Wethouder Martijn Beek helpt mee met het beplakken van de Social Sofa voor Veenendaal

25-01-2024

Wethouder Martijn Beek helpt mee met het beplakken van de Social Sofa voor Veenendaal

Sinds 29 november 2023 werken de leden van de Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal aan een Social Sofa, die binnenkort een mooie plek krijgt in de openbare ruimte in Veenendaal. Het gaat om een bank met de boodschap: ‘Stop geweld tegen vrouwen!’ De betonnen bank wordt beplakt met oranje mozaïeksteentjes. Wethouder Martijn Beek, o.a. verantwoordelijk voor Welzijn en het Sociale Domein, kwam deze week een bezoek brengen om bijgepraat te worden over dit initiatief.

Nadat burgemeester Gert-Jan Kats op 29 november de eerste mozaïeksteentjes op de bank heeft aangebracht, heeft nu ook wethouder Martijn Beek tijdens zijn bezoek meegeholpen met het beplakken van de bank. De betonnen bank is inmiddels al bijna voor de helft beplakt met een mooi oranje mozaïek. Vorig jaar heeft de Soroptimistclub ook een Socal Sofa gemaakt voor de gemeente Rhenen. Deze staat sinds juli 2023 voor het gemeentehuis van Rhenen.

  Geweld tegen vrouwen
  Bijna elke week wordt er in Nederland een vrouw vermoord. In meer dan de helft van de gevallen blijkt de dader de partner of de ex-partner te zijn. Bovendien krijgt 1 op de 2 vrouwen in Nederland te maken met geweld in haar leven. Dat kan fysiek, seksueel of psychisch van aard zijn. Cijfers, die onlangs gepubliceerd zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  Voor de Soroptimisten in Nederland is dit onacceptabel en zij vinden dat geweld tegen vrouwen moet stoppen. Daarom is het belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken. Alleen als we met z’n allen bewust zijn van het bestaan van geweld tegen vrouwen en dit daardoor vaker zien, is er een kans dat we dit geweld kunnen bestrijden.
  Met de Social Sofa ontstaat er in Veenendaal niet alleen een fijne ontmoetingsplek, maar ook een plek die blijvend aandacht vraagt voor dit probleem.  Samenwerking met de gemeenten

  De Soroptimisten van club Rhenen-Veenendaal zijn blij met de samenwerking met de gemeente Veenendaal en de gemeente Rhenen. “Het is belangrijk dat ook gemeentebesturen zich uitspreken tegen geweld tegen vrouwen. Het is mooi dat Veenendaal en Rhenen meewerken door o.a. een Social Sofa te realiseren en een mooie plek te geven. Alleen samen met zoveel mogelijk partijen kunnen we geweld stoppen.”, aldus Carry Munnikhof, voorzitter van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal.

  De bank wordt beplakt in een bedrijfsgebouw, dat Ingenious belangeloos beschikbaar heeft gesteld. Hiermee draagt projectontwikkelaar Ingenious ook  een belangrijk steentje bij aan het project Social Sofa.