Dit zijn de nominaties voor de Carla Atzema Soroptimistprijs

Categorie: Soroptimist PrijsUit de Soroptimist

Dit zijn de nominaties voor de Carla Atzema Soroptimistprijs


32 inzendingen ontving de jury van de Carla Atzema Soroptimst prijs. 5 publicaties werden geselecteerd. Bloedstollend spannend, want wie wint?

De uitreiking van de Carla Atzema Soroptimistprijs werd uitgesteld vanwege het coronavirus (officieel: COVID-19), maar begin juli is het hoogstwaarschijnlijk echt zover. Dan wordt de eerste Carla Atzema Soroptimistprijs uitgereikt, bedoeld voor een journalistieke publicatie die de rechten en positie van vrouwen onder de aandacht brengt. Maar wie maken er kans?

Hieronder de 5 kanshebbers die meedingen naar deze tweejaarlijkse Carla Atzema Soroptimistprijs van 25.000 euro en een sculptuur, gemaakt door Janneke de Regt van club Wieringerland.


foto Sander Heezen

Alies Pegtel
Alies Pegter is de auteur van de publicatie Zij in de geschiedenis, waarin ze wil aantonen dat de geschiedenis tot nu toe vooral door mannenogen bestudeerd is, waardoor vrouwen niet de plaats kregen waarop ze recht hebben. In haar betoog laat ze zien dat de stereotiepe rolpatronen door de permanente herhaling in sagen, verhalen en de kunsten, diep verankerd zitten in de cultuur. Zij wil bereiken dat vrouwen hun plek hervinden. De publicatie, met als ondertitel Wat mannen nooit vertelden, maar je altijd had willen weten, is verschenen in april 2019 in het kader van de Maand voor de Geschiedenis (online) en als gedrukte uitgave bij Walburg Pers.

Elien Spillebeen
Elien Spillebeen is initiatiefnemer en regisseur van No Man’s Land, een serie van drie reportages vanaf de zijlijn, met als doel de eenzijdige framing van vrouwen als slachtoffer in conflictgebieden te doorbreken en haar als vredesactor en deel van een oplossing in beeld te brengen. De Vlaamse Spillebeen neemt dit thema in al haar werk als uitgangspunt. Deze serie, die steeds wordt ingeleid door de Belgische oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, is in het najaar van 2019 uitgezonden op de Vlaamse publieke tv-zender Canvas. De afleveringen zijn gesitueerd in Brazilië, Nicaragua en Kameroen.

Hasna El Maroudi en Clarice Gargard
Hasna El Maroudi en Clarice Gargard zijn de oprichters van Lilith Magazine, een online platform met podcasts, artikelen, interviews, boekrecensies en gedichten voor en over vrouwen en diversiteit. Lilith wil de vierde feministische golf in kaart brengen en verschijnt sinds maart 2019. Clarice Cargard vertegenwoordigde in 2019 Nederland als VN vrouwenvertegenwoordiger bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Maartje Laterveer
Maartje Laterveer is de auteur van 52 columns over de verschuivende man-vrouwverhoudingen in het bedrijfsleven en de politiek, wekelijks verschenen in het Financieel Dagblad tussen september 2018 en september 2019. Laterveer studeerde Franse Taal en Letterkunde in Leiden en Parijs. Ze was eindredacteur voor onder meer Elle voordat ze in 2009 ging freelancen als schrijver en journalist. Ze onderzoekt vanuit verschillende perspectieven de vraag wat het betekent om vrouw te zijn in de 21e eeuw.

Marlou van den Berge (rechts) en Djoeke Veeninga (links)
Makers van de vijfdelige documentaireserie Aletta’s Reis, waarin presentator Step Vaessen op zoek gaat naar vrouwen die in de geest van Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Aanleiding voor deze serie is het feit dat het in 2019 honderd jaar geleden was dat in Nederland het wetsvoorstel Vrouwen- kiesrecht in het parlement werd aangenomen. De serie is gebaseerd op de wereldreis die Aletta in 1911 en 1912 maakte en is uitgezonden in het voorjaar van 2019 op NPO2 via de NTR.


Jury

De jury van de Carla Atzema Soroptimistprijs staat onder leiding van theatermaakster Adelheid Roosen. De andere juryleden zijn documentairemaker Sinan Can, hoogleraar gender gerelateerd geweld Renée Römkens, blogger en onderzoeksjournalist Willem Groeneveld en Soroptimist Adrienne Vrisekoop. De bekendmaking van de Carla Atzema Soroptimistprijs is vanwege de uitbraak van het coronavirus vooralsnog uitgesteld naar op 2 juli in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De kaarten voor deze avond zijn uitverkocht.

Delen op social-media: