Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Schagen – De Roos van Schagen

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Soroptimistclub Schagen – De Roos van Schagen

Bestuur 2018/2019

President: Meggelien de Weijer
Secretaris: Elize vd Voort / Ank Polle
Penningmeester: Margreet Gootjes
Vice-president: Marry Borst
Assessor-secretaris: Ank Polle

Regionale zusterclubs

De Razende Bol, Gemeente Den Helder
Wieringerland, Gemeente Hollands Kroon

Friendshiplink

Arvika – Zweden (in ontwikkeling)

Goede Doelen

De leden kiezen goede doelen in de regio of verder weg. Het kan gaan om eenmalige giften of langdurige ondersteuning. 

Stichting Babyspullen
Stichting Babyspullen wil de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen verminderen. Ze zamelen landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maken daar babystartpakketten van. Stichting Babyspullen verstrekt de pakketten via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Wij vinden namelijk dat elk kind recht heeft op een goede start!

Stichting Mama’s
De allerarmste kinderen in Zuid-Afrika eten vaak alleen maar maïspap. Daar willen onze MAMAS graag iets aan doen. Bij steeds meer van onze projecten worden moestuinen aangelegd. De MAMAS telen – met hulp van de kinderen – eigen groenten en fruit. Heel belangrijk, want door dat zelf te verbouwen, krijgen de kinderen dagelijks gezonde en gevarieerde maaltijden. Maar dat is niet het enige voordeel. Een moestuin is zoveel meer!

Free a Girl’s School for Justice
School for Justice geeft meisjes die zijn bevrijd uit de gedwongen prostitutie een juridische opleiding. Zo kunnen zij het wijdverspreide onrecht dat zij aan den lijve hebben ondervonden later effectief bestrijden. Educate to lead, to change the system!
School for Justice is het goede doel van 2017/2018

Because We Carry
Marga van der Meer gaat van 26 augustus tot 2 september een week naar Lesbos om vluchtelingen  te helpen. Zij wil €8.000,00 inzamelen en is daar druk mee bezig, door o.a. de organisatie van een schrijfwandeling. De naam Because We Carry komt voort uit het initiatief van vrouwen die babydraagzakken in zamelen en deze zelf naar Lesbos brachten, toen de vluchtelingen daar begonnen te “landen”. Op Lesbos aangekomen met heel veel draagzakken bleek er veel meer hulp nodig te zijn en hebben deze vrouwen de handen uit de mouwen gestoken door bijvoorbeeld mensen uit het water halen. Het is een prachtig initiatief, en wij hebben besloten om een éénmalig bedrag van € 250,00 te doneren.

Activiteiten 2018- 2019

Stichting Babyspullen:
5 april 2019 – met onze inzet als vrijwilliger dragen we actief bij aan een goede start voor honderden kinderen die in armoede worden geboren. Er is aangetoond dat geboren worden in armoede veel schade kan opleveren bij een kindje. Website stichting Babyspullen: https://stichtingbabyspullen.nl

Benefiet Koffieconcert:
9 september 2018
Klik hier voor meer informatie

Chocolade harten verkoop t.b.v. Free a Girl:
Geheel 2018

Donatie Because We Carry:
Augustus 2018
Het is een prachtig initiatief, en wij hebben besloten om een bedrag van € 250,00 te doneren.

Soroptimistclub de Roos van Schagen is in 2013 opgericht. De club bestaat uit ruim 25 leden.

Ons profiel

Soroptimistclub de Roos van Schagen is in 2013 opgericht. De club bestaat uit ruim 25 leden. Zoals de naam aangeeft is de club actief in de regio Schagen. De Roos van Schagen verwijst naar het wapen van Schagen. Ridder Magnus wordt hierin afgebeeld met een roos, de Roos van Schagen.

Het thema voor dit clubjaar is “Verbinding met elkaar, verbinding met de ander”. We leggen de link naar de positieverbetering van vrouwen en meisjes en sluiten aan bij het internationale thema “Educate to Lead”.

 De clubbijeenkomsten worden rond de 15de van de maand gehouden. Voorafgaand aan de bijeenkomsten wordt voor wie dat wil gezamenlijk gegeten. In de zomermaanden zijn de bijeenkomsten bij leden thuis en op het strand. Sprekers van buitenaf leveren boeiende en leerzame avonden op.

Nieuws en acties

Kom ook naar Kinepolis Schagen op 10 oktober!

Op donderdagavond 10 oktober vertonen wij de film Sold in Kinepolis Schagen. Deze film, geregisseerd door Emma Thompson, vertelt het verhaal van Lakshmi, een 13 jarig meisje uit India dat door haar ouders verkocht wordt om als dienstmeisje aan de slag te gaan. Helaas blijkt zij in werkelijkheid als prostituee aan de slag te moeten. Er zijn wereldwijd heel veel meisjes zoals Lakshmi. Als Soroptimistclub helpen wij mee om deze meisjes een betere toekomst te bieden. 

Stichting Free a Girl bevrijdt meisjes zoals Lakshmi uit de kinderprostitutie. Maar wat gebeurt er na de bevrijding met deze meisjes? En de daders? Worden zij gestraft? Het programma School for Justice gaat een stap verder en biedt de bevrijde meisjes een opleiding tot advocaat, journalist, juridisch maatschappelijk werker of politie agent. Zo kunnen deze bevrijde meisjes voorzien in hun eigen levensonderhoud en, minstens zo belangrijk, zo kunnen zij ervoor zorgen dat de daders die hen dit leed hebben aangedaan niet ongestraft blijven.

Steun onze strijd en kom naar de film op 10 oktober in Kinepolis Schagen. De gehele opbrengst van de filmavond komt ten goede aan School for Justice.

Tickets á €12,50, incl.drankje na afloop, zijn via de website van de bioscoop te bestellen https://kinepolis.nl/films/sold 

• 10 oktober Kinepolis Schagen
• 19:00 uur, zaal open 18:45 uur
• Inclusief drankje na afloop
• Diverse artikelen te koop in de foyer
• De opbrengst komt geheel ten goede aan ‘ School for Justice’

Flyer Roos van Schagen

Stichting Babyspullen

Op vrijdag 5 april gaan de leden van Roos van Schagen de handen uit de mouwen steken bij Stichting Babyspullen.

Stichting Babyspullen wil de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen verminderen. Ze zamelen landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maken daar babystartpakketten van. Stichting Babyspullen verstrekt de pakketten via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Zij vinden namelijk dat elk kind recht heeft op een goede start!

Met onze inzet als Roos van Schagen helpen wij mee met het samenstellen van babystartpakketten. Met deze babystartpakketten nemen we een deel van de zorgen bij (aanstaande) ouders weg, wat bijdraagt aan een meer ontspannen thuissituatie. Als dat geen dankbaar vrijwilligerswerk is!

Free a Girl – School for Justice

Soroptimisten zetten zich in om de postitie van vrouwen en meisjes wereldwijd te verbeteren. Door onze krachten te bundelen kunnen we daadwerkelijk het verschil maken voor vrouwen aan de andere kant van de wereld. 

Soroptimistclub Roos van Schagen heeft zich, net als veel anderen Nederlandse Soroptimistclubs, aangesloten bij “Free a Girl, School for Justice”.

De organisatie “Free a Girl” is inmiddels bekend bij een groot publiek. Meisjes uit India, Bangladesh, Brazilie, Nepal, Thailand en ook Nederland worden bevrijd uit de gedwongen prostitutie. “School for Justice” is een vervolg op “Free a Girl”. “School for Justice” zorgt ervoor dat de de meisjes die bevrijd zijn uit de gedwonge prostitutie  na hun bevrijding een opleiding kunnen volgen tot advocaat. Er wordt samengewerkt met een van de beste rechtenuniversiteiten van India en met dit programma krijgen kastenloze meisjes voor het eerst toegang tot een universiteit. Zo kunnen zij voorzien in hun eigen levensonderhoud en, net zo belangrijk, zo kunnen zij er voor zorgen dat de daders die hen dit leed hebben aangedaan berecht worden.

De opbrengst van onze fundraiseacties komen geheel ten goede aan “School for Justice”.

Regiobijeenkomst 12 april

Speciaal voor leden van Roos van Schagen, Wieringerland, Alkmaar en Den Helder.
Daarnaast zullen ook een aantal leden vanuit de zweedse club Arvika aanwezig zijn.