Inhoudelijke deel vanaf 11 uur
Onze influencers aan het woord om een start te maken met een inclusiever Soroptimisme
Hoe inclusief denk en handel jij? Bij al onze activiteiten die we organiseren hebben wij mensen/Soroptimisten vaak de neiging te redeneren vanuit ons eigen referentiekader. Ondanks de vele invloeden vanuit andere kaders die onze samenleving inmiddels rijk is, zijn wij op dit moment overwegend hoogopgeleide witte vrouw van middelbare leeftijd. En is dat dus ons referentiekader.
Er is vanuit diverse clubs en leden behoefte om diverser te worden qua culturele achtergrond en leeftijd. Enerzijds vanuit de wens om ons referentiekader te laten beïnvloeden. Bovendien willen we graag nieuwe leden krijgen (en ook heel hard nodig hebben willen we als organisatie overleven en voortleven) en een duidelijke afspiegeling willen zijn van de hedendaagse samenleving.
Ook met onze “actions” (Orange the world) en advocacy willen we de diversere samenleving kunnen vertegenwoordigen. Dan zullen wij ons ook bewust moeten zijn dat de meisjes en vrouwen voor wie wij opkomen uit verschillende culturen komen en hiermee wellicht een andere benadering voor hulp en vertegenwoordiging nodig hebben. Alleen dan kunnen onze acties het bereik krijgen waarmee een grotere, diversere groep meisjes en vrouwen geholpen kunnen worden.
Hoe kun je beter actie voeren tegen bijvoorbeeld Female Genital Mutilation? Enige kennis van de cultuur waar het in plaats vindt is dan voorwaarde. En dat geldt voor vele terreinen. Het is dus noodzakelijk om als organisatie diverser te worden zodat wij kunnen leren van andere culturen, zienswijzen opvattingen waarmee wij onze doelstellingen beter kunnen realiseren.
Wij willen ons graag de komende jaren richten op het verbreden van kennis omtrent andere groepen en culturen in de brede zin van het woord. Het Uniebestuur heeft dit dan ook als beleidsspeerpunt uitgeroepen
We hebben de navolgende insprirerende vrouwen gevraagd, noem ze de influencers van een diverse samenleving, om hier hun perspectief op en ervaringen in te delen.
Clarice Gargard en Hasna El Maroudi (CAS prijs winnaressen)
Raja Felgata (founder kleurrijke top100)
Karin Seydel (club Apeldoorn)
Anne Rose Abendanon (club Suriname)
Tulay Berk (club Den Haag)
Zij gaan ons van input voorzien, zodat we samen verder op verkenning kunnen gaan voor het gesprek met elkaar over diversiteit en inclusiviteit. Een gesprek waar we tijdens deze interactieve bijeenkomst een start mee maken. En waar we over kunnen doorpraten binnen en buiten jouw club.
Wij kunnen, dankzij deze inspiratie, ons referentiekader doorontwikkelen, zodat wij stappen kunnen gaan zetten naar een inclusiever Soroptimisme.