Mentoring
Wil jij je als vakvrouw verder ontwikkelen? En wil je graag eens praten met een mentor die jou verder kan helpen? Meld je dan aan voor het mentorprogramma.
Op dit moment zijn er twee programma’s:
- Een intern mentorprogramma voor onze leden, voor en door vakvrouwen.
- En een internationaal mentoringprogramma voor young professionals met ambities om verder te groeien naar een leidende rol binnen hun bedrijf of organisatie.
Wat is mentoring?
Onder mentoring verstaan we: een relatie tussen mentor en mentee die voor beiden zinvol is. De mentor is de meer ervaren persoon (op een bepaald thema of in een specifiek werkveld) die haar kennis en ervaring deelt om de mentee aan te moedigen en te ondersteunen bij haar persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Waarom?
Omdat mentoring leidt tot empowerment. Als vorm sluit mentoring naadloos aan op onze missie. Mentoring is niet wat we doen. Het is wie we zijn:
Soroptimsten empoweren meisjes en vrouwen, in Nederland, in de wereld en elkaar.
Voor wie?
Mentoring is van iedereen en voor iedereen. Elke vorm van mentoring wordt toegejuicht: binnen clubs voor nieuwe leden, buiten je club, in Europa. Zo werken drie landen in Europa samen aan mentoring van jonge ambitieuze vrouwen in het mentoring BeNeLux programma . En vanuit het Uniebestuur stimuleren we de mentoring tussen de leden met een mentorprogramma: Empowerment van Soroptimisten door Soroptimisten.
Het interne mentorprogramma is bedoeld voor elk lid met een vraag die gericht is op de ontwikkeling als vakvrouw. Het programma is zeker zeer geschikt voor nieuwe leden, voor de vraagstukken die ze aan het begin van hun loopbaan of mid-carriere tegenkomen. Instappen in het mentorprogramma kan zelfs een reden zijn om lid te worden. Maar ook in een andere carrierefase kan mentoring zinvol en verrijkend zijn.
Hoe werkt het mentorprogramma voor leden?
Pragmatisch en simpel! En werkelijk elke vraag is welkom! Of het nu gaat om werkvragen, hoe een volgende stap in je carrière te maken, hoe je het moet aanpakken je als je iets heel anders wilt gaan doen qua werk, of hoe je je carrière combineert met het zorgen voor een gezin; dit zijn allemaal redenen gebruik te maken van het programma.
Iedereen die wil groeien en zich ontwikkelen als vakvrouw kan haar vraag komen melden bij de MatchMakers. Dit is een clubje mensen die luistert naar jouw vraagstuk als dit al helder is of met jou zoekt naar een scherpere vraag wanneer je nog zoekende bent. Samen met jouw contactpersoon binnen MatchMakers bekijk je welke match deze vraag nodig heeft.
Voor sommige vragen zoek je iemand die al een vergelijkbare loopbaan achter de rug heeft. Voor andere wil je juist iemand uit een ander werkveld spreken. Of je wilt een voor jou professioneel nieuw pad in slaan en spreekt graag met een paar leden die hierin zijn voorgegaan.
Alle vragen mag je voorleggen en met elkaar zoeken we de beste match en leggen we de connectie tussen de mentee en de mentor uit een andere club. Zodra de match gemaakt is, maak je samen afspraken over hoe je verder invulling aan de mentoring geeft. En ga je vooral samen leren, ontdekken en genieten.
Doe je mee?
Heb je interesse om mentor te worden? Vul dan het formulier in. Met slechts enkele vragen kom je in de database van de MatchMakers. Wanneer een mentee past bij jouw ervaring, gaan we je bellen.
Alle (potentiele) mentoren en mentees kunnen contact opnemen met de MatchMakers .
Heb je andere vragen en geluiden over mentoring? Stuur dan een mail aan de assessor.
Nog onduidelijkheden?
Mail de MatchMakers of kijk bij de meest gestelde vragen:
Wat is het doel van mentoring?
Dit doel is tweeledig. Er is een persoonlijk doel van de mentee om te ontwikkelen op haar vraag en van de mentor om kennis te delen en iemand daarmee vooruit te helpen. Bovendien is er een organisatie doel: dit vergroot de kracht van ons netwerk en maakt de waarde van het lidmaatschap nog zichtbaarder.
Wat is het verschil met mentoring binnen de club?
Veel clubs hebben een mentor of buddy voor nieuwe leden. Een mooi systeem bedoeld om nieuwe leden de weg te wijzen binnen de club, commissies en het Soroptimisme. Het landelijke mentorprogramma gaat niet over het Soroptimisme, het IS het Soroptimisme (educate to lead). Je doet mee met jouw persoonlijke vraag die jou als vakvrouw puzzelt. En bent actief op zoek naar een ervaren persoon in hetzelfde expertisegebied.
Wat is het verschil met mentoring in het internationale of BeNeLux mentoring programma?
Het BeNeLux mentoring programma is een internationaal programma voor een specifieke doelgroep: jonge vrouwen met 3 – 10 jaar werkervaring en een ambitie om verder te groeien naar een leidende rol binnen hun bedrijf of organisatie.. Zij hoeven geen soroptimist te zijn. Terwijl de mentoring en de MatchMakers zich richten op leden van onze eigen Unie.
Verschil is ook dat er plaats is voor een vast aantal van 15 mentees (5 per land), die gezamenlijk een traject van 9 maanden doorlopen. Het programma omvat, naast de mentor-mentee contacten, ook drie trainingsweekenden, gedeeltelijk samen met de mentoren. Klik hier voor meer informatie.
Wat zijn zoal mentorvragen?
Een mentorvraag is een persoonlijke vraag is, waar jij graag over in gesprek wil met een persoon die ervaring heeft daarin. In principe is elke vraag die daaraan voldoet welkom. Samen met de MatchMakers formuleer je een werkbare mentorvraag. Bij twijfel dus gewoon contact zoeken!
Hoe geef je aan als mogelijke mentor waar jouw expertise en/of (werk)ervaring ligt?
Interesse om mentor te zijn? Fijn! Stuur een mail naar mentoring@soroptimist.nl, dan sturen de MatchMaker jou een Google-form waarin er ruimte is je (werk)ervaring, mentorgebied en wat je verder nog te bieden hebt kort te beschrijven. Deze informatie is uitsluitend inzichtelijk voor de MatchMakers en wordt gebruikt om voor mentees te zoeken naar een mogelijke mentor. Als er een mogelijke match is, wordt je persoonlijk benaderd.
Hoe gaat de matching?
Mentees melden zich met een vraag bij de MatchMakers. Deze zoeken er een passende mentor bij. Bij passend kijken we naar het expertise- en ervaringsgebied dat past bij de vraag. Dit kan een mentor zijn die al is aangemeld of via eigen netwerk en oproepen (nieuwsbrief, appgroepen) een Soroptimist daarbuiten. Als deze mentor interesse heeft dan vindt er een klikgesprek plaats.
Hoe ziet een mentoringsproces eruit?
Het proces begint met een klikgesprek. Daarna nemen de Matchmakers nog een keer individueel contact op met mentor en mentee om te toetsen of het daadwerkelijk heeft geklikt. Bij groen licht van beide partijen gaan mentor en mentee zelfstandig verder. Ze maken zelf de afspraken over duur (begin en einde), intensiteit en focus van het traject. Het ‘handboekje’ is daar het handvat voor. De MatchMakers zijn tijdens het traject de vraagbaak en zij zullen ook tussendoor en aan het eind contact opnemen voor een evaluatie. En tussendoor kun je aansluiten bij intervisie en reflectiesessies. In deze sessies komen mentoren en mentees met elkaar samen om ervaringen uit te wisselen; zowel wat werkt als wat niet werkt.
Is een training verplicht?
Eerder is gesproken over een training voor mentoren en mentees. Omdat we willen dat mentortrajecten het hele jaar door kunnen starten, blijkt dit niet handig. Daarom is er een ‘handboekje’ gemaakt, zodat je wel goed met elkaar de verwachtingen contracteert. Daarnaast is er de mogelijkheid op te sparren met mede mentoren of mede mentees tijdens de intervisie en reflectiesessies 4x per jaar.
Hoe werkt het internationale mentoring and leadershipprogramma voor young professionals?
Het BeNeLux Mentoring Programma (8mnd) richt zich op jonge ambitieuze vrouwen met minimaal 2 jaar werkervaring die
* een boost willen geven aan hun carrière
* werkzaam zijn binnen bedrijven of organisaties en behoefte hebben aan persoonlijke en professionele ontwikkeling
* affiniteit hebben met de doelstellingen van Soroptimist International (lidmaatschap is niet nodig)
Door jonge vrouwen te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling wordt een vliegwiel op gang gebracht, waardoor ook op langere termijn de positie van vele vrouwen zal verbeteren. In verschillende landen vinden deze programma’s plaats. Nederland doet mee in Benelux-verband.
Doe je mee?
Het programma 2023-2024 biedt plaats aan 15 jonge vrouwen.
De organisatoren uit Nederland, België en Luxemburg van het Mentoring Programma roepen clubs in Nederland op om mee te doen door jonge ambitieuze vrouwen in het begin van hun professionele loopbaan (tot 10 jaar werkervaring) te informeren en te stimuleren om in aanmerking te komen voor één van de vijf Nederlandse plekken.
Meer informatie en aanmelden programma 2023/2024.
Belangstelling? Als mentor of mentee? Mail naar Mascha Westen-Reinders Folmer en Anne Smit: beneluxmentoring@soroptimist.nl. Aanmelden kan tot 1 september 2023.