Carla Atzema Soroptimistprijs 2024

06-04-2024

Op 4 april 2024 is voor de derde keer de Carla Atzema Soroptimistprijs uitgereikt.
De feestelijke uitreiking vond plaats in pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Er waren ruim 190 mensen aanwezig, waaronder een hele groep vanuit onze club.

Het was een mooie avond, met verhalen over het Soroptimisme en de Stichting voor Vrouwen door Vrouwen, een update van hoe het nu staat met misogenie door de vorige winnaars, een bijzonder lied door Marloes de Nul over de mimosa die vrouwen in Italië krijgen op internationale vrouwendag, mooie anekdotes door de juryleden en natuurlijk de prijsuitreiking.

 

Er zijn drie prijzen uitgereikt:

De Carla Atzema Soroptimistprijs 2024 is uitgereikt aan het schrijverscollectief Fixdit voor het manifest Optimistische Woede, over genderongelijkheid in de literatuur. De jury prijst Fixdit, dat de onder-representatie van vrouwen in de literatuur zichtbaar maakt en definitief in beweging zet: ‘Fixdit agendeert wat een gemis dit is, als zelfs op de leeslijsten op middelbare scholen nog weinig vrouwelijke schrijvers staan. Terwijl daar onze nieuwe generaties aan journalisten en schrijvers gevormd worden’. Zij ontvangen € 25.000,- en een sculptuur.

De publieksprijs Is gewonnen door Amy-Jane Gielen. Zij ontvangt € 5.000,- voor de LinkedIn-posts Lieve man, lieve overheid. Er is ruim 4000 keer gestemd en zij heeft heel ruim gewonnen.

De Aanmoedigingsprijs van €2.500,- is voor Ꞔiğdem Yüksel en Maartje Duin, de makers van de podcast Moslima, die op een indrukwekkende wijze een complex proces als beeldvorming ontrafelt.

De Carla Atzema Soroptimistprijs gaat over de rechten en positie van vrouwen in de maatschappij en wordt uitgereikt aan diegene(n) die dit onderwerp de afgelopen twee jaar met een Nederlandstalige journalistieke publicatie het best (in de ogen van de jury) onder de aandacht hebben weten te brengen.