lintje voor Yvonne Scheper

24-05-2021

Yvonne Scheper, lid van club Amsterdam Amstel, heeft een koninklijke onderscheiding ontvangen

  En we zijn beretrots op haar. Zie hieronder de toelichting van gemeente Weststellingwerf.  Opera Nijetrijne

  Mevrouw Yvonne Scheper is als initiatiefnemer, directeur, producent en organisator het gezicht van Opera Nijetrijne. Op initiatief van mevrouw Scheper wordt al vanaf 2001 jaarlijks een opera uitgevoerd. De opera’s zijn vaak onbekende, komische 18e eeuwse opera’s, hertaald in het Nederlands en dus goed te volgen. De opera’s worden gespeeld in de open lucht, in het overweldigende landschap van natuurgebied De Rottige Meenthe, aan het riviertje De Scheene. Mevrouw Scheper is de drijvende kracht achter Opera Nijetrijne, dat dit jaar haar lustrum viert. Als gevolg van de Corona-crisis kan de 20ste editie van de Opera dit jaar helaas geen doorgang vinden. Mevrouw Scheper is er, mede door haar daadkracht en organisatorisch talent, in geslaagd van Opera Nijetrijne een jaarlijks terugkerend hoogwaardig evenement te maken. De opera is geliefd bij een breed publiek en heeft elk jaar uitstekende recensies van de landelijke pers. In 2008 werd Opera Nijetrijne zelfs vereerd met een bezoek van voormalig staatshoofd, nu prinses Beatrix.

  Stichting Dagendraad

  Mevrouw Scheper levert ook nog op een andere wijze een bijdrage aan de cultuur in Fryslân. Ze is, sinds 2015, ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Dagendraad. Deze stichting is verantwoordelijk voor de exploitatie van theater Le Brocope in Oldeberkoop. Theater Le Brocope organiseert jaarlijks een aantal voorstellingen, organiseert verbindende projecten en verschillende culturele evenementen.

  Vrienden van Satricum

  De Vereniging Vrienden van Satricum ondersteunt opgravingen in het antieke Satricum (stad gelegen ca. 60 km ten zuiden van Rome) in Italië. Mevrouw Scheper is medeoprichter en bestuurslid (geweest) van en nog steeds vrijwilliger bij deze vereniging.

  Soroptimist International Club

  Yvonne Scheper werd op 9 april 1998 geïnaugureerd als lid van de Soroptimist International Club Amsterdam Amstel. De Soroptimistclubs zetten zich wereldwijd in voor de bevordering van mensenrechten en de positieverbetering van vrouwen en meisjes. Er is veel waardering voor de al meer dan 20 jarige onvermoeibare inzet van mevrouw Scheper voor deze club.