Carla Atzema Soroptimistprijs

Carla Atzema Soroptimistprijs

De Carla Atzema Soroptimistprijs is de erkenning voor de beste journalistieke productie over de positie, rechten of economische zelfstandigheid van vrouwen. Iedereen die dit onderwerp met een publicatie op bijzondere wijze op de kaart heeft weten te zetten, kan zich nomineren voor de prijs. Een publicatie kan bijvoorbeeld een artikel, blog, column of boek zijn, een (foto)reportage, een vlog of een film, mits Nederlandstalig.

De winnaar ontvangt een bedrag van € 25.000 en een beeldje (gemaakt door van Janneke de Regt). De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door het Soroptimist Vrouwenfonds van de Unie van Soroptimistclubs in het Koninkrijk der Nederlanden en in Suriname. Daarnaast zijn een aanmoedigingsprijs (€ 2.500) en een publieksprijs (€ 5.000) uitgereikt, aangeboden door stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen.

Genomineerd
Uit de 62 inschrijvingen van 2023 zijn de volgende makers genomineerd voor de Carla Atzema Soroptimistprijs en de publieksprijs:
Samira Azabar & Ida Dequeecker, met het boek BOEH!
Amy-Jane Gielen, met LinkedIn posts Lieve man, lieve overheid
Fixdit, met het manifest Optimistische woede
Liesbeth Indeherberge, met de documentaire Geweld tegen vrouwen
Suzanna Jansen, met het boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw

Aanmoedigingsprijs
Naast de vijf genomineerden zijn drie inzendingen voorgedragen voor de aanmoedigingsprijs. Stuk voor stuk veelbelovende makers en onderwerpen. We willen hen stimuleren om vooral door te gaan in dit vak.
Çiğdem Yüksel & Maartje Duin zijn de winnaars van de Aanmoedigingsprijs

Publiekprijs
Deze prijs wordt door zoveel mogelijk publiek gekozen uit de vijf genomineerden.
Amy-Jane Gielen is de winnaar van de publieksprijs

Collectief Fixdit winnaar Carla Atzema Soroptimistprijs 2024!

Op 4 april 2024 kregen de 10 aanwezige leden van collectief Fixdit de hoofdprijs overhandigd van juryvoorzitter Jannet Vaessen.

De makers van het manifest Optimistische woede hadden volgens de jury de meeste impact met hun pamflet, dat laat zien hoe de mechanieken van de literaire wereld in het nadeel van vrouwelijke schrijvers (van kleur) werken.

De winnaars ontvangen €25.000 en een beeldje.

De Carla Atzema Soroptimistprijs wordt mogelijk gemaakt door stichting Soroptimist Vrouwenfonds.

Het publiek koos Amy-Jane Gielen uit als winnaar van de Publieksprijs voor de linkedIn-posts Lieve man, lieve overheid. Met een grote voorsprong koos het publiek van ruim 4000 kiezers uit Nederland en België voor deze posts. Hiermee maakte Amy-Jane een einde aan de overheidscampagne “Wil je meer werken, laat het merken”.
Met deze prijs is een geldbedrag van €5000 gemoeid.*

Çiğdem Yüksel & Maartje Duin zijn de winnaars van de Aanmoedigingsprijs. De jury heeft uit drie kandidaten gekozen voor de prijswinnende podcast en radiodocumentaire Moslima. Deze podcast onderzoekt de beeldvorming van “De Moslima”, het ontstaan daarvan en hoe dit beeld te veranderen.
Zij hebben samen een prijs van €2500 euro gewonnen.*

* De Publieksprijs en de Aanmoedigingsprijs zijn mogelijk door een donatie van het vermogensfonds stichting Voor Vrouwen Door Vrouwen.

Jury Carla Atzema Soroptimistprijs 2024

De publicaties zijn beoordeeld door de jury onder leiding van Jannet Vaessen. De overige juryleden zijn Soroptimist en bestuurder Erica van Engel, econoom Sophie van Gool, presentatrice Evi Hanssen en journalist Hasna El Maroudi.

Over de Carla Atzema Soroptimistprijs

De prijs is genoemd naar Carla Atzema, een Haarlemse Soroptimist, die haar nalatenschap heeft geschonken aan het Soroptimist Vrouwenfonds. Dit fonds eert haar naam met een leerstoel en deze journalistieke prijs. De prijs wordt elke 2 jaar uitgereikt.

Eerder uitgereikte prijzen

In 2020 werd de hoofdprijs uitgereikt aan het online Lilith Magazine.

Hasna El Maroudi en Clarice Gargard

In 2022  ontving het onderzoek voor de publicatie Mysogenie als politiek wapen in De Groene Amsterdammer de hoofdprijs.

Coen van de Ven en Karlijn Saris

Contact

 casprijs@soroptimist.nl

LinkedIn   

Instagram    

Werkgroep Carla Atzema Soroptimistprijs 2024:
Lydia Bongenaar (club Eindhoven)
Annemarie Doze (Young Soroptimist Amsterdam Groningen)
Mieke Godefroid (club Oudenaarde Vlaamse Ardennen)
Astrid Landa (club Emmen)
Manuella Nering Bògel (club de Bilt-Bilthoven)
Marleen Schlooz (Young Soroptimist Amsterdam)

Nieuwsberichten

Delen op social-media: