Internationale Vrouwendag 2024

Internationale Vrouwendag 2024

Op 7 maart organiseerde Soroptimistclub Hoorn e.o. in samenwerking met Raadkrachtige Vrouwen Hoorn een succesvolle avond in de Oosterkerk, t.g.v. Internationale Vrouwendag. Ruim 200 bezoekers kwamen naar de kerk voor deze avond met als thema ‘Inspirerende vrouwen’, Gastspreker op deze avond was schrijfster Suzanna Jansen, o.a. bekend van het boek het Pauperparadijs. Op deze avond sprak zij over haar meest recent boek ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’, waarin zij de afgelopen eeuw beschrijft vanuit het perspectief van de vrouw.

Suzanna besprak op inspirerende wijze de ontwikkelingen die de afgelopen eeuw bepalend zijn geweest voor vrouwen in Nederland, vanuit de geschiedenis van haar eigen moeder, haar zus en zijzelf. Van verplicht stoppen met werken als je trouwde en handelingsonbekwaam worden tot de situatie nu. En de roerige jaren 60 en 70, waarin veel rechten voor vrouwen werden bevochten. Er zijn de afgelopen eeuw grote stappen gemaakt, maar we zijn er nog niet!

Het tweede deel van de avond volgde een paneldiscussie met Suzanna en vier vrouwen uit de Hoornse raad, de Raadkrachtige Vrouwen. Zij hebben de krachten gebundeld om in contact te komen met vrouwen die in de gemeente wonen en meer aandacht te kunnen geven aan thema’s die bij vrouwen spelen, zoals Safe Streets. Zij vertelden over hun drijfveren en inspiratie en hun positie als vrouw in de gemeenteraad. Hoewel er grote stappen zijn gemaakt bleek dat er ook voor de politiek nog werk aan de winkel is.

Al met al een zeer geslaagde en inspirerende avond, met een mooie opkomst. Dankzij de inspirerende spreker, veel aandacht in de lokale pers en de samenwerking met diverse vrouwenorganisaties in de regio en de lokale boekwinkel Stumpel.

EVENEMENT VOOR INTERNATIONALE VROUWENDAG 7 MAART 2024

Acht maart is internationale vrouwendag, maar op donderdagavond 7 maart organiseert de Soroptimistclub Hoorn e.o. een activiteit in de Oosterkerk. Dit is mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Hoorn.

Auteur Suzanna Jansen komt een voordracht houden over haar boek de Omwenteling. En gaat met ons in gesprek. Wellicht over de rol van vrouwen in de politiek.