Orange the World

Al een aantal jaar doen we mee met Orange the World. Deze campagne start jaarlijks op 25 november: de dag tegen geweld tegen vrouwen en duurt 16 dagen, dus tot en met 10 december: de dag van de rechten van de mens. Bestrijding van geweld tegen vrouwen (en iedere andere vorm van huiselijk geweld) is een recht van ieder mens en tijdens deze actie-dagen wordt er extra aandacht voor gevraagd. Veel huiselijk geweld blijft achter de voordeur steken. Vrouwen, mannen en kinderen blijven verstoken van hulp en zitten gevangen in de cirkel van geweld. Met deze actie wordt beoogd om de schaamte, schuldgevoel en taboe te doorbreken, zodat huiselijk geweld gemeld wordt en er hulp en ondersteuning geboden kan worden voor slachtoffers, getuigen en plegers.

Kijk voor de activiteiten in 2022 op onze speciale OtW-site.

 

 

   In 2021 ondersteunen wij weer de campagne Orange the World. Op de startdag, 25 november, hebben we in IJsselstein met wethouder Eveline Schell de vlag gehesen bij het oude gemeentehuis. Daarbij werd het torentje oranje uitgelicht. Daarna zijn we aanwezig geweest bij het gemeentehuis in Nieuwegein, waar theater De KOM geheel in oranje verlichting stond en wij met wethouders Ellie Eggengoor, Jan Kuiper en Marieke Schouten de OtW-vlag hebben gehesen. En het volgende adres was het gemeentehuis van Vijfheerenlanden in Vianen waar wethouder Cees Taal al op ons wachtte om ons met een indrukwekkende toespraak te verwelkomen bij de oranje verlichte voorgevel van het gemeentehuis.

  Alle wethouders hebben van ons een happy-stone van de Nieuwegeinse kunstenares Yukiko ontvangen (zie foto’s hieronder). Op de steen staat het gemeentewapen van de desbetreffende gemeente en het logo van OtW. De stenen komen in het publieksdeel van de gemeentehuizen te liggen. Verder kregen de wethouders een zakje OtW-bloembollen, zodat ook in het voorjaar aan geweld tegen vrouwen wordt gedacht met oranje tulpen.

  Voorafgaand aan deze start, hebben onze leden in de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Vijfheerenlanden (Vianen, Leerdam en Meerkerk) met (biologisch afbreekbare) spuitkrijt het logo van OtW op de straten aangebracht. Tijdens het spuiten werden voorbijgangers nieuwsgierig en zo ontstonden mooie gesprekken over het geweld tegen vrouwen.

  Kijk voor meer info op onze site bij nieuws en projecten.

  OTW2021_poster_gemeente_nieuwegein_

  Mooie afsluiting van de Orange the World actie 2021 in Nieuwegein met de adhesiebetuiging van het College via deze poster in de lokale media.

  Namens Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht dank aan Marieke Schouten, Jan Kuiper, Ellie Eggengoor, Frans Backhuijs, Ellie Liebregts, John van Engelen en Hans Adriani! #medestanders   Ook in 2020 doen de leden van Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht weer mee met Orange the World om geweld tegen vrouwen (en alle andere vormen van huiselijk geweld) te stoppen.

   In zowel de gemeente IJsselstein als in Nieuwegein werd de oranje vlag gehesen (foto: leden Utrecht-Nedersticht met Patrick van Domburg, burgemeester IJsselstein).

   In Nieuwegein werd theater De Kom oranje verlicht. Theater De KOM heeft, met steun van de gemeente Nieuwegein, een talkshow opgenomen met ruime aandacht voor Orange the World. De talkshow, met deelname van o.a. wethouder Ellie Eggengoor, Resie Meisters (vicepresidente Soroptimistclub Utrecht Nedersticht) en Arjan Erkel (mede-oprichter van Free A Girl), is vanaf 28 november 2020 te zien via de website van theater DE KOM. Klik HIER om de talkshow te bekijken.    Presidente Jeannette Starrenburg en lid Jolanda Boere waren op 25 november 2019 aanwezig bij de landelijke start van de actieperiode Orange the World in Utrecht, waar minister Engelshoven (OCW) met burgemeester Van Zanen een aantal panden, waaronder het oude stadhuis, uitlichten in oranje. Klik HIER voor een filmpje van deze aftrap.

    Al eerder op de dag waren Jeannette en Jolanda met andere Soroptimisten van club Utrecht-Nedersticht en sensorleden aanwezig bij het hijsen van de oranje vlag in IJsselstein met burgemeester Domburg (foto links) en aan het begin van de avond in Nieuwegein met de wethouders Kuipers en Eggengoor (foto hieronder) met op de achtergrond het oranje belichte theater De Kom.