#deeljouwervaring

Onderdeel Orange the World

 #deeljouwervaring

Tijdens Orange the World 2023

Tijdens de Orange the World campagne die gericht is tegen geweld tegen vrouwen en meisjes en plaatsvindt van 25 november tot 10 december roepen we vrouwen en meisjes op om hun ervaring te delen. Dat kan anoniem door een brief in de bus te stoppen die na 25 november in bblthk staat. Maar waarom zou je dat doen?

 Jaarlijkse Orange the World campagne

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen organiseren Soroptimisten Wageningen samen met de gemeente de campagne Orange the World. Naast aandacht vragen voor het probleem willen we ook middelen bieden hoe hiermee om te gaan. Dat kan door hulp te zoeken. In bblthk wordt een hoekje ingericht met flyers van hulpverlenende instanties en met boeken die over deze problematiek gaan. Je kunt jouw verhaal ook delen, want delen helpt.

Geweld en of seksuele intimidatie tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen. Bijvoorbeeld op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, of achter de voordeur. Dat betekent dat veel vrouwen en meisjes er wel eens mee te maken hebben gehad. Voor sommigen een nare ervaring die altijd bij blijft, anderen denken ‘dat was toen’ en halen hun schouders op. Seksuele intimidatie en/of geweld is wereldwijd verankerd in onze tradities. Veel vrouwen beschouwen het als hun lot. En dat willen we veranderen.

Citaat soroptimist Iris : een aantal van ons heeft ervaringen gedeeld. Eigenlijk schrokken we van de omvang van dit probleem. Dit willen we niet voor onze dochters!

Waarom zou jij jouw ervaring willen delen?

  1. Steun voor anderen: Het delen van ervaringen kan anderen die helpen hen de moed te geven om hun eigen verhaal te delen. Of om hulp te zoeken.
  2. Steun voor anderen: Het helpt om te lezen hoe jij ermee bent omgegaan. Bijvoorbeeld om het in het juiste perspectief te plaatsen. Zij zijn niet de enigen, dat kan moed geven om op te staan voor zichzelf.
  3. Verwerking en heling: Het delen van ervaringen kan jou helpen bij het verwerken van trauma en het bevorderen van heling. Door ervaringen te delen, kun je steun en begrip vinden bij anderen, wat kan helpen bij herstel.
  4. Bewustwording en preventie: Door jouw verhalen te delen, kun je bewustzijn creëren over de ernst en omvang van seksuele intimidatie en misbruik.
  5. Door collectief ervaringen te delen, kan er maatschappelijke druk ontstaan om verandering teweeg te brengen.
  6. Het doorbreken van het taboe: Seksuele intimidatie is vaak omgeven door schaamte en stilte. Door ervaringen te delen, doorbreek je een taboe. Dit kan helpen bij het doorbreken van de stigma’s die gepaard gaan met seksuele intimidatie.

Natuurlijk is het delen van ervaringen een zeer persoonlijke beslissing. Het organiserende comite van Orange the World behandelt elk bericht zeer vertrouwelijk.

En dan?

Alle verhalen worden verzameld. Anoniem. Tijdens de afsluiting op 10 december vertellen we persoonlijke verhalen, als troost, bewustwordingen om het taboe te doorbreken. Nadien worden ze gebundeld en gepubliceerd. Daarbij geven we geven richtingaanwijzers voor hulp. Om anderen, of elkaar, te helpen en om duidelijk te maken dat er iets moet veranderen.

 ——————————————————————-

 

 



    Delen op social-media: