Blog

Heb jij ook een interessante of leuke blog ?

Laat het weten aan het bestuur en misschien staat jouw verhaal hier binnenkort !

Ga toch weg !

Huiselijk geweld is een maatschappelijk probleem, met veel persoonlijk leed. Ook in de media wordt er geregeld aandacht aan besteed, zoals recent bij Jamie Vaes en Lil’Kleine.

Ik hoor/lees vaak bij dergelijke berichten de (goedbedoelde?) ‘adviezen’ om bij de gewelddadige partner weg te gaan. Veel mensen die in de gelukkige omstandigheid zijn dat zij zelf niet met huiselijk geweld te maken hebben (gehad), zeggen ook vaak heel resoluut dat zij de relatie zouden verbreken op het moment dat de ander geweld zou gebruiken. En toch gebeurt het dus niet als er geweld in een relatie komt of blijft……

Het heeft verschillende redenen (in willekeurige volgorde en niet uitputtend):
– de relatie hoeft niet te stoppen; het geweld wel. De gewelddadige partner was ooit een liefdespartner, met wie het slachtoffer mogelijk kinderen heeft, een gezamenlijk geschiedenis met mooie herinneringen. De partner is geen slecht persoon, hij/zij vertoont onwenselijk gedrag.

-het slachtoffer heeft coping-strategieën ontwikkeld (manieren om om te gaan met de gewelddadige partner). Voor het slachtoffer lijkt het daarom nog wel uit te houden.

-het geweld is vaak een glijdende schaal, het wordt dus steeds erger/heftiger, maar inzicht in de ernst van het (toenemende) geweld verandert niet mee.

-het slachtoffer denkt zelf schuldig/ oorzaak te zijn aan het geweld. Dit schuldgevoel wordt bevestigd als het slachtoffer jouw ‘goede raad’ niet opvolgt en het geweld doorgaat.

 -de geweldpleger heeft (oprechte) spijt van het gewelddadige gedrag en belooft beterschap.

-een slachtoffer weet vaak niet hoe hij/zij los moet komen van de gewelddadige partner. Dat kan zijn veroorzaakt door het psychische geweld van de partner, maar ook doordat het slachtoffer niet weet hoe hij/zij het moet aanpakken, waar hulp te vinden is. En ook praktische zaken: waar vindt hij/zij onderdak, hoe komt hij/zij aan eigen inkomen (of hoe behoudt hij/zij dat eigen inkomen), kunnen/mogen de kinderen en huisdieren mee, wanneer is het geschikte moment, etc.

Een paar tips als je iemand wilt helpen, die (vermoedelijk) slachtoffer is van huiselijk geweld :

-Geef geen oordeel of advies.

-Luister en stel vragen (ook al is het eng).

-Vraag hoe je die ander kan helpen en waarmee. Geef support en word geen ‘redder’. Sluit aan bij de behoefte/vraag van die ander. Vraag wat jij kan doen om het slachtoffer te beschermen tegen het geweld.

-zeg wat je doet (niets achter de rug van het slachtoffer doen) en doe wat je zegt ! (geen loze beloftes doen).

-Blijf die ander steunen, ongeacht welke keuze hij/zij maakt (en vooral als het niet jóuw keuze zou zijn). Ga dus niet ‘trekken’ aan het slachtoffer (door te trekken, komt een slachtoffer niet in beweging).

-Realiseer je dat het geweld of de relatie niet altijd in 1 x stopt, maar dat er soms terugval is. Gebruik dan de vorige tips….

-Veilig Thuis (tel 0800-2000) is de organisatie in heel Nederland die hulp en advies kan geven bij huiselijk geweld, ook aan ‘omstanders’. Is er een acute huiselijk geweldsituatie bel dan meteen 112 (politie). Politie zal samen met Veilig Thuis zorgen voor de veiligheid.

Websites voor hulp:

Veilig Thuis

Politie

Slachtofferhulp

https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/

Websites voor achtergrondinformatie:

https://www.huiselijkgeweld.nl/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld

Jolanda Boere, juni 2021.

Duimen omhoog !

15 april 2021… Hoera ! Vandaag ben ik ‘Sor’ geworden, geïnaugureerd als lid van de Soroptimisten Utrecht Nedersticht. 

‘kom maar naar de parkeerplaats bij de ‘Viaanse put’, zei Jeannette, onze voorzitster, ‘daar is veel ruimte voor deze ceremonie in Coronatijd’. Dus ik daar naartoe en ja hoor, daar stonden zowaar een aantal sorren in levende lijve (voorheen alleen gezien via Zoom), allen met een mooie bos bloemen om mij een warm welkom te heten, geweldig. Over een auto lag de vlag van ‘Soroptimist International’ gedrapeerd.  

Op deze vlag, zo hoorde ik later, staat het logo van de Soroptimist International. 

Het is een afbeelding van een vrouw met haar handen omhoog als gebaar voor vrijheid en het open stellen voor anderen, vóór en dóór vrouwen. Achter de vrouw zie je zonnestralen als aureool van een nieuwe dageraad, voor nieuwe kansen en het streven naar het beste. Ook zie je laurierbladeren en eikels. Deze staan voor kracht, groei, vriendschap en ontwikkeling van onze organisatie. 

De gouden zon tegen de blauwe lucht staat voor vrede en vrijheid en voorspoed. 

Ik krijg een speldje, wat ik in deze tijd zelf moet opspelden als symbool van het lidmaatschap. 
In plaats van 4 kaarsen steken we 4 duimen op: 1 voor Soroptimisten International, 1 voor Europa, 1 voor de Unie van Nederland, Suriname en Curaçao en 1 voor onze eigen Utrecht Nedersticht. En dan is het officieel…. 

Ik heb al kunnen ervaren hoe al deze vrouwen gedreven zijn om zich in te zetten voor de 

positieverbetering van vrouwen en meisjes in Nederland maar ook mondiaal. Ik ben blij en best een beetje trots dat ik ‘er nu bij hoor’ en ik ga ervaren hoe ik mij ook kan inzetten voor dit prachtige doel. Samen kom je een heel eind, iedere keer weer een stapje verder !! 

Joke.

Klussen doet goed bij NLdoet

Zaterdag 29 mei hebben we met een aantal sorren onze handen uit de mouwen gestoken.

Via het Oranjefonds aangemeld voor NL doet in Vianen bij de spelotheek.

Toonbanken geschuurd, in de was gezet en geschilderd. Vele soorten speelgoed hebben we schoon geschrobd.

Een wethouder van de gemeente  Vijfheerenlanden was druk aan het boenen. Met haar gesproken over onze activiteiten in het kader van Internationale Vrouwendag, dit jaar in het weekeind van 18 en 19 september op de planning in het Fulco theater. Zij is enthousiast en doet wellicht mee! Ook vertelde ze dat ze bij haar collega wethouder had aangedrongen op het onder de aandacht brengen van Orange the World…..

Wat lijkt de wereld dan klein en komt alles ‘bij elkaar’. Zo inspirerend om enthousiaste vrouwen te ontmoeten en elkaar te helpen en te bouwen aan ons netwerk t.b.v. het goede doel.

Bedankt Nelleke, Lenie en Fenny, `t Was weer gezellig.

29 mei,
Joke Soliman

Wat weet jij van de Gender Gap?

Weten jullie op welke plek Nederland staat in het Global Gender Gap Report 2021? Ons land is 7 plaatsen gestegen maar, eerlijk is eerlijk, het kan nog stukken beter. We staan nu mondiaal op de 31ste plek. IJsland staat voor de 12de keer al op nummer 1 met als mate waarin de ongelijkheidskloof is gedicht: 89,2%. Ter vergelijking: voor Nederland is dit 76,2%. Ook goed om te weten: onze zuiderburen, België, staan op nummer 13.

Wereldwijd gezien is de gender gap nu voor 68% gedicht. Door de corona crisis zijn de eerdere berekeningen dat het nog 99 jaar zou duren voordat de kloof tussen mannen en vrouwen is gedicht al weer achterhaald. Het duurt nu 136 jaar. De verwachting is dat over 52 jaar de achterstand van vrouwen op mannen in West-Europa is weggewerkt. Kortom: er is nog veel werk te doen.

april 2021 Nelleke Leijnse

De reactie van Von der Leijen op haar bezoek in Turkije

Eind april 2021 heeft de voorzitter van de Europese commissie, Ursula von der Leijen, samen met Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, een bezoek gebracht aan de Turkse president Erdogan.

Voor haar was er geen stoel klaargezet en zij moest op een sofa plaatsnemen. Op deze schoffering heeft Von der Leijen gereageerd in het Europese Parlement: https://www.youtube.com/watch?v=PiD_vKvbSl0