Carla Atzema Soroptimistprijs

Carla Atzema Soroptimistprijs

De Carla Atzema Soroptimistprijs is de erkenning voor de beste journalistieke productie over de positie, rechten of economische zelfstandigheid van vrouwen. Iedereen die dit onderwerp met een publicatie op bijzondere wijze op de kaart heeft weten te zetten, kan zich nomineren voor de prijs. Een publicatie kan bijvoorbeeld een artikel, blog, column of boek zijn, een (foto)reportage, een vlog of een film, mits Nederlandstalig en gepubliceerd tussen 1 september 2021 en 31 oktober 2023.

De winnaar ontvangt een bedrag van € 25.000 en een beeldje. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door het Soroptimist Vrouwenfonds van de Unie van Soroptimistclubs in het Koninkrijk der Nederlanden en in Suriname. Ook worden  een aanmoedigingsprijs (€ 2.500) en een publieksprijs (€ 5.000) uitgereikt, aangeboden door stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen.

Genomineerd
Uit 62 inschrijvingen zijn de volgende kandidaten genomineerd voor de Carla Atzema Soroptimistprijs en de publieksprijs:

Samira Azabar & Ida Dequeecker, met het boek BOEH!
Amy-Jane Gielen, met LinkedIn posts Lieve man, lieve overheid
Fixdit, met het manifest Optimistische woede
Liesbeth Indeherberge, met de documentaire Geweld tegen vrouwen
Suzanna Jansen, met het boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw

Aanmoedigingsprijs
Naast de vijf genomineerden zijn dit jaar drie inzendingen voorgedragen voor de aanmoedigingsprijs. Stuk voor stuk veelbelovende makers en onderwerpen. We willen hen stimuleren om vooral door te gaan in dit vak.

Tim Gouw, met het krantenartikel Nee mannen, Jullie doen nog niet genoeg in huis.
Cigdem Yuksel & Maartje Duin, met de podcast Moslima
Tessel Ten Zweege, met het boek Dat zou jij nooit toelaten

Publiekprijs
Tot uiterlijk 3 april kan iedereen stemmen voor de Publieksprijs.

Kaartverkoop prijsuitreiking 4 april 2024 is gestart

De prijsuitreiking is op donderdagavond 4 april 2024 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Wil je erbij zijn? Koop nu de kaarten! Ze worden per 6 stuks verkocht. De prijs per kaart bedraagt € 25,00. Bestel ze via casprijs@soroptimist.nl

Jury Carla Atzema Soroptimistprijs 2024

De publicaties worden beoordeeld door de jury onder leiding van Jannet Vaessen, oprichter van WOMEN Inc. De overige juryleden zijn Soroptimist en bestuurder Erica van Engel, econoom Sophie van Gool, presentatrice Evi Hanssen en journalist Hasna El Maroudi.

Jannet Vaessen
juryvoorzitter

Jannet Vaessen is oprichter en (tot 1 september 2023) directeur-bestuurder van WOMEN Inc. WOMEN Inc. is een organisatie die al 18 jaar emancipatie in Nederland versnelt, onder het motto ‘fix the system, not the women!’ WOMEN Inc. heeft vele systeemdoorbraken bereikt, zoals het agenderen van man/vrouw verschillen in de gezondheidszorg. Vaessen heeft in haar werk altijd speciale aandacht voor de media en bij mediamakers aandacht gevraagd voor blinde vlekken en beeldvorming over vrouwen. Daarover schreef Vaessen in haar boek IEDEREEN Inc. Vaessen is van oorsprong historicus en werkte de eerste 10 jaar van haar loopbaan als mediamaker.

fotograaf: Coco Olakunle

Erica van Engel

Erica van Engel, lid van Soroptimistclub Rotterdam Schieland, zet zich ruim 20 jaar in voor een betere maatschappij in het algemeen en een betere positie van vrouwen in het bijzonder. Zij vervult meerdere (bestuurs-)functies. Erica werkt als interim-directeur bij Vrouwen van Nu, de grootste vrouwenorganisatie van Nederland. Van Engel is commissaris in de culturele sector en bij een woningcorporatie. Na het voorzitterschap van wijkraad Mathenesse in Rotterdam, is zij nu lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. 

Sophie van Gool

Sophie van Gool is econoom, columnist bij het Financieele Dagblad en auteur van het boek Waarom vrouwen minder verdienen – en wat we eraan kunnen doen. Ze is co-host van de podcasts I’m Speaking en Sophie en Coco naar het einde van de loonkloof. Als medeoprichter van het platform Salaristijger en als voorzitter van Stichting Gelijke Beloning wil ze een einde maken aan de ongelijke beloning van vrouwen.

Evi Hanssen

Evi Hanssen presenteert diverse programma’s op radio en tv, zoals Expeditie Robinson, en was tafeldame bij De Wereld Draait Door. In 2020 verscheen op VIER/GoPlay en BNNVARA haar reportagereeks  Help, mijn borsten staan online. Twee jaar later volgden haar boek en theatertoer Sinds ik niet meer drink, waarin ze een interactief gesprek voert met het publiek. Hanssen is ambassadrice van De Roze Mars (Pink Ribbon). Ze werkt doorlopend aan diverse podcastseries en brengt binnenkort haar derde boek uit.

Hasna El Maroudi

Hasna El Maroudi is journalist, columnist, programmamaker en dagvoorzitter.
Haar werk verscheen onder meer in NRC Handelsblad, de Volkskrant, dagblad Trouw, Elle Magazine en Vogue. Ook is ze co-founder van het feministische platform Lilith Magazine.

Over de Carla Atzema Soroptimistprijs

De prijs is genoemd naar Carla Atzema, een Haarlemse Soroptimist, die haar nalatenschap heeft geschonken aan het Soroptimist Vrouwenfonds. Dit fonds eert haar naam met een leerstoel en deze journalistieke prijs. De prijs wordt elke 2 jaar uitgereikt. De winnaar ontvangt een bedrag van € 25.000 euro en een beeldje vervaardigd door Soroptimist Janneke de Regt.

Naast de grote prijs wordt er door de jury de publieksprijs van € 5000 en een aanmoedigingsprijs € 2500 uitgereikt. Deze prijzen worden ter beschikking gesteld door Stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen. Lees meer over deze stichting op https://voorvrouwendoorvrouwen.nl/

Eerder uitgereikte prijzen

In 2020 werd de hoofdprijs uitgereikt aan het online Lilith Magazine. In 2022  ontving het onderzoek voor de publicatie Mysogenie als politiek wapen in De Groene Amsterdammer de hoofdprijs.

Contact

 casprijs@soroptimist.nl

LinkedIn   

Instagram    

Werkgroep Carla Atzema Soroptimistprijs 2024:
Lydia Bongenaar (club Eindhoven)
Annemarie Doze (Young Soroptimist Amsterdam Groningen)
Mieke Godefroid (club Oudenaarde Vlaamse Ardennen)
Astrid Landa (club Emmen)
Manuella Nering Bògel (club de Bilt-Bilthoven)
Marleen Schlooz (Young Soroptimist Amsterdam)

Nieuwsberichten

Delen op social-media: