Stichting Ananse

  • Club Utrecht-Nedersticht

Soroptimistclub Utrecht Nedersticht

Stichting Ananse, urologisch kinderinstrumentarium

 Een bedrag van € 25.000,- voor de aanschaf van specifiek instrumentarium voor kinderen met urologische problemen in Ghana. Dat heeft de Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht toch maar mooi voor elkaar.

Doel van het project: urologisch kinderinstrumentarium

In Ghana heeft de Nederlandse uroloog Hans de Wall in Offinso een ziekenhuis gebouwd voor vrouwen/meisjes met urologische problemen. Helaas is zijn kinderinstrumentarium gesneuveld en er was in het hele land in 2015 geen enkel exemplaar meer aanwezig. Urologisch materiaal voor volwassenen is uiteraard niet geschikt om kinderen mee te behandelen. Reden genoeg voor deze Soroptimistenclub om de handen uit de mouwen te steken en fondsen te gaan werven voor het project dat “Stichting Ananse, urologisch kinderinstrumentarium” is gaan heten.

Hans de Wall (uroloog en voorheen werkzaam in Reinier de Graaf ziekenhuis is Delft) is de oprichter van de stichting Ananse. Hij is jaren actief in Ghana. Naast het verlenen van medische zorg, houdt hij zich ook bezig met de opleiding van Ghanese artsen en verpleegkundigen. Immers, kennis overdragen is hard nodig in dit land waar 10 urologen zijn op 21 miljoen burgers. Ter vergelijking, in Nederland waren in 2015 400 urologen op 16 miljoen Nederlanders. Er gaan dan ook regelmatig (jonge) Nederlandse artsen naar het ziekenhuis in Offinso om te opereren en kennis over te dragen.

De soroptimistclub heeft met verve diverse activiteiten georganiseerd zoals een filmavond, een happen en stappen-tocht, verkoop van boeken en banketstaven en verkoop van kunst van eigen leden op een kunstmarkt. Ook een wereldwinkel die zijn deuren ging sluiten en het positief kapitaal wilde doneren aan goede doelen in landen waar zij een goede band mee hadden, heeft een mooi bedrag gestort.

Al dit georganiseer, tezamen met handen uit de mouwen, heeft het mooie bedrag van € 12.500,- opgebracht. We hadden dan ook een goede reden om hard door te werken, want de firma Olympus in Leiderdorp, de leverancier van het urologisch instrumentarium, had beloofd om de opbrengst te verdubbelen. Het resultaat is dat Hans de Wall in Ghana nu beschikt over een uitgebreid kinderinstrumentarium.

In juli 2017 vond de overhandiging van het bedrag plaats in Leiderdorp. Het persbericht hierover luidde als volgt:

Een bedrag van  € 25.000,– voor de aanschaf van specifiek instrumentarium voor kinderen met urologische problemen in Ghana. Dat heeft de Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht toch mooi voor elkaar.

Klik HIER om naar de website van Stichting Ananse te gaan.
Klik HIER voor een rondleiding door het nieuwe ziekenhuis.

Hans de Wall (uroloog en voorheen werkzaam in Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft) oprichter van stichting Ananse, is al jaren actief in Ghana. Hij probeert naast het verlenen van medische zorg, het faciliteren van ziekenhuizen en de bouw van een urologische kliniek, Ghanese artsen en verpleegkundigen op te leiden.

Ook is er een een uitzending geweest (2006) van Een Vandaag waarin Hans de Wall spreekt over de gevolgen van vrouwenbesnijdenis. 

Klik HIER om naar onze startpagina te gaan.

Orange the World

Orange the World is een wereldwijde campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Deze campagne start op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en eindigt op 10 december, de internationale dag van de rechten van de mens.

De coördinatie van de Nederlandse campagne is in handen van ZUS: Zonta, UN-Women en Soroptimisten.

Op deze pagina staan onze activiteiten van dit jaar (en voorgaande jaren).