Orange the World (OtW) 2020-2023

Op zaterdag 25 november stonden wij met een stand tegenover het station om aandacht te vragen voor het stoppen van geweld tegen vrouwen. Ondanks kou en regen hebben we een aantal bijzondere gesprekken kunnen voeren met voorbijgangers. Mensen die een donatie hebben gegeven kregen als dank een tasje oranje bloembollen, van firma Langedijk.

Op zaterdag rond 16.15 vertellen we in het programma Thuis in West-Friesland van omroep Weeff meer over Orange the World. https://weeff.nl/

Onze eigen club gaat op 25 november een actie houden in een het Noorderpark (t.o station) in Hoorn.

Orange the World

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is de Orange the World campagne in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, en eindigt op 10 december. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in het Koninkrijk der Nederlanden en in Suriname. De regionale invulling ligt bij de clubs.

Gemeente Hoorn heeft de Oosterpoort oranje laten uitlichten. Foto gemaakt door Benno Ellerbroek

Gemeente Stede Broec doet ook mee!

OtW, voorbereidingen in volle gang!

Overal in het land zijn we keihard aan de slag om een nóg grootsere campagne neer te zetten dan vorig jaar. De kick-off op25 november in Almere, lokale acties van bijna alle clubs, aandacht in de mainstream media en een grandioze afsluiting op 10 december in Utrecht.

Acties in Hoorn in 2022 zijn o.a. verkoop van de speciaal voor de actie gemaakte Tony Chocolonely repen. Er zullen weer tulpen geplant gaan worden en de film Belaagd draait op 25 november in Cinema Oostereiland.

Wat is Orange the World

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwentot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

Via de website van de Unie van Soroptimisten: www.soroptimist.nl kan je al meedoen aan verschillende acties, door te bestellen uit de shop.

Club Hoorn e.o. zal natuurlijk ook eigen acties uitvoeren

Oranje Tulpen Noorderplantsoen Hoorn

Tijdens de Campagne Orange the World 2021 heeft club Hoorn 500 Oranje tulpen geplant in het Noorderplantsoen te Hoorn. Ook in 2022 zullen er weer tulpen geplant gaan worden.

Afgelopen voorjaar hebben de tulpen ons betoverd.
Ze kleurden in eerste instantie geel, maar uiteindelijk bloeiden ze prachtig Oranje!

Happy Stones; Stop geweld tegen vrouwen

De leden van club Hoorn zijn druk met het maken van happy stones.

Door deze te verspreiden in West-Friesland willen we extra aandacht vragen voor de actie Orange the World.
Bewustwording dat het geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen.

————————————————————————–

Soroptimist International is een wereldwijde serviceorganisatie van vrouwelijke professionals, actief in een breed scala aan beroepsgroepen, met 100 clubs door heel Nederland. Het is een zakelijk én een sociaal netwerk; Soroptimisten zetten zich in voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes, waar ook ter wereld. Leden werken samen in projecten op het gebied van educatie, elimineren van geweld tegen vrouwen, voedselzekerheid en gezondheidszorg.

Verbinding – Aandacht – Inzet

Verbinding is een belangrijk aspect voor onze club. Vanuit de verbinding die we voelen met elkaar, zoeken we de verbinding buiten de club – ook en juist waar die niet of minder vanzelfsprekend is.
Binnen de soroptimisten hebben we verbinding met clubs in de regio en onze zusterclubs in Denemarken, Duitsland, Litouwen, Frankrijk en de V.S.

Vanuit die verbinding richten we ons naar buiten: persoonlijk, maatschappelijk en – uiteraard – met de focus op de speerpunten van het Soroptimisme. Dit is terug te vinden in ons jaarprogramma van maandelijkse clubbijeenkomsten, waarin we afwisselend iemand uitnodigen voor een lezing, op bezoek gaan bij een bedrijf of instelling en aandacht geven aan onze betrokkenheid bij en het persoonlijke contact met elkaar door bijvoorbeeld onze levens/werkverhalen, lezing over ons (bijzondere) beroep of een avond met aandacht voor intervisie.

Onze projecten kiezen we met zorg en aandacht; we willen ons verbonden voelen met een project. Die betrokkenheid vinden we belangrijk. Het versterkt onze inzet voor het project en acties en daar zijn we trots op.

Volg onze meest actuele acties via Facebook

01-12-2020

Orange the World 2020 – Club Hoorn e.o.

Volg onze acties via Facebook

DONEER voor een personenbus voor het Oranjehuis!

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45%) heeft aangegeven sinds haar vijftiende levensjaar slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld

Nu we massaal thuis blijven vanwege de coronamaatregelen, neemt het huiselijk geweld tegen vrouwen toe. Het Oranje Huis van de Blijf Groep in Alkmaar  is een opvanglocatie voor vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.

Het Oranje Huis heeft dringend een personenbus nodig voor het vervoer van deze vrouwen en kinderen. Wij van de Soroptimistclub Hoorn e.o. zetten ons hiervoor in en zamelen geld in voor de aanschaf van het busje.

Met jouw steun kunnen meer vrouwen en kinderen op een veilige manier opgevangen worden. Met een donatie op deze pagina draag je bij aan het stoppen van geweld tegen vrouwen en kinderen. 

Alvast hartelijk bedankt voor je donatie, namens de Soroptimistclub Hoorn e.o. en alle vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.
https://www.gofundme.com/f/busje-voor-slachtoffers-van-huiselijk-geweld?

In de pers 2020

  • #orangetheworld: “Zet jij ook een oranje kaars voor je raam?” link
  • West-Friese gebouwen kleuren oranje tegen geweld tegen vrouwen link
  • Campagne Orange the World 2020 West-Friesland: Doorbreek het taboe ten aanzien van huiselijk geweld (2 november 2020) link
  • Orange the World Zondagskrant link
  • West-Friesland kleurt oranje om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. ’Het is in deze tijd nog lastiger dan anders om hulp in te schakelen’ link