waarin maatschappelijke organisaties, waaronder Soroptimist International, wereldwijd actievoeren tegen geweld tegen vrouwen loopt van 25 november (Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot en met 10 december (Dag van de rechten van de mens). Om deze doelstelling kracht bij te zetten worden wereldwijd zoveel mogelijk gebouwen in deze periode in oranje licht gezet. De kleur oranje staat voor opgaande zon, een positief symbool voor de toekomst zonder geweld.

  Preventie thema 2021

  Dit jaar is het thema van de campagne in Nederland preventie. Bij de aanpak van geweld zijn niet alleen signalering, melding en hulpverlening belangrijk, maar er moet ook geïnvesteerd worden in het voorkomen van geweld; door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierin te betrekken. Vandaar ook het lespakket op de scholen.

  #Medestander

  Tijdens de Orange the World campagne roepen wij iedereen op om zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van een zogenoemde #medestander pledge op orangetheworld.nl. Hiermee geef je als ondertekenaar aan dat je je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden.

  Oranje pin voor donatie

  Wie in november of december een donatie doet van 10 euro of meer krijgt een Orange Pin thuisgestuurd. Via de website www.orangetheworld.nl kan eenvoudig een eenmalige donatie worden gedaan. Met 10 euro kan al één vrouw of man bereikt worden om geweld te stoppen.

  Wij roepen iedereen op mee te doen aan deze campagne.

  Krijg je te maken met intimidatie of geweld, bel dan met 0800-2000 of in noodgevallen met 112. Meer weten? Kijk dan op www.orangetheworld.nl