Verhalenpalet van Utrechtse vrouwen

Verhalenpalet van Utrechtse vrouwen

Onze projectenOns nieuws

Een oproep van Soroptimistclub Utrecht

In 1921, bijna honderd jaar geleden, werd in de Verenigde Staten Soroptimist International opgericht. Een niet-gouvernementele organisatie voor professionele vrouwen die zich inzetten voor de rechten van vrouwen en kinderen, met name meisjes.

Soroptimistclub Utrecht is een van de 3000 clubs die in 122 landen wereldwijd aan dit doel werken. De acties van onze Utrechtse club zijn met name gericht op ondersteuning van lokale initiatieven.

In 2020 en 2021 heeft de coronacrisis en de ingestelde lockdown diverse maatschappelijke tekortkomingen nog eens pijnlijk blootgelegd. We denken daarbij aan de cultuursector, aan de sector zorg en welzijn en aan de toename/escalatie van huiselijk geweld dat vooral kinderen, vrouwen en ouderen trof.

We zagen het applaus voor de zorgmedewerkers als hartverwarmend gebaar. We beseften tegelijkertijd dat dit onvoldoende was om een gepaste structurele waardering te bewerkstelligen voor mensen die werkzaam zijn in de zorg. Voor ons als Soroptimisten is dit bijzonder relevant, want 84% werkenden in de zorg en 92% werkenden in de verpleeghuiszorg zijn vrouwen (CBS 2020). Deze situatie raakte ons als Soroptimisten diep en vroeg om concrete actie.

Om de bewustwording van het werk dat vrouwen in onze maatschappij verrichten, te vergroten, wilden we de stem van werkende vrouwen luider maken. Dit deden we door middel van persoonlijke en in vele gevallen inspirerende verhalen, die Utrechtse vrouwen van allerlei beroepen aan ons wilden vertellen. Deze verhalen hebben we op onze website gepubliceerd. Ons streven was om een rijk palet aan ervaringen te presenteren. Dit waren de vragen:
Ben je een werkende vrouw? Woon je in Utrecht? Wil je ons vertellen over je werk en wat je in de afgelopen maanden hebt meegemaakt? Of ken je iemand die haar verhaal aan ons kan en wil vertellen? Neem dan contact met ons op via utrecht@soroptimist.nl

Elk leven is uniek, elk levensverhaal is waardevol.
Ook kan elke ervaring andere vrouwen en meisjes helpen op hun levensweg. Wees welkom en deel dat verhaal met ons!