Home

Van harte welkom op de pagina van de Soroptimistclub Zeist e.o.

Ons profielOnze projectenOns nieuws

Soroptimistclub Zeist e.o.

Soroptimistclub Zeist e.o. werkt afwisselend aan lokale/regionale en internationale projecten. In 2021 steunen wij een 3-tal projecten: de Voedselbank in Zeist, de Stichting Dakloze Opvang Vreemdelingen Utrecht en het bomenproject Trees 4 Life

 

Verantwoording voor de ANBI – status

Soroptimist Zeist heeft de ANBI status.

Het doel van de stichting is: Betere kansen en meer gelijkheid voor vrouwen en meisjes. We werken afwisselend aan lokale/regionale en internationale projecten. Zie in onderstaande jaarverslagen de financiële verantwoording.

Stichting Service Soroptimist club Zeist
Onze fundraising is ondergebracht in een aparte ANBI gecertificeerde stichting: Stichting Service Soroptimistclub Zeist e.o. en is onder nummer 41265078 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De Stichting is gevestigd in Driebergen-Rijssenburg en heeft als RSIN: 804585611. Door de ANBI status zijn giften aan de stichting onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

Soroptimistclub Zeist en omgeving is een actieve en gezellige club. Elke 2e donderdag van de maand komen wij bij elkaar.

Ons profiel

Onze club is op 30 mei 1959 geïnaugureerd door Dr. Violet Parkes, Groot Britannië. Op 25 mei 2019 vierden wij ons lustrum.

Soroptimisten Zeist en omgeving is een actieve en gezellige club. Wij hebben momenteel 33 leden.

Wij onderhouden een friendshipslink met Wuppertal (D).

Elke 2e donderdag komen wij bij elkaar, vaak bij één van de leden thuis, of op bezoek bij een organisatie. Wij organiseren maatschappelijke activiteiten en fondsen-wervende evenementen.

Nieuws

Beroepenmarkt

Jaarlijks organiseert de Soroptimistclub Zeist e.o. samen met de Rotary Clubs van Zeist en Bunnik de Beroepenmarkt voor alle Havo-4 en VWO-5 leerlingen van de middelbare scholen van Zeist. Dit jaar vond de beroepenmarkt plaats op 5 februari op het CLZ. De markt werd geopend met een interview met onze Burgemeerster Koos Jansen over keuzes en loopbaan. Ook dit jaar hebben wij weer ruim 50 voorlichters bereid gevonden om met de scholieren in gesprek te gaan, waar wij en de decanen erg blij mee zijn.

De voorlichters hebben honderden leerlingen enthousiast kunnen vertellen over hun werk. Van tandarts tot werktuigbouwkundige en van criminoloog tot archeoloog. Juist zij die dagelijks met hun beroep bezig zijn, kunnen leerlingen vertellen over wat hen motiveert om dat werk te doen. Veel leerlingen hebben zich op die manier kunnen laten inspireren om tot een goed onderbouwde en weloverwogen vervolgstudiekeuze te komen.

Daarna werd de markt geopend en struinden de leerlingen langs de beroepsvoorlichters. Sommige leerlingen hadden specifiek een aantal beroepen uitgekozen waar ze mee hebben gepraat. Anderen hebben zich laten verassen door wat ze tegenkwamen. Door de leerlingen is de beroepenmarkt heel positief gewaardeerd blijkt uit de evaluatie.

Ook van veel voorlichters hebben we terug gehoord dat ze het een leuke avond vonden en dat er veel interesse was voor hun beroep. Veel voorlichters hebben tot op het laatst gesprekken gevoerd met leerlingen. Dat was mede te danken aan het feit dat veel leerlingen zich goed hadden voorbereid en inhoudelijke vragen stelden. We kijken met veel plezier terug op een zeer geslaagde beroepenmarkt 2020!

Stichting Energiecentrum Mijn Groene Huis

Een van onze leden (Evelien Raap) is coördinator bij Mijn Groene Huis. Dit energiecentrum geeft zowel online als offline advies over het verduurzamen van woningen en bedrijven.

Artikelen van 2 van onze club-leden in landelijk magazine Soroptimist

Ons clublid Verina Ingram vertelt over het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit naar aanleiding van de Brexit. (blz. 12 van het magazine). Bekijk hier het interview met Verina Ingram.

Een van onze meest ervaren club-leden vertelt over de veelzijdige wereldorganisatie welke de Soroptimisten vormen. Vanuit haar jarenlange ervaring als bestuurslid heeft zij een goed zicht op het internationale karakter, vertelt ze over onze stem bij de Verenigde Naties, samenwerking met andere internationale organisaties en ondersteuning van internationale projecten. Bekijk hier het artikel met Ally de Vries over Wereldorganisatie Soroptimisten.

Orange the World

Op 25 november 2020 heeft onze voorzitter Marianne wethouder Laura Hoogstraten geïnterviewd in het kader van Orange the World. Zij heeft daarbij een oproep gedaan om de Petitie Orange the World te ondertekenen.

Op de website Zeist in beeld verscheen een artikel over het interview.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens) vinden de ’16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen’ plaats.

Uitreiking Soroptimist-prijs.

Op 2-7-2020 is voor het eerst de Carla Atzema Soroptimist Prijs uitgereikt. In bijgaand persbericht staat meer informatie over de winnaressen van het online platform Lilith Magazine. Onze clubgenoot Marion Meijs was actief betrokken bij de organisatie van de verkiezing.

Meer informatie over de prijs is te lezen op deze webpagina van de Unie.

School for Justice

In 2019 hebben wij € 9000 gedoneerd aans ons hoofddoel School for Justice. Het doel van School for Justice is tweeledig: het aanpakken van de straffeloosheid van gedwongen kinderprostitutie én het creëren van zoveel mogelijk bewustwording rondom deze problematiek. Hier wordt aan gewerkt door meisjes die eerder bevrijd werden op te leiden tot bijvoorbeeld advocaat, politieagent etc. Op die manier wordt ingezet om van binnenuit bij te dragen aan de aanpak van deze afschuwelijke misstanden. Daarnaast wordt gewerkt aan de bewustwording rondom dit thema, door de inzet van mediacampagnes. Onze leden van Club Zeist organiseerden een benefietconcert en een filmavond.