Home

Hartelijk welkom op de Soroptimistclub Roos van Schagen

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Roos van Schagen

Soroptimistclub de Roos van Schagen is in 2013 opgericht. Zoals de naam aangeeft is de club actief in de regio Schagen. De Roos van Schagen verwijst naar het wapen van Schagen. Ridder Magnus wordt hierin afgebeeld met een roos, de Roos van Schagen. Als club bouwen we aan een stevige band met elkaar, met onze omgeving, de lokale samenleving en clubs en organisaties om ons heen.

Het thema voor het clubjaar 2023 is “Diversiteit in de breedste zin van het woord”. Dit onderwerp leeft niet alleen in onze club, maar in heel de maatschappij. Als wij divers willen zijn, hoe ziet dat er dan uit? Hoe gaan wij daar handen en voeten aan geven?

De clubbijeenkomsten worden elke 1e dinsdagavond van de maand gehouden. De avond bestaat uit een programma en korte vergadering. In het programmadeel discussiëren wij over het thema; er is een gastspreker of soms een excursie etc. Alle leden zijn actief in verschillende werkgroepen. Sprekers van buitenaf leveren boeiende en leerzame avonden op.

 Voorafgaand aan de bijeenkomsten wordt – voor wie dat wil – gezamenlijk gegeten. In de zomermaanden zijn de bijeenkomsten soms bij leden thuis en eenmaal op het strand.

Goede Doelen

De leden kiezen goede doelen in de regio of verder weg. Het kan gaan om eenmalige giften of langdurige ondersteuning. 

Donaties in 2021 en 2022 van Roos van Schagen:

Internationaal: 100XTrees4life; Stichting FO4R Mwanza, Malawi (de stichting richt zich op gezondheidszorg, onderwijs en voedselvoorziening); Stichting Oekraïne; VSO Sister for Sister (onderwijsproject in Nepal).

Lokaal: Voedselbank; Oranje Huis (v/h blijf van mijn lijfhuis).

Projecten:

‘Orange the World’. Dit is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november t/m 10 december (dag van de mensenrechten). In samenwerking met de gemeente wordt de stad letterlijk en figuurlijk oranje gekleurd. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met geweld te maken.

Activiteiten 2022:

– 8 maart – internationale vrouwendag, film in Scagon theater

– Voorlichting aan basisscholen over Sexting & Grooming gegeven door Qpido.

– Tulpenbollenactie in het kader van ‘Orange the World’. De actie loopt van 25/11 t/m 10/12/2022. De wethouder zal met boer Tom de eerste tulpen planten in het perkje t.o. het gemeentehuis. De opbrengst gaat naar het Oranje Huis (voorheen Blijf van mijn lijf huis). Steun de campagne en kleur uw tuin oranje-rood!

– 10 december (Dag van de Mensenrechten) – Scagon Theater: Regiobijeenkomst ‘Krachtige Vrouwen’.

Activiteiten 2018- 2021

Stichting Mama’s – ondersteunen van lokale projecten de goed geleid worden en lokaal draagvlak hebben

Free a Girl’s School for Justice – meisjes die bevrijd zijn uit de gedwongen prostitutie een juridische opleiding geven

Activiteit: Film ‘Sold’ in Kinepolis.

Opbrengst gaat naar Free a Girl’s School for Justice evenals de opbrengst van de chocoladeharten verkoop

Because We Carry – ondersteunen van vluchtelingen op Lesbos

Benefiet Koffieconcert:
9 september 2018


Soroptimistclub de Roos van Schagen is in 2013 opgericht. De club bestaat uit 14 leden.

Contact: roosvanschagen@soroptimist.nl

Ons profiel

Soroptimistclub Roos van Schagen is een actieve club van vrouwen, variërend in  de leeftijd van eind 30  tot in de 70 afkomstig uit de omgeving van Schagen.

Onze bijeenkomsten zijn elke 1e dinsdagavond van de maand. Bijzondere clubbijeenkomsten zijn:

– de zomerbijeenkomst (op het strand)

– een speciale bijeenkomst ter gelegenheid van de clubverjaardag

– 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens

– 8 maart Internationale Vrouwendag

Bestuur 2022/2023

President: Machteld Brink
Secretaris: Annet Broers
Penningmeester: Gerry Kanters

Friendshiplink

Arvika – Zweden 

Nieuws en acties

Kom ook naar Kinepolis Schagen op 10 oktober!

Op donderdagavond 10 oktober vertonen wij de film Sold in Kinepolis Schagen. Deze film, geregisseerd door Emma Thompson, vertelt het verhaal van Lakshmi, een 13 jarig meisje uit India dat door haar ouders verkocht wordt om als dienstmeisje aan de slag te gaan. Helaas blijkt zij in werkelijkheid als prostituee aan de slag te moeten. Er zijn wereldwijd heel veel meisjes zoals Lakshmi. Als Soroptimistclub helpen wij mee om deze meisjes een betere toekomst te bieden. 

Stichting Free a Girl bevrijdt meisjes zoals Lakshmi uit de kinderprostitutie. Maar wat gebeurt er na de bevrijding met deze meisjes? En de daders? Worden zij gestraft? Het programma School for Justice gaat een stap verder en biedt de bevrijde meisjes een opleiding tot advocaat, journalist, juridisch maatschappelijk werker of politie agent. Zo kunnen deze bevrijde meisjes voorzien in hun eigen levensonderhoud en, minstens zo belangrijk, zo kunnen zij ervoor zorgen dat de daders die hen dit leed hebben aangedaan niet ongestraft blijven.

Steun onze strijd en kom naar de film op 10 oktober in Kinepolis Schagen. De gehele opbrengst van de filmavond komt ten goede aan School for Justice.

Tickets á €12,50, incl.drankje na afloop, zijn via de website van de bioscoop te bestellen https://kinepolis.nl/films/sold 

• 10 oktober Kinepolis Schagen
• 19:00 uur, zaal open 18:45 uur
• Inclusief drankje na afloop
• Diverse artikelen te koop in de foyer
• De opbrengst komt geheel ten goede aan ‘ School for Justice’

Flyer Roos van Schagen

Stichting Babyspullen

Op vrijdag 5 april gaan de leden van Roos van Schagen de handen uit de mouwen steken bij Stichting Babyspullen.

Stichting Babyspullen wil de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen verminderen. Ze zamelen landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maken daar babystartpakketten van. Stichting Babyspullen verstrekt de pakketten via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Zij vinden namelijk dat elk kind recht heeft op een goede start!

Met onze inzet als Roos van Schagen helpen wij mee met het samenstellen van babystartpakketten. Met deze babystartpakketten nemen we een deel van de zorgen bij (aanstaande) ouders weg, wat bijdraagt aan een meer ontspannen thuissituatie. Als dat geen dankbaar vrijwilligerswerk is!

Free a Girl – School for Justice

Soroptimisten zetten zich in om de postitie van vrouwen en meisjes wereldwijd te verbeteren. Door onze krachten te bundelen kunnen we daadwerkelijk het verschil maken voor vrouwen aan de andere kant van de wereld. 

Soroptimistclub Roos van Schagen heeft zich, net als veel anderen Nederlandse Soroptimistclubs, aangesloten bij “Free a Girl, School for Justice”.

De organisatie “Free a Girl” is inmiddels bekend bij een groot publiek. Meisjes uit India, Bangladesh, Brazilie, Nepal, Thailand en ook Nederland worden bevrijd uit de gedwongen prostitutie. “School for Justice” is een vervolg op “Free a Girl”. “School for Justice” zorgt ervoor dat de de meisjes die bevrijd zijn uit de gedwonge prostitutie  na hun bevrijding een opleiding kunnen volgen tot advocaat. Er wordt samengewerkt met een van de beste rechtenuniversiteiten van India en met dit programma krijgen kastenloze meisjes voor het eerst toegang tot een universiteit. Zo kunnen zij voorzien in hun eigen levensonderhoud en, net zo belangrijk, zo kunnen zij er voor zorgen dat de daders die hen dit leed hebben aangedaan berecht worden.

De opbrengst van onze fundraiseacties komen geheel ten goede aan “School for Justice”.

Regiobijeenkomst 12 april

Speciaal voor leden van Roos van Schagen, Wieringerland, Alkmaar en Den Helder.
Daarnaast zullen ook een aantal leden vanuit de zweedse club Arvika aanwezig zijn.