Orange the World

Orange the World

Orange the World is een wereldwijde campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Deze campagne start op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en eindigt op 10 december, de internationale dag van de rechten van de mens.

De coördinatie van de Nederlandse campagne is in handen van ZUS: Zonta, UN-Women en Soroptimisten.

Op deze pagina staan onze activiteiten in 2022 (en voorgaande jaren).

Op 25 november 2022 hebben is eerst in de gemeente IJsselstein, bij het oude gemeentehuis de OtW-vlag in top gehesen door presidente van club Utrecht Nedersticht Resie Meisters en wethouder Edwin Tas (met bijpassende schoenen!), onder toeziend oog van ambtenaren, clubleden en SenSoren (senior Soroptimisten). De wethouder kreeg het OtW-speldje op zijn revers opgespeld, zodat hij ook na deze dag laat zien dat hij de campagne steunt.


Daarna is bij het stadskantoor van Nieuwegein de OtW-vlag gehesen door de Nieuwegeinse burgemeester Frans Backhuijs en presidente van club Utrecht Nedersticht Resie Meisters, in aanwezigheid van enkele ambtenaren, wethouder Ellie Eggengoor, clubleden en SenSoren. Ook bij de burgemeester werd zijn kraag ‘opgesierd’ met een OtW-speldje.

Het OtW-speldje:


In samenwerking met de gemeenten hebben we zoveel mogelijk aandacht gevraagd voor deze campagne, o.a. op het digitale billboard aan de rand van Nieuwegein. Ook zijn er diverse gebouwen in de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Vijfheerenlanden met oranjekleurige lampen uitgelicht.

En de leden van club Utrecht Nedersticht hebben hebben op de straten in de kernen van de 3 gemeenten met spuitkrijt het logo van OtW gespoten.


Waar draait het allemaal om? De docu ‘Belaagd‘ werd op 28 november vertoond in het Louis Hartlopercomplex in Utrecht. Er was een avond voor professionals en deze avond was voor alle andere geïnteresseerden. Het was een bijzondere en indrukwekkende avond, waar een aantal clubleden aanwezig was.

De docu is op 9 dec te zien bij 2Doc en/of op NPO 2.


Nelleke Leijnse, lid van club Utrecht-Nedersticht had de blog ‘ga toch weg’ gelezen van een ander clublid Jolanda Boere over huiselijk geweld. Jolanda is werkzaam bij de politie als beleidsadviseur op huiselijk geweld. Nelleke raakte geïnspireerd en geïnteresseerd en heeft haar geïnterviewd met heel concrete vragen, zoals: wat moet je doen als je een vermoeden hebt dat ergens huiselijk geweld aanwezig is. Jolanda geeft antwoord…..


Zie ook onze OtW-activiteiten van voorgaande jaren: