De Soroptimisttulp wordt 30 jaar

19-09-2023

De Soroptimisttulp wordt 30 jaar

Net als club Lisse-Bollenstreek viert de Soroptimisttulp in april 2024 haar 30e verjaardag. En dat is geen toeval!  De Soroptimisttulp heeft ook op De Keukenhof staan bloeien

  Enkele jaren vóór de oprichting van club Lisse-Bollenstreek vonden oud-lid Rita van der Zalm en haar man (kwekers van bijzondere bolgewassen) een nog onbekende tulp op hun land. Rita: “Zomaar in het veld met gele Candela-tulpen stond één rode tulp. Via de K.A.V.B., de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur, werd vastgesteld dat het géén dwaling betrof, maar een spontane mutant die niet geregistreerd stond. De droom van elke kweker! We mochten er zelf een naam aan geven. In eerste instantie was het voor ons de rode Candela, maar toen ik lid werd van de nieuwe Soroptimistclub Lisse-Bollenstreek hebben we haar laten registreren als Tulipa fosteriana ‘Soroptimist’. Bloemkleur (tomaatrood), bladkleur (varengroen) en bloemhoogte (35 cm) zijn internationaal vastgelegd.  Zo werd ze het visitekaartje van de club. Het is een groeizame soort: van één bol kweek je er drie, drie worden er negen, enzovoort. Zo konden we na een paar jaar de Soroptimisttulp gaan verkopen aan Soroptimisten in het hele land.”

  In 2009 verkocht Rita het bollenbedrijf aan kweker Hein Meeuwissen in Voorhout. Hij bleek bereid de teelt van de Soroptimisttulp voort te zetten, zodat de fundraising met de tulp kon blijven bestaan. De Soroptimisttulp wordt in zakjes van tien stuks verkocht. Het is een verwilderingstulp, die je in de grond kunt laten zitten.

  Op de foto hiernaast steken de Soroptimisttulpen hun kleurige kopjes op in de schaduw van bollenkweker Hein.

  Club Lisse-Bollenstreek biedt al enige jaren ook een zogenoemde bollenmix aan voor een lang bloeiend voorjaar. Deze mix bestaat uit vroegbloeiende kleine bolgewasjes, die makkelijk in de tuin of bloembak overblijven en zich uitbreiden.

  De bollenmix kan in tuin of pot geplant worden, maar is ook te koop in een kant-en-klare bollenmand, met violen bovenop.

  Bekijk hier de brochure 2023.

  De Soroptimisttulp en bollenmix zijn ook leuke relatiegeschenken voor je buitenlandse (Soroptimist)contacten!