Orange the World

Orange the World

Van 25 november t/m 10 december 2022 kleurt Arnhem weer oranje vanwege de wereldwijde campagne Orange the World. Met deze campagne vragen wij aandacht voor het tegengaan van geweld tegen vrouwen en meisjes!

Helaas is het nog steeds zo dat 1 op de 3 vrouwen te maken krijgt met geweld en dat is er door corona niet beter op geworden. UN Women, Soroptimisten en Zonta werken samen met gemeenten en andere organisaties om dit thema onder de aandacht te brengen. Dit jaar is de focus op: “Welke rol heb jij als medestander?”. Het streven is om bewustwording te creëren, ook bij degenen die niet – direct – te maken hebben met geweld. Hoe doorbreken we het taboe om te praten over geweld tegen vrouwen en meisjes? Zij staan er niet alleen voor!

Wat gaat er gebeuren in Arnhem? Gedurende deze 16-daagse campagne worden gebouwen, bruggen en fonteinen in de avonduren verlicht en hangen er vlaggen en posters van Orange the World in de stad.
De volgende evenementen vinden plaats:

• 25 november 19.00-22.00 uur: openingsbijeenkomst in het Stadhuis
met verschillende sprekers waaronder burgemeester Ahmed Marcouch en Europarlementariër Samira Rafaela. De avond wordt muzikaal omlijst door de Wageningse Soroptimiste Ziba die Iraanse liederen zingt. Halverwege de avond wordt Arnhem in het oranje licht gezet.

• 27 november 14.00-16.30 uur in Stadstheater Arnhem: middagvoorstelling met toneel (eenakter Nageslacht), klassieke muziek
(van vrouwelijke componisten) en moderne dans. Kaartverkoop en meer informatie:
https://www.musisenstadstheater.nl/programma/orange-the-world-16/7259. Voor jeugd tussen 16 en 20 jaar en studenten is er een gereduceerd tarief van €2.50. Eventuele vrijkaarten zijn te verkrijgen via Wijkteams, Voedselbank en andere maatschappelijke organisaties (benader hiervoor de betreffende coördinatoren).

30 november 19.30 uur in Filmtheater Focus Arnhem: Documentairefilm ‘Belaagd’ met daarna een zaalgesprek met medewerkers van Veilig Thuis.
Kaartverkoop en meer informatie: https://www.focusarnhem.nl/agenda/belaagd/

• 10 december (nb. Dag van de Mensenrechten) in de middag: afsluiting in Rozet Arnhem (plein 3) met o.a. wethouder Maurits van de Geijn, een zaalgesprek met een ervaringsdeskundige en de toneelvoorstelling ‘Hart van Eer’.

Aanvullende acties:

• Op 26 november, 3 en 10 december van 10.00 -16.00 uur zullen leden van Zonta Arnhem en de Soroptimistclubs Arnhem en Arnhem-Oost op het Land van de Markt in het centrum aanwezig zijn om aandacht te vragen voor Orange the World. Zij gaan het gesprek aan met voorbijgangers, delen boekenleggers uit en, voor wie wil, een gezonde oranje mandarijn.

• In Rozet Kronenburg hangt een schilderij van Renneke van der Linden. Zij heeft dit in 2021 geschonken aan Orange the World. Ieder jaar tijdens de campagne wordt het in een ander deel van de stad geëxposeerd.

• Bij de filialen van bakkerij Hilvers worden oranje tompoezen verkocht. Ook zij zetten zich in voor Orange the World en zijn dus medestander. Ook medestander worden?

Op de site van Orange the World (https://www.orangetheworld.nl/) staat niet alleen meer informatie over deze campagne maar ook de ‘Medestanders Pledge’. Met het ondertekenen van deze pledge geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

In Arnhem zetten de Soroptimistclubs Arnhem en Arnhem-Oost en Zonta Arnhem samen de schouders onder deze campagne. DOE OOK MEE, niet alleen door je als medestander op te stellen, maar ook door onze voorstellingen te bezoeken.

Soroptimisten Arnhem-Oost
Soroptimisten Arnhem
Zonta Arnhem    Delen op social-media: