Veiling vazen brengt €4.215,00 op voor jaarproject

01-09-2015

Veiling vazen brengt €4.215,00 op voor jaarproject

  De vaas als inspiratiebron voor kunstenaars en ambachtsmensen. Tijdens de expositie in een pop-up galerie aan de Achterdoelen was van 19 september tot en met 3 oktober de diversiteit aan vormgeving en decoratietechnieken te zien van vazen. Bezoekers konden een bod uitbrengen op 80 vazen waarna de hoogste bieder de vaas kon komen ophalen. De expositie is afgesloten met een benefietveiling op 3 oktober in Cultura voor een goed doel van de Soroptimist Club Ede.

  Mooie samenwerking
  Deze collectie van unieke vazen is ontstaan door een samenwerking tussen keramisten en (amateur)kunstenaars uit Ede en omgeving. In een half jaar hebben 100 (amateur) kunstenaars ruim 180 vazen gemaakt die uit eenzelfde vaasvorm zijn ontstaan. ‘Het meest bijzondere van dit project vond ik het enthousiasme van de deelnemers en de uitwisseling van ervaring tussen kunstenaars en amateurkunstenaars. Het project werd ‘gedragen’ door de deelnemers, zelfs de hapjes bij de opening werden door de deelnemers verzorgd. Als je taken en verantwoordelijkheden delegeert dan wordt het een project van de deelnemers en niet alleen van degene die het organiseert ‘, aldus Wim den Hertog, initiatiefnemer en keramiekdocent bij Cultura. Het kunstenaarsproject werd ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

  Benefietveiling
  Zaterdag 19 september werd de expositie ‘Vazen tussen ambacht en kunst’ feestelijk geopend. De vazen waren tentoongesteld in het leegstaande winkelpand aan de Achterdoelen in Ede. Tijdens de winkeltijden hielden de deelnemers zelf toezicht en stonden ze de bezoekers te woord. Ruim 2800 mensen hebben deze expositie bezocht in de afgelopen 2 weken. De expositie werd zaterdagmiddag afgesloten met een goed bezochte benefietveiling in Cultura. Onder leiding van notaris Liesbeth van den Brink-Baggerman werden de vazen per opbod verkocht.

  Ook bijzonder is de samenwerking met het project en de Soroptimist Club Ede. De opbrengst van de verkoop van de vazen gaat naar het project  Girls Love to (L)earn, een onderwijsproject voor jonge meisjes in Pakistan. Dit is het jaarproject van de Edese Soroptimisten.

  Steun van stichting Wilde Ganzen
  Net als bij Movie and More in CineMec zal de stichting Wilde Ganzen de opbrengst van de benefietveiling vermeerderen met vijftig procent. In totaal is er met de verkoop van de vazen €4.215,00 opgehaald voor het goede doel (inclusief de bijdrage van Wilde Ganzen).